Lomareissut sujuvat huolettomammin, kun matkaajien lisäksi matkatavarat on turvattu yllätysten varalta.

Lomalaisen matkatavarat säilyvät tallessa, kun noudattaa yleistä huolellisuutta. Matkatavaroiden tulee olla koko ajan lähettyvillä ja niitä on valvottava, hotellissa tulee käyttää tallelokeroa ja tietokonetta tai muuta helposti särkyvää omaisuutta ei saa pakata lentokoneen ruumaan.

Mutta vahinkoja toki sattuu, ja siksi reissaajan tärkeä turva on matkatavaravakuutus, joka antaa suojaa matkalla sattuvien esinevahinkojen varalta.

Lisäksi matkaajan kannattaa huolehtia matkustajavakuutuksen  voimassaolosta, joka antaa turvaa henkilövahinkojen varalta. Matkatavara- ja matkustajavakuutuksista käytetään usein yleistermiä ”matkavakuutus”, vaikka nämä ovatkin kaksi eri vakuutusta.

Pohjola Vakuutuksen matkatavaravakuutus on voimassa ulko- ja kotimaan matkoilla kaikkialla maailmassa. Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkaa, joka ulottuu vähintään 50 kilometrin etäisyydelle suoraan linnuntietä mitattuna vakuutetun asunnosta, työ- tai opiskelupaikasta. Vakuutusturva ei kuitenkaan ole voimassa edellä mainituissa paikoissa tai mainittujen paikkojen välisillä matkoilla.

Matkan kesto ei vaikuta matkatavaravakuutuksen voimassaoloaikaan.

– Vaikka olisi puoli vuotta reissussa, matkatavaravakuutus on koko ajan voimassa, kertoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala.

Vakuutettuina ovat vakuutuksenottaja sekä hänen kanssaan samassa taloudessa vakituisesti asuvat henkilöt. Jos siis vaikkapa perheen isä on vakuutuksenottaja, ovat vakuutettuina myös toinen vanhempi sekä ne lapset, jotka asuvat kotona. Lisäksi vakuutettuina ovat vakuutuksenottajan tai hänen kanssaan samassa taloudessa vakinaisesti asuvan puolison tai avopuolison matkalla mukana olevat alle 18-vuotiaat lapset ja lapsenlapset. Mainitut lapset ja lapsenlapset ovat vakuutettuina, vaikka he eivät asuisi vakuutuksenottajan kanssa samassa taloudessa.

Pohdi, mitä kannat mukanasi

Matkatavaraksi luetaan kaikki matkalle mukaan otettava omaisuus sekä matkakohteessa tehtävät hankinnat.

– Joitain rajoituksia kuitenkin on, ja ne on lueteltu vakuutusehdoissa. Esimerkiksi autoja, matkaperävaunuja tai eläimiä ei katsota matkatavaroiksi, Kujala huomauttaa.

Esimerkiksi maksuvälineet ja arvopaperit ovat matkatavaraa 100 euroon asti, kun vakuutettu kuljettaa niitä mukanaan, ja 500 euroon asti niiden ollessa lukitussa tallelokerossa.

Pohjolassa matkatavaravakuutuksen omavastuuksi voi valita nolla euroa. Vakuutuksenottaja voi itse määritellä maksimikorvauksen yhdelle vahingolle 0–17 000 euron väliltä.

– Valitessasi maksimikorvausta jatkuvasti voimassa olevaan matkatavaravakuutukseen, kannattaa miettiä, minkä arvoista omaisuutta yleensä ottaa mukaan matkalle. Jos kaikki menisi, riittääkö vakuutusmäärä uusien hankintaan? Kujala sanoo.

Jos sattuu käymään niin, että matkatavarat myöhästyvät menomatkalla vähintään kaksi tuntia saapumisesta matkakohteeseen, korvataan välttämättömyystarvikkeiden hankinnasta aiheutuneet kustannukset vakuutusmäärästä riippumatta. Tällöin korvaukset maksetaan toteutuneiden kustannusten mukaan, kuitenkin enintään 100 euron maksimikorvaus yhdelle henkilölle alkanutta vuorokautta kohden, ja enintään 400 euroa vakuutettua kohden.

Matkatavaravakuutus korvaa vahingot, jotka sattuvat äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti.

– Omaisuuden kulumista, kuten esimerkiksi aurinkolasien vähitellen tapahtunutta  naarmuttumista, ei korvata. Mutta jos aurinkolasit tippuvat asfaltille ja rikkoutuvat, niin ilman muuta korvataan, Kujala sanoo.

Vahingon sattuessa todisteet puhuvat

Kujalan mukaan matkailijoille sattuu eniten vahinkoja loma-aikoina, eli kesällä ja joulun aikaan, ja tuolloin myös korvaushakemusten määrä kasvaa.

Matkatavaravakuutuksen ehtojen mukaan korvauksen hakijalla on lähtökohtaisesti näyttövelvollisuus korvattavasta vahingosta ja vahingon määrästä. Viranomaiselle on hyvä ilmoittaa tapahtumasta.

– Asiakas ei kuitenkaan jää pulaan, jos varkaus sattuu kulttuurissa, jossa viranomaiset eivät suhtaudu esimerkiksi kännykkävarkauksiin vakavasti. Tällaisessa tilanteessa jonkin muu luotettava, esimerkiksi hotellin henkilökunnan antama selvitys vahingosta käy, Kujala sanoo.

Rikkoutuneen omaisuuden kohdalla vakuutusyhtiöllä pitää olla mahdollisuus tarkastaa syntynyt vahinko. Tästä syystä vähänkin arvokkaampaa rikkoutunutta omaisuutta ei saisi hävittää matkalla. Esimerkiksi rikkoutuneen puhelimen tai tabletin kohdalla Pohjolan yhteistyökumppani Fonum arvioi, onko laitteen korjaus kannattava vai ei.

Kujala muistuttaa kuitenkin, että jokainen vahinko arvioidaan tapauskohtaisesti.

– Jos kännykkä hajoaa kappaleiksi kuukauden reissulla heti ensimmäisenä päivänä, ei osia tarvitse lähtökohtaisesti kuljettaa mukanaan koko loppumatkaa. Tällaisessa tilanteessa asiakkaan kertomukseen kyllä luotetaan ja aiheutunut vahinko korvataan, hän sanoo.

Juttu on julkaistu 27.6.2019 ja sitä on päivitetty 12.10.2023 mm. vakuutusehtojen osalta.

Lue myös:

Milloin matkavakuutus korvaa kotimaan matkalla?

Näin lataat täyssähköauton tien päällä – onko sinulla jo nämä sovellukset?