Mitä kaikkea pakkanen voi rikkoa? Vastaus on, että melkein mitä vain. Koostimme Pohjola Vakuutuksen tiedossa olevista pakkasvahingoista muutaman yleisimmän ja hieman erikoisemman vahinkotyypin – tunnistatko nämä pakkasen aiheuttamat omaisuusvahingot?

1. Putkien jäätymisestä voi seurata jopa kymmenientuhansien eurojen vahinko

Kotitalouksien yleisimmät ja kustannuksiltaan suurimmat pakkasen aiheuttamat omaisuusvahingot ovat tyypillisesti jäätymisestä aiheutuvat putkirikot, joista voi seurata jopa kymmenientuhansien eurojen suuruinen vesivahinko.

– Näemme selvän piikin talven vahinkomäärissä etenkin silloin, kun lämpötilavaihtelut ovat suuria, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

2. Eniten vahinkoa tapahtuu lämpötilojen muuttuessa nopeasti

Sekä säästä johtuvat lämpötilavaihtelut että sisätiloista ja ulkona liikkumisesta aiheutuvat nopeat muutokset lämpötilassa näkyvät monenlaisena omaisuusvahinkona. Esimerkiksi ilmalämpöpumput ovat rikkoutumisherkkiä erityisesti talvisin tapahtuvien lämpötilavaihteluiden aikaan.

Yksi Pohjola Vakuutuksen tunnistamista ikävistä riesoista on silmälasien rikkoutuminen kovalla pakkasella.

– Silmälasien rikkoutumiset ovat tyypillisiä erityisesti silloin, kun siirrytään ulkoa sisälle, sillä sekä silmälasien linssit että kehykset ovat herkkiä nopealle lämmönvaihtelulle. Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos tulee vaikkapa pihatöistä katsomaan, onko sauna jo lämmin tai lisää puita takkaan heti talviulkoilun jälkeen, Kujala sanoo.

3. Lastenrattaiden muoviosat voivat rikkoutua pakkasella

Eräs hyvin yleinen pakkasen aiheuttama omaisuusvahinko liittyy lastenvaunujen muoviosiin.

– Etenkin rattaat, tangot ja säädinosat voivat rikkoutua pakkasella. Aktiivisessa sisä- ja ulkokäytössä olevat tavarat ovat vahvasti edustettuna, kun puhutaan pakkasen aiheuttamista omaisuusvahingoista.

4. Parveke ja auto ovat etenkin pakkasella tyypillisiä paikkoja, joissa omaisuusvahinkoa sattuu

Kujala suosittelee tarkistamaan, mitä parvekkeella ja autossa on tapana säilyttää. Osa harmillisista talvisään omaisuusvahingoista olisi tällaisella rutiinilla ennaltaehkäistävissä.

– Kannattaa muistaa, että parveke ja auto eivät ole varastoja, ja ne ovat alttiita voimakkaille lämpötilavaihteluille. Esimerkiksi autoissa ja parvekkeilla tapahtuvat juomien jäätymiset ja lämpölaajenemisesta seuraava posahdus sotkuineen ovat tyypillisiä vahinkoja, jotka olisivat vältettävissä, Kujala summaa.

5. Autotallien ovet jumiutuvat ja menevät rikki erityisesti pakkasella

Hieman yllättävä tilasto on sisätiloissa pakkassäällä aiheutuvat omaisuusvahingot. Yksi yleinen syy löytyy pakkasen jähmettämästä tai vioittamasta autotallin ovesta, joka joudutaan jättämään olosuhteiden pakosta auki.

– Jos jäätynyt autotallin ovi on suinkin mahdollista sulkea naapurin tai kaverin avustuksella, niin siihen kannattaa ilman muuta pyrkiä. Pahimmassa tapauksessa pakkanen voi aiheuttaa vesiputkien jäätymisen autotallin oven jäädessä auki, Kujala sanoo.

6. Pakkasella syntyvä staattisen sähkön purkaus voi rikkoa elektroniikkaa

Pakkasella ja kuivalla ilmalla syntyvä staattinen sähkö on yksi pakkassään aiheuttamista odottamattomista riskeistä kodinelektroniikalle. Pohjola Vakuutus on tiedostanut ilmiön, jossa kuivassa pakkassäässä syntyvä staattisen sähkön purkaus voi vioittaa tai rikkoa esimerkiksi arvokkaita audio- ja IT-laitteita.

– Erityisesti tietotekniikka- ja audioharrastuksissa ollaan usein tekemisissä herkkien elektronisten komponenttien kanssa. Pakkassäällä kannattaa olla tarkkana, sillä sähköstaattinen purkaus voi ikävimmillään tehdä tuhansien, jopa kymmenientuhansien eurojen vahingon, jos kyseessä ovat arvokkaat hifi- tai IT-laitteet, Kujala sanoo.

Lue lisää:

Korvaako vakuutus, jos parvekkeen sulamisvesi aiheuttaa vesivahingon asuntoon?

Alijäähtynyt vesi muuraa tuulilasin umpeen – toimi näin