Kesän lomareissut sujuvat huolettomammin, kun matkaajien lisäksi matkatavarat on turvattu yllätysten varalta.

Lomalaisen matkatavarat säilyvät tallessa, kun noudattaa yleistä huolellisuutta. Matkatavaroiden tulee olla koko ajan lähettyvillä, hotellissa tulee käyttää tallelokeroa ja tietokonetta tai muuta särkyvää omaisuutta ei saa pakata lentokoneen ruumaan.

Mutta vahinkoja toki sattuu, ja siksi reissaajan tärkeä turva on matkatavaravakuutus, joka antaa suojaa matkalla sattuvien esinevahinkojen varalta.

Lisäksi matkaajan kannattaa huolehtia matkustajavakuutuksen voimassaolosta, joka antaa turvaa henkilövahinkojen varalta. Matkatavara- ja matkustajavakuutuksista käytetään usein yleistermiä ”matkavakuutus”, vaikka nämä ovatkin kaksi eri vakuutusta.

Pohjola Vakuutus Oy:n matkatavaravakuutus on voimassa ulko- ja kotimaan matkoilla kaikkialla maailmassa. Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkaa, joka ulottuu vähintään 50 kilometrin etäisyydelle vakuutetun asunnosta, työ- tai opiskelupaikasta. Vakuutusturva ei kuitenkaan ole voimassa edellä mainituissa paikoissa tai mainittujen paikkojen välisillä matkoilla.

Matkan kesto ei vaikuta matkatavaravakuutuksen voimassaoloaikaan.

– Vaikka olisi puoli vuotta reissussa, matkatavaravakuutus on koko ajan voimassa, kertoo Pohjola Vakuutus Oy:n korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Vakuutettuina ovat vakuutuksenottaja sekä hänen kanssaan samassa taloudessa vakituisesti asuvat henkilöt. Jos siis vaikkapa perheen isä on vakuutuksenottaja, ovat vakuutettuina myös toinen vanhempi sekä ne lapset, jotka asuvat kotona.

Pohdi, mitä kannat mukanasi

Matkatavaraksi luetaan kaikki matkalle mukaan otettava omaisuus sekä matkakohteessa tehtävät hankinnat.

– Joitain rajoituksia kuitenkin on, ja ne on lueteltu vakuutusehdoissa. Esimerkiksi autoja, matkaperävaunuja tai eläimiä ei katsota matkatavaroiksi, Vauhkonen huomauttaa.

Pohjolassa matkatavaravakuutuksen omavastuu on aina nolla euroa. Vakuutuksenottaja voi itse määritellä maksimikorvauksen yhdelle vahingolle 0-17 000 euron väliltä.

– Valitessasi maksimikorvausta jatkuvasti voimassa olevaan matkatavaravakuutukseen, kannattaa miettiä, minkä arvoista omaisuutta yleensä ottaa mukaan matkalle. Jos kaikki menisi, riittääkö vakuutusmäärä, että voit hankkia uudet? Vauhkonen sanoo.

Jos sattuu käymään niin, että matkatavarat myöhästyvät menomatkalla vähintään kaksi tuntia saapumisesta matkakohteeseen, korvataan välttämättömyystarvikkeiden kustannukset vakuutusmäärästä riippumatta. Tällöin maksimikorvaus on yhdelle henkilölle 100 euroa alkanutta vuorokautta kohden, ja kuitenkin enintään 400 euroa vakuutettua kohden.

Matkatavaravakuutus korvaa vahingot, jotka sattuvat äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti.

– Omaisuuden kulumista, kuten esimerkiksi aurinkolasien pitkäaikaista naarmuttumista, ei korvata. Mutta jos aurinkolasit tippuvat asfaltille ja rikkoutuvat, niin ilman muuta korvataan, Vauhkonen sanoo.

Vahingon sattuessa todisteet puhuvat

Vauhkosen mukaan matkailijoille sattuu eniten vahinkoja loma-aikoina, eli kesällä ja joulun aikaan, ja tuolloin myös korvaushakemusten määrä kasvaa.

Matkatavaravakuutuksen ehtojen mukaan korvauksen hakijalla on lähtökohtaisesti näyttövelvollisuus korvattavasta vahingosta ja vahingon määrästä.

Varkaustilanteessa on tärkeää tehdä rikosilmoitus paikan päällä.

– Asiakas ei kuitenkaan jää pulaan, jos varkaus sattuu kulttuurissa, jossa viranomaiset eivät suhtaudu esimerkiksi kännykkävarkauksiin vakavasti. Tällaisessa tilanteessa jonkin muu luotettava, esimerkiksi hotellin henkilökunnan antama selvitys vahingosta käy, Vauhkonen sanoo.

Rikkoutuneen omaisuuden kohdalla vakuutusyhtiöllä pitää olla mahdollisuus tarkastaa syntynyt vahinko. Tästä syystä vähänkin arvokkaampaa rikkoutunutta omaisuutta ei saisi hävittää matkalla. Esimerkiksi rikkoutuneen puhelimen tai tabletin kohdalla Pohjolan yhteistyökumppani Fonum arvioi, onko laitteen korjaus kannattava vai ei.

Vauhkonen muistuttaa kuitenkin, että jokainen vahinko arvioidaan tapauskohtaisesti.

– Jos kännykkä menee kuukauden reissulla tuhannen nuuskaksi heti ensimmäisenä päivänä, ei osia tarvitse lähtökohtaisesti kuljettaa mukanaan koko loppumatkaa. Tällaisessa tilanteessa asiakkaan kertomukseen kyllä luotetaan ja aiheutunut vahinko korvataan, hän sanoo.