Kauppa- ja kulutustavarasektori on poikkeuksellisten haasteiden edessä loppu- ja ensi vuonna. Lähes kaikki kallistuu kuluttajalle vauhdilla. Samalla palkankorotukset laahaavat perässä, eivätkä ne riitä nopeasti kompensoimaan nousseita kustannuksia kuluttajan kukkarossa.
Pitkäjänteisen sijoittajan yleinen virhe on hypätä pois sijoituskohteista, kun käyrät painuvat viivan alle. Lue asiantuntijan sijoitusvinkit kriisiaikoihin.
Kun ensimmäiset osuuskassat perustettiin 1900-luvun alussa, nälkävuosista oli puoli vuosisataa ja maatalouden painopiste oli siirtynyt vahvasti kotieläintalouteen. Koronapandemia ja sota Euroopassa ovat nostaneet yhteiskunnan arvostusta omavaraisuutta kohtaan. Mitä maatalouden rahoittaja ajattelee tulevaisuudesta nyt?
Moni on lähdössä talvilomalla esimerkiksi etelän lämpöön. Korvaako vakuutus koronan takia peruuntuneen matkan, ja mitä pitää tehdä, jos sairastuu matkalla koronaan?
Olen kuullut sanottavan, että viestintä on vaikeaa ja se epäonnistuu aina. Euroopan keskuspankin helmikuun kokouksen lopputulema vaikutti enemmän säikähtäneeltä varpusparvelta kuin taivaalla liitävältä tarkkasilmäiseltä haukalta.
Koronaviruksen uusi omikron-muunnos on leviämässä, ja mahdollisesti aloittamassa uuden koronavirusaallon. Rokote, ja jo saadut kokemukset koronasta näyttävät kuitenkin vähentäneen koronan talousvaikutuksia. Virusaallot tuskin enää aiheuttavat talouskriisejä, mutta niistä on tullut uusi talouskasvun vaihtelun lähde.
Koronapandemia paljasti, että toimitusketjujen pituus ja sijainti tulevat yrityksille usein täytenä yllätyksenä. Koronan aiheuttamat häiriöt kansainvälisiin arvoketjuihin ovat olleet mittavat eikä tilanteeseen ole nähtävissä nopeaa ratkaisua.
Koronaviruksen vuoksi matkustamisessa on yhä paljon rajoitteita. Mitä matkavakuutus korvaa ja mitä on hyvä ottaa huomioon, jos suunnittelee matkaa pandemian aikana kotimaassa tai ulkomailla?
Talouksien elpyminen ja tuloskasvu jatkuvat, mutta nousuvesi ei enää nosta kaikkia veneitä. Kustannuspaineet ovat kivi monen yhtiön kengässä, ja jatkossa alamme yhtiökohtaisesti näkemään myös tulospettymyksiä.
Suomen talous kasvaa juuri nyt kovinta vauhtia yli vuosikymmeneen. Kova kasvuvauhti selittyy koronakriisistä elpymisellä sekä kotimaassa että maailmalla. Elpymisestä johtuva kasvu kantaa vielä seuraavan vuoden, mutta tämän jälkeen on näkyvissä kasvun selvä hidastuminen. Talouden kasvuvauhdin puolittuminen johtuu talouden tuotantopotentiaalin ylittämisestä. Talouspolitiikka onkin haasteiden edessä, joista julkisen talouden tasapainottaminen ei ole suurin.
Viimeisen puolentoista vuoden aikana olemme joutuneet elämään melkoisen muutoksen keskellä. Covid19-pandemia on muuttanut monia tapojamme toimia, ja olemme myös oppineet näkemään monia asioita uudella tavalla. Yksi näistä asioista on oman lähiympäristömme arvostaminen.
Niillä toimialoilla, joilla työn tekeminen etänä on mahdollista, siirryttiin etätyömoodiin koronaviruspandemian iskettyä maailmanlaajuisesti. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan etätyö lähes kaksinkertaistui vuonna 2020. Uskon, että pandemian seurauksena myös työtapamme ja sijaintimme, josta töitä teemme, muuttuivat pysyvästi.