Yrittäjä Juha Kuukasjärvi oli asettautumassa jo yöpuulle myöhäisenä talvi-iltana vuonna 2018, kun hänen puhelimensa hälytti. Perheyrityksen pyörittämän Hotelli Iso-Syötteen pannuhuoneesta tuli automaattinen ennakkopalovaroitus.

Pikainen puhelu hotellille rauhoitti mieltä. Kaikki vaikutti olevan kunnossa, vaikka pannuhuoneessa haiskahtikin savulle.

Kuukasjärvi päätti käväistä hotellilla varmuuden vuoksi. Jo ajomatkalla tilannekuva tarkentui, kun työkaveri soitti ja kertoi rakennuksen katon olevan tulessa.

– Paikan päälle ehdittyäni henkilökunta oli evakuoinut hotellin asiakkaat ja palokunta oli sammuttamassa tulipaloa. Olimme sattumalta pitäneet viikkoa aiemmin paloharjoituksen, joten kaikki osasivat tositilanteessa toimia suunnitelmallisesti, Kuukasjärvi muistelee.

Liekehtivää rakennusta katsoessa Kuukasjärvelle tuli epätodellinen olo. Voivottelulle ei kuitenkaan ollut sijaa. Palokunnan keskittyessä sammutustöihin, Kuukasjärvi ja hotellin työntekijät tarttuivat toimeen minimoidakseen vahinkoja ja huolehtiakseen hotellin vieraista.

Katastrofin keskellä työt eivät lopu

Ravintola, kokoustilat sekä sauna ja uima-altaat tuhoutuivat palossa maan tasalle. Rakennuksen majoitussiipi oli pystyssä, mutta kärsi pahoin savu- ja vesivahingoista. Ohjelmapalveluissa käytetty kalusto oli mennyttä. Vain mökit olivat säästyneet vaurioilta.

Henkilövahingoilta onneksi vältyttiin työntekijöiden ripeän toiminnan ansiosta.

– Ensimmäiset päivät menivät kuin sumussa käytännön touhuissa. Oli pakko ottaa härkää sarvista, sillä joulunpyhät lähestyivät ja hotelli oli täyteen buukattu.

Hotelliyrittäjillä piti kiirettä. Osa asiakkaista jäi käyttökelpoisiin huoneisiin, osalle etsittiin varamajoituksia.  Loman varanneille tulijoille ilmoitettiin tilanteesta.

Väistötiloihin rakennettiin väliaikainen keittiö, jossa majoittujille valmistettiin aamiaista. Vastaanottotilat pystytettiin lomamökkiin. Kaiken keskellä piti pyörittää myös ohjelmapalveluita.

Takaraivossa yrittäjiä kolkutteli huoli tulevasta. Oli väistämätöntä, että hotellin toiminta olisi keskeytettävä. Liiketoiminta tyrehtyisi ja edessä olisi lomautuksia. 

Hankalassa tilanteessa porukasta löytyi voimaa

Joulunaika meni synkissä tunnelmissa ja tilannetta leimasi epätietoisuus yrityksen jatkosta. Konsultit soittelivat ja pelottelivat, että ilman heidän apuaan vakuutuskorvaukset jäisivät saamatta.

Kuukasjärvi piti päänsä kylmänä ja päätti katsoa rauhassa, mitä tuleman pitää.

Lomien jälkeen alkoi tapahtua.  Poliisi ja palosyyntutkijat saivat selvityksensä valmiiksi. Palo oli saanut alkunsa vanhasta vuolukivitakasta, joka oli vuotanut kattorakenteisiin.

Vakuutusyhtiön tutkijalta saatiin vahvistus vahingon korvaamisesta ja jo tammikuussa perheyrityksessä päästiin suunnittelemaan uutta tulevaisuutta.

Kassavirran tyrehtyessä keskeytysvakuutus turvasi tilanteen vuoden ajaksi. Kiinteistön palovakuutus tasasi aineellisia tuhoja. Tärkeintä oli kuitenkin muiden ihmisten tuki ja auttamisenhalu.

– Yksin ei mitään saa liikkeelle. Tällaisessa tilanteessa kavereita tarvitaan ja niitä onneksi löytyi. Työyhteisön, läheisten ja yhteistyökumppaneiden tuki oli korvaamatonta. Porukasta löytyi voimaa, yhdessä tekemistä ja auttamista.

Vaikeudet seurasivat toisiaan, mutta perheyritys ei lannistunut

Rakennus- ja korjaustyöt etenivät, vaikka rakentamisaikana talvi tuli kaksi kuukautta normaalia aikaisemmin ja lumiset olosuhteet venyttivät aikataulua ja budjettia.

Seuraavana talvena yrittäjät saivat safaripalvelut toimimaan normaalisti ja asiakkaitakin voitiin jo majoittaa. Ravintolatyöntekijät työskentelivät perheyrityksen omistamassa rinneravintolassa, johon hotellivieraita kuskattiin bussikuljetuksella aamiaiselle.

Kaikki näytti hyvältä, kunnes eteen tuli vastus, jota kukaan ei osannut ennakoida: koronapandemia lamautti majoitus- ja ravintolatoiminnan täysin.

– Olen oppinut, että tilanteet voivat muuttua koska vaan. Periksi ei saa heti antaa, yrittäjän pitää jo lähtökohtaisesti pystyä olemaan epämukavuusalueella.

Nöyrän asenteensa elämään ja yrittäjyyteen Kuukasjärvi oppi jo varhain. Vain 17-vuotiaana hän menetti vanhempansa autokolarissa ja otti vastuun heidän perustamastaan yrityksestä.

– En ole koskaan epäillyt, ettemmekö pärjäisi. Nämä yritystoiminnan vastoinkäymisethän ovat vain aineellisia, huonomminkin voisi olla.

Tuhkasta nousi entistä ehompi ja kannattavampi yritys

Kuukasjärvi osaa nähdä vaikeuksissa myös hyvää. Tulipalo tuhosi melkein kaiken, mutta antoi samalla mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä.

– Tekemisen taso parani merkittävästi. Aiemmin olimme fiksailleet vanhaa sieltä, täältä, mutta nyt hahmottelimme hotellille kokonaan uudenlaisen konseptin. Tiesimme, että asiakkaat odottavat elämyksellisyyttä ja sen pohjalta suunnittelimme yhdessä henkilökunnan kanssa uudet tilat ja palvelut.

Tinkimätön asenne ja luottamus tulevaisuuteen on kannattanut, sillä kohtaamistaan vaikeuksista huolimatta perheyritys pyörii nyt paremmin kuin koskaan ja liiketoiminta on kasvanut huomattavasti verrattuna tulipaloa edeltäneeseen aikaan.

Pohjola Vakuutuksen omat asiantuntijat ja kumppanit ovat tukenasi, jos vahinko sattuu. Huolella valitsemamme kumppanit auttavat vahingon korjauksessa ja joissakin tapauksissa myös korvausasioiden hoitamisessa. Lue lisää.

Lue myös:

Yrittäjä aloitti lama-aikana kaiken tyhjästä – Nyt tavoitteena 100 miljoonan euron liikevaihto

Siskokset saivat konkurssista arvokasta oppia yrittäjyyteen – nyt he valmistavat hävikkihedelmistä ekologisia puhdistustuotteita

Oikeanlainen vakuutus pelasti yrityksen konkurssilta