Suomalaiset matkustavat ahkerasti kotimaassa ja ulkomailla. Matkoilla myös tyypillisesti sattuu ja tapahtuu.

Henkilövahinkoja suomalaisille sattuu Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan eniten kotimaan matkoilla, seuraavaksi eniten Espanjassa ja kolmannelta sijalta löytyy suosittu kaukokohde Thaimaa.

Matkalla sairastuminen: turistiripuli ja flunssa yleisimmät matkasairaudet

Vakuutuksen tilastot osoittavat, että todennäköisimmin suomalaisen yllättää reissussa sairastuminen. Vuodesta 2022 lähtien yleisimmät matkavakuutuksesta korvatut sairastumiset ovat olleet vatsatauti ja ripuli, flunssa sekä korona. Vuodesta 2023 lähtien määrittämätön kuumetauti on ohittanut koronaviruksen yleisimmissä matkasairauksissa.

Niin sanottu turistiripuli on valitettavan tuttu vaiva matkailijoille. Erityisen yleinen se on tropiikkiin matkustaessa, mutta vatsavaivat voivat yllättää myös lähemmissä kohteissa.

– Olennaisinta ikävän taudin torjumisessa on käsihygienian lisäksi kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja juo. Kannattaa valita kuumaksi kypsennettyjä ruokia ja välttää etenkin pullottamattomia juomia, jääpaloja, pesemättömiä hedelmiä ja vihanneksia, Pohjola Vakuutuksen henkilövakuuttamisesta vastaava Atte Erkamo neuvoo.

Todennäköisin vahinko sattuu eläkeläiselle Espanjassa

Pohjola Vakuutuksen matkavakuutuksen tilastojen valossa todennäköisin henkilövahinko sattuu yli 60-vuotiaalle Espanjassa. Vahinkojen määrään vaikuttaa paitsi Espanjan suosio matkailijoiden keskuudessa, myös iän vaikutus tapaturmiin ja sairauksiin liittyviin riskeihin.

Yli 60-vuotiaille sattui viimeisten 12 kuukauden aikana vakuutettujen määrään suhteutettuna keskimäärin 27 prosenttia enemmän matkavahinkoja kuin nuoremmille matkailijoille.

– Espanjassa vahinkoja sattuu myös yhä useammin perinteisten lomakausien ulkopuolella. Se kertoo kohteen ympärivuotisesta suosiosta, ja monet suomalaiset eläkeläiset viihtyvätkin talvisin Espanjan auringon alla, Erkamo kertoo.

Erkamon mukaan varttuneempien matkailijoiden kohdalla vahingot ovat usein myös kalliimpia: tapaturmat ja sairaudet ovat todennäköisemmin vakavia ja vaativat useammin hoitoa.

Mitä vakuutus korvaa, jos sairastuu matkalla?

Pohjola Vakuutuksen matkavakuutuksista korvataan matkasairaudesta tai -tapaturmasta aiheutuvia kuluja.

Näitä ovat esimerkiksi sairaanhoitajan tai lääkärin tutkimukset ja hoidot, leikkaukset, lääkkeet, kohtuulliset matkakulut paikalliseen lääkäriin sekä matkan pitkittymisestä aiheutuvat kohtuulliset kulut.

Matkustajavakuutuksista korvataan lisäksi sairaskuljetus Suomeen saattajan kanssa sekä läheisen kohtuulliset matka- ja majoituskulut Suomesta matkakohteeseen ja takaisin vakavissa sairaus- ja loukkaantumistapauksissa.

Matkavakuutus voi korvata kuluja myös silloin, jos matkaseuralainen sairastuu tai loukkaantuu vakavasti. Tarkemmat tiedot korvauksista löydät matkavakuutuksesi ehdoista.

Jos sairastut tai loukkaannut matkalla, löydät nopeasti ja helposti apua Pohjola Vahinkoavusta..