Yrittäjän pitää ottaa isoja kehitysloikkia uransa aikana, jos mielii rakentaa kansainvälisen kasvuyrityksen. Onnistumisen taustalla on aina vahva visio, paljon työtä, kyky johtaa, rohkeutta päätöksenteossa, sattumaa ja epäonnistumisiakin.

Näin on käynyt myös Mauri Konnulle, joka on kasvanut ammatillisesti kolmen vuosikymmenen aikana keksijästä arvostetuksi johtajaksi ja perheyrityksen omistajaksi. Hitsattuja levylämmönsiirtimiä raskaalle teollisuudelle kehittävästä ja myyvästä Vahteruksesta on tullut samassa ajassa yli 50 miljoonaa euroa liikevaihtoa tekevä yritys, jonka myynnistä 95 prosenttia kertyy ulkomailta. Yrittäjän mukaan sadan miljoonan euron rajapyykki ylittyy ensi vuonna.

– Olemme aito suomalainen perheyritys. Vaimo Sinikka vastaa taloudesta ja henkilöstöstä. Perheen lapset Hanna ja Matti ovat myös keskeisesti mukana, Kontu sanoo. 

Mitkä ovat yrityksesi kasvutavoitteet ja investointisuunnitelmat? Mitä eri rahoitusvaihtoehtoja on tarjolla? Lue vinkkimme, joiden avulla sinun on helpompi toteuttaa yrityksesi kasvutavoitteet.

Jos Konnun suunnitelmat toteutuvat, Vahterus nousee niin sanottujen Mittelstand-yritysten joukkoon, eli keskisuureksi kasvuyritykseksi. Yrittäjävetoisten Mittelstandien määrän on toivottu Suomessa kasvavan, sillä ne ovat kansantaloudellisesti erityisen arvokkaita työllisyyden, viennin ja investointien vauhdittajina. Viimeksi asian nosti esille Elinkeinoelämän keskusliitto.

– Olemme halunneet pysyä aina perheyrityksenä. Ehkä meillä on ollut sen takia pientä vientitoiminnan osaamattomuutta ja uskonkin puutetta, joka on hidastanut kasvua. Ulkopuolisista hallituksen jäsenistä on ollut kuitenkin merkittävää hyötyä Vahteruksen kehitykselle. He ovat tuoneet yritykseen lisää osaamista.

Vahteruksen Mauri Kontu
Vahterus on halunnut pysyä perheyrityksenä. Heillä työskentelee pelkästään Suomessa lähes 400 työntekjijää. Kuvassa Mauri Konnun lisäksi ovat Niina Hulkko, Mervi Marttila ja Tarja Nummi.

Uusi teknologia nosti liitoon

Kontu on kehittänyt lämmönsiirtoteknologiaa siitä lähtien, kun hän teki diplomi-insinöörityötään silloisessa Rauma-Repolassa Uudessakaupungissa. 1990-luvun laman seurauksena telakka suljettiin ja hän jäi työttömäksi.

– Ajattelin koko ajan, että voidaanko lämmönsiirtämiseen keksiä jotain uutta. Perustimme Uudenkaupungin Kalantiin yrityksen. Meillä oli ideoita, mutta ei yhtään rahaa. Alku oli todella hankala, vaikkei sitä silloin tunnistanut. Rahoittajana Osuuspankkia en voi kyllin kiittää yrityksemme monista käänteistä. Varsinkin alussa, kun koko Suomi oli lamassa ja yrityksellämme oli monia rahoitustarpeita, yrittäjä muistelee.

Läpimurto oli keksintö hitsatusta levylämmönsiirtimestä, jossa ei ole lainkaan tiivistettä. Tiiviste kuluu helposti vaativissa käyttöolosuhteissa. Konnun mukaan hitsattu siirrin on teknisesti paljon turvallisempi ja myös pitkäikäisempi. Keksintö on yhä yrityksen sydän, vaikka uusia innovaatioita syntyy koko ajan.

Osaavan työvoiman löytäminen on iso haaste, joka pitää pystyä ratkaisemaan.

Nykyään Vahteruksen levylämmönsiirtimiä on käytössä muun muassa kaasutankkereissa, voimalaitoksissa, offshore-lautoilla ja kylmätekniikkaa vaativissa kohteissa, kuten kylmä- ja pakkausvarastoissa, jäähalleissa, ilmastointijärjestelmissä ja elintarvike- sekä juomateollisuudessa.

