Maailmanlaajuisen pandemian aikana matkustusrajoitteita ja suosituksia pitää seurata silmä tarkkana. Ajankohtaista tietoa matkustamisesta löydät muun muassa Suomen ulkoministeriön sivuilta. Kokosimme yhteen kysymyksiä, jotka on hyvä ottaa huomioon suunnitellessa matkaa.

Minne voi matkustaa?

Seuraa ajankohtaista tietoa Suomen ulkoministeriön sivuilta. Sivuilla on listattu maita, joihin voi matkustaa, mutta hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle. Pidä mielessä, että maalistaus voi muuttua viikoittain. Suomen kansalainen saa palata kotimaahansa ja ulkomaille matkustamista ei ole lailla kielletty. Matkustajaa kehotetaan kuitenkin välttämään turhia riskejä.

Jos suunnittelet nyt matkaa, pidä mielessä, että mailla voi olla omia maahanpääsyrajoituksia, jotka voit tarkistaa kyseisen maan edustustosta.

Suomessa voi matkustaa, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.

Jos nyt varaan matkan ulkomaille ja se perutaan pandemian vuoksi, korvaako matkavakuutus peruuntuneen matkan?

12.3.2020 jälkeen varattuja ja koronaviruksen vuoksi peruttuja matkoja ei korvata Pohjola Matkustajavakuutuksen Matkustajan kriisiturvasta. Ennen 12.3. varattu matka voidaan korvata ehtojen mukaisesti, jos Pohjola Matkustajavakuutuksessa on voimassa Matkustajan kriisiturva.

Entä jos matka peruuntuu koronan takia, korvataanko?

Pohjola Matkustajavakuutuksen Matkustajan kriisiturvasta voi hakea korvausta peruuntuneesta matkasta, jos ennen matkan alkamista kohteessa puhkeaa yleisvaarallinen epidemia, joka ei ollut odotettavissa matkaa varattaessa. Lisäksi edellytetään esimerkiksi, että Suomen ulkoministeriö, Suomen lähetystö tai muu vastaava viranomainen on kehottanut välttämään kohteeseen matkustamista tai suositellut kohteesta poistumista.

Jos on varannut ulkomaanmatkan 12.3. jälkeen ja kotimaanmatkan 16.3. jälkeen, Pohjola Matkustajavakuutuksen Matkustajan kriisiturvasta tai muista matkustajavakuutustuotteista ei korvata koronasta johtuvien suositusten, rajoitusten tai koronaan liittyvien matkakohteen olosuhteiden vuoksi peruuntunutta matkaa. Jos matkalle lähtö taas peruuntuu oman, lähiomaisen tai matkakumppanin koronaan sairastumisen tai muun äkillisen sairastumisen vuoksi, voidaan peruuntuminen korvata Matkan peruuntumisturvasta.

Voiko kotimaassa matkustaa?

Tärkeintä on seurata ajankohtaista koronatilannetta. Kotimaassa voi matkustaa, kunhan ottaa huomioon koronavirukseen liittyvät terveys -ja turvallisuusohjeet. Käytä maskia, pese käsiä ja pidä turvavälejä.

Pohjola Matkustajavakuutuksen Matkustajan kriisiturvasta korvataan peruuntuneen matkan kuluja, jos matka on varattu ennen 16.3.2020. Matkalippujen ja palveluiden osalta voit olla yhteydessä matkanjärjestäjään.

Olen varannut matkan, mutta sairastunkin itse ja joudun perumaan matkani. Miten matkavakuutus toimii näissä tilanteissa?

Pohjola Vakuutuksen matkustajavakuutus korvaa oman ja vakuutukseen liitetyn läheisen, esimerkiksi alaikäisen lapsen, sairaustapauksesta johtuvan peruutuksen edellyttäen, että molemmat ovat vakuutettuina Pohjola Vakuutuksen myöntämällä matkustajavakuutuksella.

Sairastun matkalla ulkomailla koronavirukseen. Mitä teen?

Pohjola Vakuutuksen matkustajavakuutus korvaa koronaviruksen aiheuttamat hoitokulut.

Matkustan lentokoneella, otanko oman kasvomaskin mukaan?

Rajoitteet ja turvallisuusmääräykset on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä ennen lentoa. Finnair kehottaa käyttämään joko kangasmaskia tai kirurgista kasvomaskia.

Suosi lähtöselvityksessä digitaalisia palveluita. Lentokentältä saa tietoa ajankohtaisesta tilanteesta, mutta niihin voi tutustua jo hyvissä ajoin ennen kentälle menoa. Käytä maskia lentokentällä asioidessasi.

Jos matkustan ulkomaille, joudunko kotikaranteeniin matkan jälkeen?

Kun palaat Suomeen maasta, jossa matkustusrajoitukset jatkuvat, sinulle suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Se tarkoittaa, että pysyt kotona, jos se mahdollista. Töissä voi käydä, kunhan sopii käytännöistä työnantajan kanssa. Myös muu välttämätön liikkuminen on sallittua. Voit arvioida karanteenin tarvetta THL:n sivuilla olevan liikennevalokartan avulla.

Omaehtoisessa karanteenissa oleva ei ole oikeutettu Kelan tartuntatautipäivärahaan, mutta jos kunnan tai sairaanhoitopiirin koronatilanteesta vastaava lääkäri on määrännyt sinut karanteeniin tai eristyksiin, voit hakea tukea.

Muista matkustusilmoitus!

Suomen Ulkoministeriö ei enää tee palautuslentoja Suomeen. Siksi matkustajan on hyvä tehdä matkustusilmoitus. Matkustusilmoituspalvelun avulla Ulkoministeriö saa yhteyden maailmalla oleviin suomalaisiin ja voi neuvoa heitä tarpeen tullen.

Lue lisää ajankohtaista tietoa matkavakuutuksesta ja matkustamisesta koronaviruksen aikaan.