Franchising on turvallinen tapa testata siipiään yrittäjänä
Lisää aiheesta
Franchising on varteenotettava vaihtoehto, kun yrittäjyys alkaa houkutella. Valmis liiketoimintakonsepti ja ketjun tuki tarjoavat franchise-yrittäjälle kätevän mahdollisuuden yrittää ilman suuria riskejä.
Franchise-yrittäjäksi on mutkatonta hypätä, sillä yrittäjä pääsee alkuun valmiiksi mietityllä ja testatulla konseptilla osana suurempaa ketjuyritystä. Kaikkea ei siis tarvitse pähkäillä itse kuten perinteisessä yksinyrittäjyydessä. Yrittämiseen liittyvät prosessit saa haltuun avaimet käteen -periaatteella.
Franchisingissa kahden yrityksen välille solmitaan määräaikainen sopimus – esimerkiksi viideksi vuodeksi kerrallaan. Kun franchise-yrittäjäksi ryhtyvä perustaa yrityksen, siitä tulee osa franchise-ketjua ja se maksaa tietyn osan tuotoistaan ketjulle.
Suomen Franchising-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Vastamäki muistuttaa, että franchising-yrittäjyyttä edeltää aina ketjun suorittama valintaprosessi, joka vastaa vaativan johtotason rekrytointia.
– Franchisingin eettisten sääntöjen mukaan ketjun pitää valita yrittäjäksi sellainen henkilö, jolla on mahdollisuus menestyä yritystoiminnassa pitkäjänteisesti. Into ja pääoma kantavat jo pitkälle, mutta ne eivät riitä pelkästään.
Kannattavaa liiketoimintaa vähemmällä vaivalla
Koska franchise-yrittäjä saa koeponnistetun liiketoimintakonseptin suoraan käyttöönsä, se vähentää riskejä ja lisää onnistumisen mahdollisuutta. Lisäksi ison ketjun siivellä franchise-yrittäjä voi päästä keskivertoa paremmille liikepaikoille ja saada arvokasta tukea markkinointiin.
– Parhaimmillaan ketjulla on jo tunnettuutta, vahva brändi, valmiit hankintakanavat ja olemassa oleva asiakaskunta. Niinpä franchise-yrittäjä pääsee tyypillisesti yksinyrittäjää nopeammin tekemään kannattavaa liiketoimintaa, Vastamäki tähdentää.
Ketjuyrityksen tuki auttaa franchise-yrittäjää myös poikkeustilanteissa. Esimerkiksi koronapandemian aikaan moni ketju on käyttänyt resurssejaan kehittämistyöhön, mikä on siivittänyt franchise-yrittäjiä vaikean ajan yli.
Tyypillisesti franchise-yrittäjä pääsee yksinyrittäjää nopeammin tekemään oikeasti kannattavaa liiketoimintaa.
– Yhtä lailla tärkeän tukiverkoston muodostavat yrittäjäkollegat, joilta saa perehdytystä, käytännön oppeja ja vertaistukea. He voivat hyödyntää yhteisiä työntekijöitä ja toteuttaa yhteismarkkinointia. Koko ketjun toimintaankin on mahdollista päästä vaikuttamaan.
Jos franchise-yrittäjä haluaa sopimuksen päätyttyä luopua yrittäjyydestä, se onnistuu kätevästi. Tyypillisesti ketju miettii yrittäjän puolesta, miten yritykselle saadaan jatkaja.
Yhtä oikeanlaista franchising-yrittäjää ei ole
Vastamäen mukaan jokaisella ketjulla on oma yrittäjäprofiilinsa, jossa korostuvat juuri tietyt ominaisuudet. Tämän takia yhtä oikeanlaista franchise-yrittäjää ei ole olemassakaan. Franchising soveltuu kuitenkin hyvin vaikkapa alanvaihtajille.
– Ketju perehdyttää yrittäjän usein varsin perusteellisesti. Voi olla jopa eduksi, ettei yrittäjällä ole toimialalta aiempaa kokemusta. Tällöin uutta konseptia omaksuessa ei tarvitse oppia pois vanhoista toimintamalleista, Vastamäki näkee.
Toki jokaisella franchise-yrittäjällä pitää olla riittävästi riskinottokykyä, taloudellista pääomaa ja halu sitoutua määräaikaiseen franchise-sopimukseen. Olennaista on myös kyky toimia konseptin määrittelemien askelmerkkien mukaan, joten yrittäjän vapaus on jossain määrin rajoitettua.
Uusille franchise-yrittäjille jatkuvasti tarvetta
Franchisingin suosio kasvaa koko ajan, kun uusia ketjuja perustetaan ja kun jo olemassa olevien ketjujen liiketoimintaa laajennetaan. Siksi myös franchise-yrittäjiä tarvitaan jatkuvasti eri toimialoille – etenkin palvelu-, vähittäiskauppa- ja ravintola-alalle.
Vuosittain franchising-ketjujen palvelukseen rekrytoidaan noin 700–1 000 uutta yrittäjää, kun määräaikaiset sopimukset päättyvät, yrittäjät eläköityvät tai ketju hakee voimakasta kasvua.
– Ylipäätään yrittäjyys kiinnostaa nyt kovasti työnteon muotona, mikä heijastuu franchise-yrittäjienkin määrään. Nykyään franchise-yrittäjänä voi olla myös osa-aikaisesti, Vastamäki toteaa.
Jos franchising alkaa kiinnostaa, Vastamäki kannustaa pohtimaan, mikä ala itseä oikeasti motivoi ja onko franchising itselle sopiva muoto yrittää. Tietoa kannattaa hankkia eri lähteistä ja tehdä taustatyöt huolella.
– Vastuullisiin franchising-ketjuihin voi tutustua esimerkiksi verkkosivuillamme. Kun potentiaalinen yritys on löytynyt, lisätietoa saa ketjun omistajilta ja muita yrittäjiltä. Lopullisten sopimusehtojen tulkinnassa voi käyttää apuna ammattilaista, Vastamäki vinkkaa.
Usein franchising-yrityksen perustaminen vaatii alkuinvestointia ja pääomaa, kuten muukin yritystoiminta. Tutustu aloittavan yrityksen rahoitusvaihtoehtoihin. |