Maailmanlaajuisen pandemian aikana matkustusrajoitteita ja suosituksia pitää seurata silmä tarkkana. Ajankohtaista tietoa matkustamisesta löydät muun muassa Suomen ulkoministeriön sivuilta. Kokosimme yhteen kysymyksiä, jotka on hyvä ottaa huomioon suunnitellessa matkaa.

Ennen matkaa pidä mielessä ainakin nämä: tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle, tarkista kohdemaan maahantulosäännökset, ja tarkista, että matkavakuutuksesi on kunnossa.

Minne voi matkustaa?

Seuraa ajankohtaista tietoa Suomen Ulkoministeriön sivuilta‍. Ulkoministeriön pääsääntöinen matkustussuositus on, että matkustajan tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-alueen maiden lisäksi myös alueen ulkopuolisissa maissa.

Suomen kansalainen saa palata kotimaahansa ja ulkomaille matkustamista ei ole lailla kielletty. Matkustajia kehotetaan kuitenkin välttämään turhia riskejä.

Jos suunnittelet nyt matkaa, pidä mielessä, että mailla voi olla omia maahanpääsyrajoituksia, jotka voit tarkistaa kyseisen maan edustustosta. Muista, että pandemiatilanne kohdemaassa voi muuttua äkillisesti ja eri maissa voidaan noudattaa eri tyylisiä karanteenimääräyksiä.

Suomeen voi saapua kaikista maista henkilöt, joilla on näyttää todistus saadusta covid-rokotussarjasta ennen Suomeen tuloa.

Suomessa voi matkustaa, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita‍.

Joudunko matkallani todistamaan sen, että olen rokotettu koronavirusta vastaan?

Ota selvää, mitä rajoituksia matkakohteella on. Tarkista ajankohtaiset maahantulosäädökset ennen matkaa. Yhä useampi maa voi vaatia negatiivisen testituloksen, todistuksen sairastetusta koronasta tai todistuksen rokotteesta. Todistukset tulee usein olla sekä maan omilla kielillä että englanniksi. Muista, että myös kauttakulkumaalla voi olla eri säännöt, kuin varsinaisella kohdemaalla. Ota selvää säännöistä etukäteen ja seuraa kohdemaan ajankohtaisia rajoituksia myös matkallasi.

EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelusta, kun olet saanut molemmat rokotteet.

Jos matka peruuntuu koronan takia, korvaako matkavakuutus peruuntuneen matkan?

Pohjola Vakuutuksen myöntämistä matkavakuutuksista ei korvata koronan vuoksi peruuntuneita matkoja.

Jos on varannut ulkomaanmatkan 12.3.2020 jälkeen ja kotimaanmatkan 16.3.2020 jälkeen, Pohjola Matkustajavakuutuksen Matkustajan kriisiturvasta tai muista matkustajavakuutustuotteista ei korvata koronasta johtuvien suositusten, rajoitusten tai koronaan liittyvien matkakohteen olosuhteiden vuoksi peruuntunutta matkaa. Jos matkalle lähtö taas peruuntuu oman, lähiomaisen tai matkakumppanin koronaan sairastumisen tai muun äkillisen sairastumisen vuoksi, voidaan peruuntuminen korvata Matkan peruuntumisturvasta.

Voiko kotimaassa matkustaa?

Tärkeintä on seurata ajankohtaista koronatilannetta. Kotimaassa voi matkustaa, kunhan ottaa huomioon koronavirukseen liittyvät terveys -ja turvallisuusohjeet. Ajankohtaisen Suomen sairaanhoitopiirien koronavirustilanteen voit tarkistaa THL:n sivuilta.

Olen varannut matkan, mutta sairastunkin itse ja joudun perumaan matkani. Miten matkavakuutus toimii näissä tilanteissa?

Pohjola Vakuutuksen matkustajavakuutus korvaa oman ja vakuutukseen liitetyn läheisen, esimerkiksi alaikäisen lapsen, sairaustapauksesta johtuvan peruutuksen edellyttäen, että molemmat ovat vakuutettuina Pohjola Vakuutuksen myöntämällä matkustajavakuutuksella.

Sairastun matkalla ulkomailla koronavirukseen. Mitä teen?

Pohjola Vakuutuksen matkustajavakuutus korvaa koronaviruksen aiheuttamat hoitokulut.

Matkustan lentokoneella, tarvitsenko maskia?

Rajoitteet ja turvallisuusmääräykset on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä ennen lentoa. Esimerkiksi Finnairin lennoilla sinulla tulee olla maski koko ajan päälläsi. Finnair hyväksyy maskeina kirurgisen suu-nenäsuojaimen, venttiilittömän FFP2- tai FFP3-suojaimen tai vastaavien standardien (N95) mukaisen venttiilittömän suojaimen, mutta ei kangasmaskia tai visiiriä.

Suomalaisilla lentokentillä tulee käyttää maskia.

Suosi lähtöselvityksessä digitaalisia palveluita. Lentokentältä saa tietoa ajankohtaisesta tilanteesta‍, mutta niihin voi tutustua jo hyvissä ajoin ennen kentälle menoa.

Selvitä myös etukäteen, mitä ohjeita kohdemaan lentokentällä tulee noudattaa.

Jos sairastun ulkomailla ja minut määrätään karanteeniin, saanko apua Suomen viranomaisilta?

Karanteenisäännökset ovat erilaisia eri maissa ja matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia käskyjä ja määräyksiä.

Hätätilanteessa voit olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön tai Ulkoministeriön päivystysnumeroon. Pidä kuitenkin mielessä, että suomalaiset viranomaiset eivät voi puuttua toisen valtion viranomaisten päätöksiin.

Muista matkustusilmoitus!

Suomen Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä. Matkustusilmoituspalvelun avulla Ulkoministeriö saa yhteyden maailmalla oleviin suomalaisiin ja voi neuvoa heitä tarpeen tullen

Lue lisää ajankohtaista tietoa matkavakuutuksesta ja matkustamisesta koronaviruksen aikaan.

Juttu julkaistu alunperin 9.12.2020.