Moni tarkistaa matkavakuutuksensa ulkomaille lähtiessään, mutta ei tule ajatelleeksi, onko vakuutus voimassa myös kotimaassa. Kokosimme yhteen asioita, joita kotimaassa matkailevan kannattaa pohtia.

Onko vakuutuksesi voimassa kotimaassakin?

Matkavakuutus voi olla voimassa joko vain ulkomailla tai sekä ulkomailla että kotimaassa. Jälkimmäinen vaihtoehto on asiakkaiden yleisin valinta.

– Silloin vakuutusta ei tarvitse miettiä paljoa, kun matkustelee, sanoo Pohjolan Vakuutuksen matkavakuutuksista vastaava tuoteasiantuntija Leena Ettilä.

Jos matkustaa paljon kotimaassa, kannattaa tarkistaa nyt, että oma matkavakuutus on myös kotimaassa voimassa.

Mitä vakuutus korvaa kotimaassa?

Matkustajavakuutuksen voi koostaa erilaisista turvista. Yleensä se koostuu hoitoturvasta, matkan peruuntumiseen ja keskeytymiseen liittyvistä turvista. Lisäksi mukana kuljetettavat tavarat kannattaa vakuuttaa matkatavaravakuutuksella

Matkustajavakuutuksen hoitoturva korvaa matkalla alkaneita sairauksia tai tapahtuneita tapaturmia. Jos vanha sairaus alkaa oireilla matkalla, hoitoturva kattaa kaikkein akuuteimmat tilanteet.

– Kannattaa muistaa, että jos Terveysvakuutukseen on valittu kaikkein laajin turva, se kattaa sairauksia ja tapaturmia laajasti ja menee siten päällekkäin matkustajavakuutuksen hoitoturvan kanssa kotimaan matkoilla, Ettilä sanoo.

Erikseen voi ottaa määräaikaisen lisäturvan niin sanottuja riskialttiita lajeja varten. Jos tietää vaikka, että matkalla laskettelee rinteiden ulkopuolella tai käy laitesukeltamassa, niitä varten voi ottaa reissun ajaksi laajennuksen vakuutusturvaan.

– Sen, mitä matkalaukussa on, voi korvata toisilla tavaroilla, mutta oma hyvinvointi menee aina edelle, Ettilä sanoo.

Jos sairastuu kotimaanmatkalla, kannattaa ensimmäisenä olla yhteydessä Pohjola Terveysmestariin, joka tarvittaessa varaa ajan lääkärikumppanille. Lääkärikumppanit ovat yksityisiä lääkäriasemia, joilla on monipuoliset palvelut ja laajat aukioloajat. 

Vakuuta myös matkatavarat

Matkatavaravakuutus korvaa käytännössä sen, mitä otat matkalaukkuun mukaan tai ostat matkalta.

Tyypillinen korvattava tapahtuma kotimaassa on, että matkapuhelin tai kamera katoaa tai kastuu reissulla. Toki korvattavat asiat vaihtelevat sesongeittain: talvella korvataan paljon lasketteluvälineitä.

Vakuutusta ottaessa voi valita, onko matkatavaraturva henkilökohtainen vai koskeeko se koko perhettä. Koko perheen vakuutus on edullisempi kuin jos ottaisi jokaiselle henkilökohtaisen matkatavaraturvan. Silloin ei tarvitse myöskään miettiä, kenelle jokin rikkoontunut tai kadonnut tavara kuului. Koko perheen tavarat korvataan samasta vakuutusmäärästä.

Mikä lasketaan matkaksi kotimaassa?

Vakuutuksessa on määritelty tietty kilometriraja, jonka ulkopuolelle meneminen lasketaan matkustamiseksi kotimaassa. Yleensä se on 50 kilometriä. Kaikki, mikä jää sen sisäpuolelle, on normaalia elinympäristöä, joka ei kuulu matkavakuutuksen piiriin.

Joitakin poikkeuksia tähän tosin on: jos käy päivittäin töissä esimerkiksi 100 kilometrin päässä, normaali elinympäristö määritellään sen perusteella.

– Ja toisaalta myös omalle vapaa-ajan asunnolle meneminen ei kuulu vakuutuksen piiriin, Ettilä kertoo.

Jos omistat kesämökin 300 kilometrin päässä ja matkustat sinne, niin matka kodin ja kesämökin välillä ei kuulu matkavakuutuksesta korvattavaksi.

Jos lähdet reissuun yli 50 kilometrin päähän oman normaalin elinympäristön ulkopuolelle, vakuutuksen voimassaolo alkaa heti, kun astuu kotiovesta ulos. Riittää siis, että määränpää on normaalin elinympäristön ulkopuolella.

Muista myös peruuntumisturva

Voit ottaa matkustajavakuutukseen myös muitakin turvia. Kotimaan matkoja silmällä pitäen kannattaa harkita matkan peruuntumisturvaa: se korvaa esimerkiksi sairastumisen vuoksi käyttämättä jääneitä matka- ja majoituskuluja, jos ei pääsekään reissuun. Keskeytymisturva sen sijaan korvaa sen, jos matka jää kesken tapaturman tai sairauden vuoksi, ja matkailija on jo ehtinyt maksaa valmiiksi majoituksia ja palveluita kohteessa.

Muita matkustajavakuutuksen turvia ovat esimerkiksi kriisiturva, invaliditeettiturva, kuolinturva, odottamisturva ja myöhästymisturva.

Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi myös Suomessa ja kotimaan matkoillasi. Lue lisää.

Lue myös:

Haaveiletko road tripistä? Näin varaudut sattumuksiin tien päällä

Tiedätkö, mikä on tapaturman ja sairauden ero?

Juttu on julkaistu alunperin 6.11.2019 ja sitä on päivitetty 26.6.2023.