Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen tuoteasiantuntija Hannu Partanen kertoo, että vielä 2010-luvun alkupuolella vakuutusyhtiöt käyttivät Finanssialan keskusliiton julkaisemaa listaa pyörälukoista, joiden kestävyyttä oli testattu VTT:n eli Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen laboratoriossa.

– Nykyisin vakuutusyhtiön hyväksymä pyöränlukko on myytti. Varastetusta polkupyörästä saa vakuutuksesta korvauksen, jos pyörä on ollut lukittuna varkauden tapahtuessa ja on tehnyt varkaudesta rikosilmoituksen poliisille, Partanen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi kallisarvoinen maantiepyörä ja mitkä tahansa muutkin harrastusvälineet on hyvä suojata huolellisesti ja säilyttää turvallisessa paikassa.

– Jos on hankkinut vaikka 5 000 euron pyörän, kannattaa siihen hankkia myös kunnollinen, järeä lukko, jolla pyörän voi lukita kiinteään telineeseen tai aitaan, hän sanoo.

Polkupyörä kuten muutkin yksityiskäytössä olevat harrastusvälineet, esimerkiksi maastohiihtovälineet, golfmailat, sukellusvarusteet tai harrastuksissa käytettävät tietotekniset laitteet kuuluvat kotivakuutuksen piiriin.

Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutus korvaa näiden välineiden varkaudet kotoa eli vakuutuspaikasta, tai 5 000 euroon saakka kodin ulkopuolella kaikkialla Pohjoismaissa. Varkauksien ohella tulipalossa tuhoutuneet välineet kuuluvat kotivakuutuksen piiriin, Partanen sanoo.

Vaikka kotivakuutus korvaa hyvin laajasti erilaisia harrastusvälineitä, on kuitenkin huomattava, ettei kotivakuutus korvaa urheilussa tapahtuvia urheiluvälineen tai -varusteen rikkoutumisia. Jos kallis komposiittimaila hajoaa jääkiekkopelissä, ei sitä korvata.

Pyörän vakuuttaminen matkoilla

Moni suunnittelee lähtevänsä tulevana talvena laskettelemaan Alpeille tai pyöräilemään etelän aurinkoon, jolloin harrastusvälineitä varten on hyvä olla ajantasainen matkatavaravakuutus, joka on voimassa kaikkialla maailmassa.

Jos liikut harrastusvälineittesi kanssa kodin ulkopuolella, niin Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutukseen kuuluu myös niin sanottu poissaehto. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liikkuessasi tilapäisesti kotisi ulkopuolella koti-Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, korvaa Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutus aina 5 000 euroon asti mukana olevalle koti-irtaimistolle sattuneen vahingon kotivakuutukseen valitun laajuuden mukaisesti.

–  Korvaustilanteessa otetaan huomioon menetetyn esineen arvo sekä esineen mahdollinen ikävähennys, mikä vaikuttaa lopullisesti korvattavaan summaan, sanoo Pohjolan matkavakuuttamisen tuoteasiantuntija Leena Ettilä.

Matkatavaravakuutuksessa ei tarvitse yksilöidä harrastusvälineitä, mutta vakuutukseen kannattaa valita tarpeeksi suuri vakuutusmäärä, jotta se riittää korvaustilanteissa kattamaan kalliimpienkin harrastusvälineiden vahingot.

– Harrastusvälineet kannattaa pakata matkaa varten turvallisesti ja pitää niistä hyvää huolta matkan aikana, Ettilä sanoo.

– Matkalla ollessa on hyvä muistaa, miten ehkäistä omaisuuttaan varkauksilta liikkuessaan, ja miten säilyttää arvotavaroitaan hotellihuoneessa. Kaikkiin vakuutuksiin liittyy suojeluohjeita, joiden laiminlyönti saattaa pienentää korvattavaa summaa, Partanen muistuttaa.

Suojaa sello Arvotavaravakuutuksella

Musiikin harrastajilla voi olla käytössään hyvinkin arvokkaita instrumentteja, joita varten on mahdollista hankkia lisäksi erillinen Arvotavaravakuutus, jos kotivakuutuksen 5 000 euron poissaehdon korvauskatto jää pieneksi instrumentin todelliseen arvoon verrattuna. Arvotavaravakuutus on lisäksi voimassa kaikkialla maailmassa.

– Ammattimuusikon käyttämä sello voi maksaa useita tuhansia euroja. Näin arvokkaita instrumentteja tai harrastusvälineitä varten kannattaa hankkia Arvotavaravakuutus, jossa on tarkasti yksilöity vakuuttamisen kohde, Partanen sanoo.

Jos käytössäsi on yli 5 000 euroa maksava rekisteröintivelvollisuudesta vapaa sähköavusteinen polkupyörä, voi sen vakuuttaa myös Arvotavaravakuutuksella.

– On myös hyvä tietää, että sähköavusteinen polkupyörä tarvitsee liikennevakuutuksen silloin, kun pyörän teho on yli 250 W tai sen rakenteellinen huippunopeus on polkemisella avustettuna yli 25 kilometriä tunnissa, Partanan muistuttaa.

Kun vahinko sattuu, tee heti ilmoitus vakuutusyhtiölle ja poliisille

Jos kotoa on varastettu tavaraa tai matkalla joutuu varkauden kohteeksi, kannattaa asiasta tehdä heti vahinkoilmoitus omaan vakuutusyhtiöön esimerkiksi verkossa tai puhelimitse. 

– Mitä tarkemmin voi kuvailla tai dokumentoida tapahtuneen, sitä ripeämpää on myös asian käsittely vakuutusyhtiössä. Korvauksen saamisen kannalta on myös tärkeää, että tapahtuneesta varkaudesta ilmoitetaan paikalliselle poliisille sekä kotimaassa että ulkomailla matkustettaessa, Ettilä sanoo.

Tiesitkö, että osuuspankin omistaja-asiakkaaalle kuuluu Omakoti-vakuutuksessa 250 euron omavastuuetu. Se tarkoittaa sitä, että omistaja-asiakas ei maksa omavastuuta tai se on normaalia pienempi, kun omaisuudelle sattuu Omakoti-vakuutuksesta korvattava palo-, luonnonilmiö- tai rikosvahinko ja maksettava korvaus ylittää valitun omavastuun. Lue lisää.

Lue myös:

Omakotitaloasuja: Korvaako vakuutuksesi putkien ja laitteiden vuotovahingot?