Janne Röntynen sai ystävänsä kanssa idean mökillä: koronavuosien liikuntainnostuksesta syntyi yritys
Lisää aiheesta
Koronavuosien liikunta- ja luontoinnostuksen nousun siivittämänä Janne Röntynen kehitti uuden, trendeihin vastaavan liiketoiminnan. Nyt E-fatbiket vievät liikkujia luontoon ympäri Suomea.
Koronapandemia iski harvinaisen kovakouraisesti Lapin matkailuyrittäjiin, joiden elinkeino perustuu turismiin.
– Kaikki loppui viikossa. Toiminta pysähtyi vauhdista kuin seinään, sanoo pitkän linjan matkailuyrittäjä Janne Röntynen.
Hän aloitti matkailuyrittäjänä Levillä 24 vuotta sitten. Useita yrityksiä sittemmin perustanut konkariyrittäjä ei kuitenkaan jäänyt koronan keskellä toimettomaksi, vaan ryhtyi heti ideoimaan uutta.
Pandemia sai ihmiset innostumaan luonnossa liikkumisesta ja kotimaan matkailusta. Tästä idea E-fatbike -yrityksen perustamisesta lähti liikkeelle. E-fatbike on leveärenkainen sähköavusteinen maastopyörä, jolla on helppo kulkea myös vaativassa ja epätasaisessa maastossa kuntotasosta riippumatta niin kesällä kuin talvellakin.
– Olin Päijänteellä mökilläni, kun saimme pyöräkauppiaana toimivan mökkinaapurini kanssa ajatuksen perustaa matalan kynnyksen pyörävuokraamo.
Olemassa oleva yritys nopeutti aloitusta
E-fatbike -yritys ei Röntysen mukaan kilpaile pyörämatkailun tai pyöräharrastajille suunnattujen pyörien vuokraustoiminnan kanssa. Leveärenkainen sähköavusteinen pyörä mahdollistaa tavalliselle ihmiselle, lapsista senioreihin, pääsyn hienojen maisemien ääreen. Pyörällä voi ajaa vaikeammassakin maastossa esimerkiksi 10 kilometrin päähän. Sama matka patikoiden tai ilman sähköavusteista pyörää olisi melkoinen urakka.
– Pyörävuokraamon perustaminen meille oli helppoa, sillä meillä oli jo olemassa turisteille suunnattu talvivaatteita vuokraava Winterent-niminen yritys. Pyörävuokraamon idea oli sama, mutta tätä pystyi laajentamaan maantieteellisesti laajemmalle alueelle, Röntynen kertoo.
Pyöräkauppiaan kontaktien ansiosta yritystoiminnan sai käynnistettyä nopealla aikataululla, vaikka pandemian aiheuttamat toimitusvaikeudet hidastivat pyörien saamista.
– Nopean aikataulun vuoksi rahoitimme aluksi toimintaa itse. Myöhemmin saimme rahoitusta OP:sta ja Finnverasta.
Kausiyrittäjän keinot hallita riskejä
Ensimmäinen sähköpyörien vuokrauspiste perustettiin Leville, ja uusia toimipaikkoja avattiin pian myös muihin hiihtokeskuksiin.
– Laajensimme toimintaa vähitellen myös eteläisempään Suomeen. Aluksi kuvittelimme, että vuokraamolle parhaita sijainteja olisivat lyhyen viipymän majoituspaikoissa, mutta viipymä oli vielä lyhyempi kuin alkuun arvioimme. Yöpyvien aika ei riittänyt vuokrauspalveluiden käyttöön. Sen sijaan luontokohteiden lähellä olevissa paikoissa pyöriä vuokrataan enemmän.
Tällä hetkellä toimipisteitä on yhteensä 25 eri puolilla Suomea, mutta tilanne elää koko ajan. E-fatbikella on vain yksi työntekijä. Toimipisteitä pyörittävät itsenäisinä yrittäjinä toimivat jakelijat. Jakelijoiden hyödyntäminen minimoi kausiyrittäjän suurimpia riskejä, joita ovat henkilökunnan saatavuus, rekrytointi, kiinteät kulut ja resursointi.
– Toimintamme muistuttaa franchising-yrittäjyyttä. Toimitamme toimipisteisiin kaluston, joissa itsenäinen yrittäjä pyörittää vuokraustoimintaa. Usein näille yrittäjille E-fatbike-vuokraus on vain yksi palvelu muiden joukossa.
Jakelijoiden hyödyntämisen lisäksi maantieteellinen laajentuminen pidentää kausiyrittäjän kautta, mikä myös pienentää riskejä.
– Voimme siirtää kalustoa kausien mukaan paikkakunnalta toiselle ja huoltaa kalustoa sesonkien väleissä.
Näin yritys on valmistunut myös tähän kesään.
Kausiyrittäjyyden haasteista kysyttäessä Röntynen kertoo esimerkin.
– Jos helsinkiläinen ravintola on ympäri vuoden auki, sen tulos tehdään viikonloppuisin. Kun Lapissa teemme puoli vuotta töitä, jolloin sesonki on joka päivä, lopputulos on sama.
Suunnitelmissa koko maan kattava vuokrausketju
Kuluvaan kesään yritys on valmistautunut siirtämällä kalustoa sesongin mukaan eri paikkakunnille sekä huoltamalla kalustoa.
Yrityksen kannalta tuloksekkaiden koronavuosien jälkeen viime vuosi oli liikevaihdoltaan edellisiä heikompi. Kuluvasta vuodesta Röntynen ennustaa parempaa.
Yrityksen liikevaihto on nyt noin 600 000 euroa. Yritys on investoinut yhteensä 287 pyörään, joiden kustannukset ovat yhteensä noin 700 000 euroa.
– Nyt kun omistaminen ei ole enää niin trendikästä, varusteiden vuokraaminen mahdollistaa erilaisten lajien harrastamisen ilman säilyttämisen ja varusteiden huoltamisen vaivaa. Tämä on ekologisempaa ja helpompaa kuin omistaminen.
E-fatbike suunnittelee kasvua ja laajentumista entisestään. Suunnitelmissa on koko Suomen kattava erilaisten luontoliikuntavälineiden vuokrausketju.
– Luontoliikuntavälineet ovat kalliita ja tilaa vieviä. Varusteiden vuokraaminen madaltaa kynnystä lähteä retkelle, kun satunnaisen retkeilijän ei tarvitse ostaa omia välineitä.
Jatkossakin yritys aikoo keskittyä luontoliikuntaan ja yhteistyöhön majoitusyritysten kanssa, muttei kuitenkaan halua sulkea mitään mahdollisuuksia pois. Röntysen kokemuksen mukaan luontokohteiden lähelle sijoitetut vuokrauspisteet ovat tällä hetkellä kannattavampia.
– Monet hotellit haluavat tarjota asiakkailleen erilaisia ulkopuolisen palveluntarjoajan palveluita. Ihmiset valitsevat majoituspaikan aktiviteettitarjonnan perusteella. Myös yhteistyö kuntien kanssa kiinnostaa, siinä on paljon potentiaalia. Kuntalaisten aktiivisuuden tukeminen näyttäytyy meille mielenkiintoisena mahdollisuutena, hän sanoo.
OP auttaa löytämään parhaiten sopivan rahoituksen yrityksesi tarpeisiin. Tutustu rahoitusratkaisuihimme. |
Lue myös:
Kummit pelastivat Levillä toimivan huskytilan
Mitä yritys voi oppia kriisistä?
Puskurirahasto auttaa yrityksen kriisin yli – kannattaa tukeutua kirjanpitäjään