Moni kaiva polkupyörän viimeistään nyt esiin, kun kadut on siivottu hiekotushiekasta ja jää on poissa. Pyöräilykauden mukana tulevat kuitenkin myös pyörävarkaudet sekä pyöräonnettomuudet. Kuka korvaa, jos jotain sattuu?

Mikä vakuutus korvaa pyörävarkauden?

Polkupyörä on yleisin varastettu esine. Poliisin tietoon tulee vuosittain noin 20 000 pyörävarkautta, vaikka läheskään kaikki tapaukset eivät edes päädy poliisille asti. Jopa puolet kotitalouksiin kohdistuneista varkauksista on pyörävarkauksia.

Varkauden tai ilkivallan kohteeksi joutuneen pyörän korvaus maksetaan kotivakuutuksesta. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutus korvaa pyörän jopa 5 000 euroon asti, jos se on ollut lukittuna asianmukaisesti. Jos oma polkupyörä on tätä arvokkaampi, kannattaa sille harkita erillistä arvotavaravakuutusta.

Varastetun pyörän korvauksen perusteena on sen jälleenhankinta-arvo, eli uuden samanlaisen tai lähinnä vastaavan pyörän hankintakustannus. Jälleenhankinta-arvosta lasketaan ikävähennys, joka tehdään toisesta käyttövuodesta alkaen täysiltä kalenterivuosilta eli ei siis polkupyörän käyttöönottovuodesta eikä vahinkovuodesta. Polkupyörille vähennys on 10 prosenttia vuodessa, muilla urheiluvälineillä ja -varusteilla 25 prosenttia. Ikävähennys on kuitenkin enintään 70 prosenttia.

Korvaako vakuutus jos pyörä menee rikki?

Arkikäytössä olevan pyörän särkyminen esimerkiksi ojaanajon seurauksena voidaan korvata kotivakuutuksesta.

Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutuksessa korvaus voidaan maksaa särkymis- ja menetysturvasta. Korvauksessa huomioidaan vakuutuskirjaan merkitty omavastuu vahingon määrästä. Korvaus korjauskustannuksista on enintään polkupyörän arvon suuruinen.

Sähköavusteinen polkupyörä, jolle ei tarvita liikennevakuutusta, rinnastetaan tässä yhteydessä perinteiseen polkupyörään.

Korvaako vakuutus jos kaatuu pyörällä?

Pyöräilyonnettomuuksien määrää on arvioitu muun muassa kyselytutkimuksin, koska useimmat tapaukset eivät päädy sairaaloiden tai poliisin tilastoihin. Arvioiden mukaan pyöräilijöille sattuu vuosittain noin 20 000–30 000 tapaturmaa.

Pohjola Vakuutuksen Terveysvakuutus‍ kattaa tapaturmat‍, jotka eivät tule korvattaviksi liikennevakuutuksesta tai työtapaturmavakuutuksesta.

Terveysvakuutus korvaa sellaisenaan vain vapaa-ajan liikkujalle ja harrastajalle sattuneet vammat. Jos esimerkiksi osallistuu pyöräkilpailuihin tai ajaa kuntourheilutapahtuman kilpasarjassa, vaatii Terveysvakuutus laajentamista. Myös tietyt riskialttiimmat lajit, kuten alamäki- tai BMX- pyöräily on rajattu pois myös harrastusmielessä.

Terveysvakuutus on räätälöitävissä kattamaan myös kilpaurheilussa tai riskialttiimmissa urheilutoiminnoissa sattuvia vahinkoja. Laajimmillaan urheilijan turva‍ voi korvata tapaturmien lisäksi esimerkiksi voimanponnistuksen aiheuttamia vammoja sekä vakuutusehdoissa yksilöityjä sairauksia, kuten rasitusmurtumaa tai sen esiastetta, polven nivelkierukan repeämää tai akillesjänteen tulehdusta tai repeämää. Vaihtoehtona on myös määräaikainen kilpaurheiluun, siihen tähtäävään harjoitteluun sekä kilpailu- ja leirimatkoille tarkoitettu vakuutus Sporttiturva, jonka voi ostaa esimerkiksi Suomen Pyöräily ry:n kilpailulisenssin yhteydessä.

Tieliikenteessä pyöräilijöiden turvallisuus paranee sitä mukaa kuin pyöräilijöiden määrä lisääntyy ja pyöräilijöistä tulee yhä luonnollisempi osa liikennevirtaa. Tältä pyöräilykypärä suojaa vakuutustakin paremmin. Vaikka henkivakuutus‍ helpottaa läheistesi tilannetta, sinulle itsellesi siitä ei enää ole iloa.

