Matkavakuutus on kokonaisuus, jonka voi koostaa erilaisista turvista omia tarpeita vastaavaksi vakuutuspaketiksi. Matkustajavakuutus koostuu yleisimmin hoitoturvasta sekä matkan peruuntumis- ja keskeytymisturvista. Myös muita turvia on mahdollista valita tarpeen mukaan. Lisäksi suositeltavaa on ottaa matkatavaravakuutus mahdollisten matkatavaravahinkojen varalta.

Mutta millainen matkavakuutus sitten olisi tarpeen? Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Leena Ettilä muistuttaa, että tärkeintä on suhteuttaa vakuutus siihen, minne on matkustamassa ja kuinka pitkäksi aikaa.

– Matkaa on aina hyvä pohjustaa seuraamalla ulkoministeriön matkustustiedotteita sekä muita viranomaislähteitä. Kannattaa tutustua myös ulkoministeriön julkaisemaan listaan asioista, joita jokaisen on hyvä huomioida aina ulkomaanmatkan yhteydessä, jotta loma sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Matkatavaravakuutuksen voi ottaa koko perheelle, sairastumista ja henkilövahinkoja kattava matkustajavakuutus sen sijaan vaaditaan jokaiselle henkilölle erikseen. Peruuntumis- ja keskeytymisturvat ovat lisämaksullisia turvia, jotka suositellaan ostettavaksi matkavakuutuksen yhteyteen.

Valitako jatkuva matkavakuutus vai matkakohtainen vakuutus?

Jotkut haluavat ottaa matkavakuutuksen voimaan vain matkan ajaksi. Tämäkin on toki mahdollista, mutta monesti tämä vaihtoehto tulee kalliimmaksi kuin jatkuva matkavakuutus.

 – Me suosittelemme jatkuvaa matkavakuutusta. Silloin ei tarvitse huolehtia siitä, onko vakuutus voimassa vai ei, Ettilä toteaa.

Ettilä antaa esimerkin: jos vuodessa tekee esimerkiksi kaksi lyhyehköä reissua, silloin voi määräaikainen matkavakuutus olla hyvä vaihtoehto. Mutta jos tekee lisäksi vaikkapa muutamia Tallinnan tai Tukholman risteilyjä, silloin jatkuva matkavakuutus tulee jo edullisemmaksi.

– Kun vakuutuksen laajuudeksi on valittu ulkomaan- ja kotimaanmatkat, jatkuva matkavakuutus korvaa myös kotimaan reissuja, Ettilä muistuttaa.

Matkatavaravakuutus kattaa koko perheen irtaimiston

Matkatavaravakuutus suojaa mukana kulkevaa irtaimistoa valittuun vakuutusmäärään saakka. Niinpä lastenrattaat, lasketteluvälineet ja solmioneulat voi pakata matkaan rauhallisella mielellä, jos matkatavaravakuutus on voimassa riittävällä vakuutusmäärällä.

– Perhekohtainen matkatavaravakuutus on siitä hyvä, että se kattaa kaikkien tavarat. Kaikkien ei tarvitse edes olla samalla matkalla, vaan eri perheenjäsenet saattavat olla eri reissuilla samaan aikaan ja saman vakuutuksen kattamina, Ettilä vinkkaa.

Jos matkan aikana joutuu varkauden uhriksi, on tärkeää tehdä ilmoitus poliisille. Silloin voi hakea korvausta ryöstetyistä tavaroista.

Hoitoturva kattaa myös sairauksien hoidosta aiheutuvat kulut

Matkavakuutuksen hoitoturva korvaa matkan aikana alkavien sairauksien hoitokulut, sillä ne kuuluvat vakuutuksen piiriin.

– Hoitokuluista matkan aikana ei siis kannata huolestua, niitä voi hakea vakuutuksesta matkan jälkeen, Ettilä vakuuttaa.

Vakavammissa tilanteissa apua voi saada myös soittamalla vakuutusyhtiön matkahätäpalveluun.

– Jos tilanne on ulkomailla kriittinen, on mahdollista soittaa matkahätäpalveluumme. Sieltä saa ohjeita, miten toimia ja kehen olla matkakohteessa yhteydessä, Ettilä kiteyttää. 

Matkahätäpalvelusta saa ohjeet myös silloin, jos pahin mahdollinen skenaario toteutuu matkan aikana. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi vainajan kotiinkuljetuksen, ja äärimmäisen vakavissa sairastumis- tai tapaturmatilanteissa korvataan myös ambulanssilento. Myös mahdolliset ryöstön uhriksi joutumisesta aiheutuneet vammat ja ruhjeet korvataan matkustajavakuutuksesta.

Pohjola Matkavakuutus turvaa matkat niin kotimaassa kuin ulkomailla. Tutustu ja osta matkavakuutus

Lue myös:

Milloin matkavakuutus korvaa kotimaan matkalla?

Autolla ulkomaille? Selvitä nämä asiat ennen reissua

Juttu on julkaistu alunperin 1.11.2021 ja sitä on päivitetty 16.6.2023 sekä 13.12.2023 ulkoministeriön linkin lisäyksellä.