Harvoin on odotettu taantumaa niin yleisesti kuin viime aikoina. Mutta mikä on taantuma? Yksinkertaisimmillaan taantuma määritellään bruttokansantuotteen supistumisena edellisestä vuosineljänneksestä kahtena perättäisenä vuosineljänneksenä. Määritelmää saattavat käyttää niin talousasiantuntijat kuin mediakin. On monta syytä, miksi tämä yksinkertaistettu määritelmä kannattaa kuopata.
Kauppa- ja kulutustavarasektori on poikkeuksellisten haasteiden edessä loppu- ja ensi vuonna. Lähes kaikki kallistuu kuluttajalle vauhdilla. Samalla palkankorotukset laahaavat perässä, eivätkä ne riitä nopeasti kompensoimaan nousseita kustannuksia kuluttajan kukkarossa.
Suomalainen omistajuus ja suomalaisten sijoittaminen on tärkeää yrityksillemme ja kansalaisille. Moni on odottanut, että viime vuosina herännyt kiinnostus sijoittamiseen lopahtaisi markkinoiden epävakauden myötä. OP Ryhmän tilastot näyttävät, että näin ei ole - ja hyvä niin.
OP:n tuoreessa talousennusteessa Suomen inflaatiohuippu saavutetaan syksyllä ja inflaation ennustetaan maltillistuvan talven aikana. Ennustamiseen liittyy aina luonnollisesti epävarmuutta. Tällä kertaa inflaatioennusteen suurin yksittäinen epävarmuuden lähde on sähkön hinnan kehitys. Ennuste-epävarmuus on hyvä huomioida myös omaa taloutta suunniteltaessa. On syytä pyrkiä säästämään niin rahaa kuin itse sähkön käyttöäkin.
Sodan ennustaminen on mahdotonta. Sama pätee Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan. Sodan alkamisesta on nyt kulunut reilu kuukausi. Alkujärkytyksestä toipuminen näkyy Yhdysvaltain markkinoilla osakkeiden elpymisenä lähes vuoden vaihteen alun tasolle.
Olen kuullut sanottavan, että viestintä on vaikeaa ja se epäonnistuu aina. Euroopan keskuspankin helmikuun kokouksen lopputulema vaikutti enemmän säikähtäneeltä varpusparvelta kuin taivaalla liitävältä tarkkasilmäiseltä haukalta.
Koronaviruksen uusi omikron-muunnos on leviämässä, ja mahdollisesti aloittamassa uuden koronavirusaallon. Rokote, ja jo saadut kokemukset koronasta näyttävät kuitenkin vähentäneen koronan talousvaikutuksia. Virusaallot tuskin enää aiheuttavat talouskriisejä, mutta niistä on tullut uusi talouskasvun vaihtelun lähde.
Inflaatio eli rahan arvon aleneminen pyörii jatkuvasti julkisessa keskustelussa. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan inflaatio näyttäytyy kuitenkin tällä hetkellä markkinoilla tilapäisenä.
Inflaation saama otsikkotila on ollut ymmärrettävästi varsin runsasta kuluneen kevään aikana. Keskustelu on pyörinyt lähinnä sen ympärillä, millaiset vaikutukset inflaatio aiheuttaa korkomarkkinoilla ja osakekurssien arvostustasoissa. Mutta mitä konkreettisesti tapahtuu suuren pörssiyhtiön liiketoiminnassa silloin, jos hinnat ja sen myötä myös kustannukset nousevat?
Viimeisimpien kahdeksan vuosisadan tietojen perusteella inflaatio kiihtyy vuosi pandemian alun jälkeen. Viime aikojen tiedot inflaation hypähdyksestä eivät siis ole varsinaisesti mitään uutta auringon alla, vaan varsin luonnollinen seuraus pandemian aiheuttamista heilahteluista muun muassa raaka-aineiden, erityisesti öljyn, hinnoissa.