Moni tarkistaa matkavakuutuksensa ulkomaille lähtiessään, mutta ei tule ajatelleeksi, onko vakuutus voimassa myös kotimaassa. Kokosimme yhteen asioita, joita kotimaassa matkailevan kannattaa pohtia.

Onko vakuutuksesi ylipäänsä voimassa kotimaassakin?

Matkavakuutus voi olla voimassa joko vain ulkomailla tai sekä ulkomailla että kotimaassa. Jälkimmäinen vaihtoehto on asiakkaiden yleisin valinta.

– Silloin vakuutusta ei tarvitse miettiä paljoa, kun matkustelee, sanoo Pohjolan Vakuutuksen matkavakuutuksista vastaava vakuutuspäällikkö Leena Ettilä.

Jos matkustaa paljon kotimaassa, kannattaa tarkistaa nyt, että oma jo olemassa oleva matkavakuutus on myös kotimaassa voimassa.

Matkustajavakuutuksen voi koostaa erilaisista turvista. Yleensä se koostuu hoitoturvasta, matkan peruuntumiseen ja keskeytymiseen liittyvistä turvista ja matkatavaroiden turvasta.

Oma hyvinvointi on tärkeintä

– Sen, mitä matkalaukussa on, voi korvata toisilla tavaroilla, mutta oma hyvinvointi menee aina edelle, Ettilä sanoo.

Matkavakuutuksen hoitoturva korvaa nimenomaan matkalla alkaneita sairauksia tai tapahtuneita tapaturmia. Jos vanha sairaus alkaa oireilla matkalla, hoitoturva kattaa kaikkein akuuteimmat tilanteet.

– Kannattaa muistaa, että jos Terveysvakuutukseen on valittu kaikkein laajin turva, se kattaa sairauksia ja tapaturmia laajasti ja menee siten päällekkäin matkustajavakuutuksen hoitoturvan kanssa, Ettilä sanoo.

Erikseen voi ottaa määräaikaisen turvan niin sanottuja riskialttiita lajeja varten. Jos tietää vaikka, että matkalla laskettelee rinteiden ulkopuolella tai käy laitesukeltamassa, niitä varten voi ottaa reissun ajaksi turvan.

Jos sairastuu kotimaanmatkalla, kannattaa ensimmäisenä olla yhteydessä Pohjola Terveysmestariin, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin tutkimuksiin Pohjola Sairaalaan tai lääkärikumppanille. Jos hoidolla on kiire, eikä Pohjola Sairaalaa tai lääkärikumppania ole paikkakunnalla, niin voit hyvin mennä myös lähimmälle yksityiselle tai julkiselle terveysasemalle ja pyytää korvausta jälkikäteen vakuutuksesta.

Vakuuta myös matkatavarat

Matkatavaravakuutus korvaa käytännössä sen, mitä otat matkalaukkuun mukaan tai ostat matkalta.

Tyypillinen korvattava tapahtuma kotimaassa on, että matkapuhelin tai kamera katoaa tai kastuu reissulla. Toki korvattavat asiat vaihtelevat sesongeittain: talvella korvataan paljon lasketteluvälineitä.

Vakuutusta ottaessa voi valita, onko matkatavaraturva henkilökohtainen vai koskeeko se koko perhettä. Koko perheen vakuutus on edullisempi kuin jos ottaisi jokaiselle henkilökohtaisen matkatavaraturvan. Silloin ei tarvitse myöskään miettiä, kenelle jokin rikkoontunut tai kadonnut tavara kuului. Koko perheen tavarat korvataan samasta vakuutusmäärästä.

Mikä lasketaan matkaksi?

Vakuutuksessa on määritelty tietty kilometriraja, jonka ulkopuolelle meneminen lasketaan matkustamiseksi kotimaassa. Yleensä se on 50 kilometriä. Kaikki, mikä jää sen sisäpuolelle, on normaalia elinympäristöä, joka ei kuulu matkavakuutuksen piiriin.

Joitakin poikkeuksia tähän tosin on: jos käy päivittäin töissä esimerkiksi 100 kilometrin päässä, normaali elinympäristö määritellään sen perusteella.

– Ja toisaalta myös omalle vapaa-ajan asunnolle meneminen ei kuulu vakuutuksen piiriin, Ettilä kertoo.

Jos omistat kesämökin 300 kilometrin päässä ja matkustat sinne, niin matka kodin ja kesämökin välillä ei kuulu matkavakuutuksesta korvattavaksi.

Jos lähdet reissuun yli 50 kilometrin päähän oman normaalin elinympäristön ulkopuolelle, vakuutuksen voimassaolo alkaa heti, kun astuu kotiovesta ulos. Riittää siis, että määränpää on normaalin elinympäristön ulkopuolella.

Muista myös peruuntumisturva

Voit ottaa matkustajavakuutukseen myös muitakin turvia. Kotimaan matkoja silmällä pitäen kannattaa harkita matkan peruuntumisturvaa: se korvaa esimerkiksi sairastumisen vuoksi käyttämättä jääneitä matka- ja majoituskuluja, jos ei pääsekään reissuun. Keskeytymisturva sen sijaan korvaa sen, jos matka jää kesken tapaturman tai sairauden vuoksi, ja matkailija on jo ehtinyt maksaa valmiiksi majoituksia ja palveluita kohteessa.

Muita matkustajavakuutuksen turvia ovat esimerkiksi kriisiturva, invaliditeettiturva, kuolinturva, odottamisturva ja myöhästymisturva.

Asiantuntijana jutussa toimi Pohjola Vakuutuksen matkavakuutuksista vastaava vakuutuspäällikkö Leena Ettilä

Tutustu Pohjola Vakuutuksen Matkavakuutukseen

Lue lisää kotimaan matkavakuutuksesta

Juttu julkaistu alunperin 6.11.2019