Pyöräily ulkomailla, mitä korvataan?

Moni pyöräilyn harrastaja hakee elämyksiä tai jatkaa pyöräilykauttaan ulkomailla. Mitä tapaturmiin tulee, edellä mainittu Terveysvakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa, mutta sellaisenaan sen piirissä korvauksia maksetaan kuitenkin vain Suomessa syntyneistä kuluista. Terveysvakuutuksen voi kuitenkin laajentaa kattamaan myös EU- ja ETA-alueella sekä Sveitsissä syntyneitä kuluja.

Jos tapaturma sattuu ulkomailla ja edellyttää lääkäriä tai muita kuluja aiheuttavia toimenpiteitä ulkomailla, ne kattaa parhaiten Pohjola Vakuutuksen Matkavakuutuksen matkustajavakuutus ja sen hoitoturva. Matkalla sattuneen tapaturman hoitokuluja korvataan enintään 3 vuotta tapaturman sattumisesta lukien ilman euromääräistä ylärajaa.

Matkavakuutusta voidaan laajentaa kattamaan myös matkatavarat mm. niiden rikkoutumisen, katoamisen sekä varastamisen varalta. Tämä Matkatavaravakuutus kattaa matkalle mukaan otetun oman polkupyörän pääsääntöisesti vastaavin ehdoin kuin kotivakuutus. Kuten kotimaassakin, polkupyörän tulee luonnollisesti olla varkauden välttämiseksi lukittuna asianmukaisella lukolla.

Matkatavaravakuutus ei kuitenkaan korvaa urheiluvälineen rikkoutumista sitä tarkoitukseensa käytettäessä. Se ei myöskään korvaa pyörän rikkoutumista kilpailukäytössä. Matkavastuuvakuutus korvaa tilapäisesti vuokratulle polkupyörälle aiheutuneen vastuuvahingon enintään 500 euroon asti.

Matkalla on huomattava, että pyörää kuten muutakin mukana olevaa omaisuutta on jatkuvasti valvottava eikä sitä saa jättää ilman jatkuvaa silmälläpitoa yleisillä paikoilla kuten kadulla, ravintoloissa tai hotellin aulassa.

Jos omaisuutta ei valvota, se tulee jättää lukittuun kiinteään säilytystilaan, johon tunkeutuminen ei ole mahdollista säilytyspaikan rakenteita tai lukkoja vahingoittamatta. Jos pyörää säilytetään autossa, auton tulee olla lukittuna ja pyörän siten sijoitettuna tai peiteltynä, ettei sivullinen näe sitä autoon murtautumatta. Haettaessa korvausta polkupyörän varkausvahingosta, vakuutusyhtiölle on toimitettava vahinkoilmoituksen yhteydessä poliisin antama jäljennös tehdystä rikosilmoituksesta.

Ennen matkalle lähtemistä kannattaa huomioida missä vaiheessa polkupyörä pakataan matkalle mukaan. Mikäli polkupyörä varastetaan esimerkiksi autosta, perävaunusta, veneestä tai teltasta, joka on oman kodin, työpaikan, opiskelupaikan tai vapaa-ajan asunnon pihassa tai linnuntietä alle 50 kilometrin etäisyydellä, omaisuutta korvataan enintään 1 000 euroon asti.

Matkatavaravakuutukseen kuuluu myös matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutus. Esimerkiksi vakavamman pyöräilyonnettomuuden sattuessa matkavastuuvakuutus korvaa enintään 170 000 euroa, jos olet lain mukaan korvausvelvollinen ulkopuoliselle henkilö- tai omaisuusvahingossa.

Tiesitkö, että kun olet osuuspankin omistaja-asiakas, saat Pohjola Omakoti-vakuutuksesta korvattaviin varkaus- ja ilkivaltavahinkoihin jopa 250 euron omavastuuedun. Omavastuuetu tarkoittaa sitä, että parhaassa tapauksessa et joudu maksamaan omavastuuta ollenkaan, jos pyöräsi varastetaan tai sille tehdään ilkivaltaa. Lue lisää polkupyörän ja sähköpyörän vakuuttamisesta

Lue myös:

Onko vakuutusyhtiön hyväksymä pyöränlukko myytti? Lue, miten kalliit harrastusvälineet kannattaa vakuuttaa

Pesu- ja huoltovinkit polkupyörälle – näin huollat pyöräsi itse talvitauon jälkeen

Artikkeli on julkaistu 31.5.2019 ja sitä on päivitetty 25.4.2023.