– Ala on ollut hidasliikkeinen ja silloiset asiakkaat halusivat kokeilla uutta teknologiaa. Menimme heti kansainvälisille messuille esittelemään tuotetta. Ketään en sieltä aikaisemmin tuntenut. Noin 20 vuotta sitten perustimme jo ensimmäiset tytäryhtiöt Englantiin ja Saksaan, Kontu kertoo.

Vahteruksen Mauri Kontu

Mauri Kontu on palkittu uransa aikana muun muassa Kasvuryhmän Kultainen kuokka -tunnustuksella. Se on arvostettu palkinto kasvuyritysten keskuudessa.

Yrittäjän mainitsemien maiden lisäksi Vahteruksella on tytäryhtiöt myös Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Toimipisteet ovat puolestaan Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa, Australiassa ja Etelä-Koreassa.

Yrittäjä arvioi, että kansainvälinen kasvu on syntynyt yhdessä asiakkaan kanssa tehdystä kehitystyöstä ja ylipäätään asiakkaiden vaatimuksesta. Vahteruksen suurin ponnistus oli kymmenen vuotta sitten Kiinaan perustama kokoonpanotehdas.

– Johtaminen ja taloushallinto mullistuivat, kun tehdas avattiin. Etsimme silloisen Finpron kanssa vaihtoehtoja eri puolilta Aasiaa ja päädyimme lopulta Kiinaan. Investointi oli välttämätön logistiikan kannalta.

Kasvu nielee euroja

Kasvu ja vienti vaativat lähes poikkeuksetta ulkopuolista rahoitusta. Vain aniharvat yritykset kykenevät kasvamaan, investoimaan ja kansainvälistymään pelkällä tulorahoituksella.

– OP on ollut aina meitä tukemassa ja olemme saaneet pankin kanssa hyvin rahoitusasiat hoidettua. Etenkin 2000-luvulla investointiavustusten ja pankkirahoituksen yhdistelmä on ollut keskeistä ja lisännyt meidän uskallustamme, Kontu arvioi.

– Paikallispankin johdon ja koko henkilöstön merkitys on ollut aivan keskeistä yrityksen taloudelle ja rahoitukselle. Haluan kiittää erityisesti pankkimme toimitusjohtajia Timo Ritakalliota, Juha-Pekka Niemistä ja Sami Peuraa, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä yli 30 vuoden ajan, hän jatkaa.

Yrittäjän mukaan yhdeksi suureksi kasvun pullonkaulaksi on nousemassa pula osaavasta työvoimasta. Samaa ovat viestineet eri toimialojen yritykset muun muassa kaksi kertaa vuodessa julkaistavassa pk-yritysbarometrissa.

Vahteruksella työskentelee pelkästään Suomessa lähes 400 työntekijää.

– Olemme panostaneet paljon viestintään esimerkiksi kertomalla työnkuvasta. Osaavan työvoiman löytäminen on iso haaste, joka pitää pystyä ratkaisemaan.

Palkittu Mauri Kontu on vahva vaikuttaja

Tärkeimmät luottamustoimet

 • Varsinais-Suomen maakuntavaltuusto, 1990–
 • Varsinais-Suomen Osuuspankkiliiton puheenjohtaja, 2012–2018
 • Länsi-Suomen Osuuspankkiliiton puheenjohtaja, 2018–
 • OP-Pohjola OPK:n hallintoneuvoston jäsen, 2006–2012
 • OP-ryhmän nimitysvaliokunnan puheenjohtaja, 2018–2020
 • Uudenkaupungin kaupunginvaltuustossa muun muassa valtuuston ja hallituksen puheenjohtajana, 1992–
 • Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, asiakkaiden neuvottelukunnan jäsen, 2011–
 • Finnveran neuvottelukunnan jäsen, 2013–
 • Teknologiateollisuuden hallituksen jäsen, 2010–2021
 • Teknologiateollisuuden yrittäjätoimikunnan jäsen, 2019–

Tärkeimmät huomionosoitukset

 • Kasvuryhmän Kultainen kuokka, 2022
 • Presidentin kansainvälistymispalkinto, 2015
 • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto, 2010
Yrittäjä, OP:lta saat ensiluokkaiset pankki- ja vakuutuspalvelut sekä asiantuntevat neuvot kaikenkokoisille yrityksille. Tutustu palveluihimme.

Lue myös:

Palkitun kasvuyhtiön henkilöstöjohtaja: Työnantajakuvalla on valtava merkitys rekrytoinnissa

Onko yritykselläsi kasvuaikeita? Lue, miten yrityksen kannattaa toimia

Janne Röntynen sai ystävänsä kanssa yritysidean mökillä: koronavuosien liikuntainnostuksesta syntyi yritys