Kauppa- ja kulutustavarasektori on poikkeuksellisten haasteiden edessä loppu- ja ensi vuonna. Lähes kaikki kallistuu kuluttajalle vauhdilla. Samalla palkankorotukset laahaavat perässä, eivätkä ne riitä nopeasti kompensoimaan nousseita kustannuksia kuluttajan kukkarossa.

Teksti Joonas Häyhä, osakeanalyytikko, OP Markets
Julkaistu 25.10.2022

Vuodessa moni asia muuttuu. Vuosi sitten inflaatio oli kiihtymään päin, mutta sen ajateltiin olevan ohimenevää. Samalla korot olivat vielä nollassa. Kenties suurimpana huolenaiheena kauppa- ja kulutustavarasektorin näkymissä oli horisontissa siintävä kulutuskäyttäytymisen normalisoituminen korona-ajan kotoilun oletettavasti hiipuessa rokotekattavuuden etenemisen ansiosta vuonna 2022. Kotoilun hiipuminen onkin toki näkynyt sektorissa tänä vuonna, mutta enemmän huomiota ovat saaneet uudet huolet.

Kuluttajan ostovoima on tällä hetkellä merkittävässä paineessa. Ruuan ja energian hintojen voimakas kallistuminen sekä voimakkaasti kasvavat asuntolainojen korkokustannukset lohkaisevat selvästi aiempaa suuremman osan kuluttajan kukkarosta.

Samalla palkankorotukset laahaavat perässä eivätkä ne nopeasti riitä kompensoimaan nousseita hintoja. Kulutusvalintoja mietitään aiempaa tarkemmin ja etenkin korkeamman yksikköhinnan harkinnanvaraiset tuotteet jäävät aiempaa helpommin hankkimatta epävarmassa tilanteessa.

Tilannetta ei pääse helposti pakoon. Sähkön hinta ja korkojen nousu iskevät kasvavaan määrään kotitalouksia loppuvuonna, minkä lisäksi ruuan inflaation Suomessa ennakoidaan loppuvuonna edelleen kiihtyvän. Nämä yhdessä yleisen kuluttajahintainflaation kanssa tekevät sektorin toimintaympäristöstä selvästi haastavamman sektorin yhtiöille loppuvuonna ja todennäköisesti myös ensi vuonna. Pandemiavuosien kissanpäivät ovat ohitse, ja nyt asiakkaiden euroista pitää tosissaan taistella.

Valtioiden tukitoimet auttanevat kuluttajan tilannetta hieman, ja toki esimerkiksi kodin lämpötilaa laskemalla tai autoilua vähentämällä voi osin suojautua kustannusten nousulta. Helppoja sopeutumiskeinoja on kuitenkin varsin rajallisesti, ja paljon jää silti ulkoisten tekijöiden varaan.

Aiemmin leudon talven sattuessa kohdalle on siitä usein kirjoiteltu negatiivisessa valossa, sillä sitä on pidetty merkkinä vauhdilla etenevästä ilmastonmuutoksesta. Tulevana talvena olisi todennäköisesti eri ääni kellossa, mikäli kelit eivät nosta sähkölaskuja katosta läpi.

Kirjoittaja Joonas Häyhä työskentelee OP Marketsissa osakeanalyytikkona. Häyhä on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hänellä on lähes 10 vuoden kokemus analyytikon työstä. Häyhän seurannassa on kauppa- ja kuluttajatuoteyhtiöitä. Analyytikon vapaa-aika kuluu juoksun, sulkapallon ja perheen parissa.