Alijäähtynyt vesi muuraa tuulilasin umpeen – toimi näin
Lisää aiheesta
Jäätävä sade on talviautoilun ikävimpiä vitsauksia. Se muuraa tuulilasin silmänräpäyksessä umpeen ja tekee tienpinnasta liukkaan.
Liukkaalla ajokelillä tilannenopeuden lasku, riittävä turvaväli ja lämmityslaitteen oikea käyttö ovat parhaat keinot turvallisuuden parantamiseksi. Jos tämäkään ei riitä, on syytä ajaa auto parkkiin.
Jäätävä sade syntyy lämpimien ja kylmien ilmamassojen kerrostuessa. Lämpimien pisaroiden laskeutuessa kylmemmän ilmakerroksen läpi vesi jäähtyy. Alijäähtynyt vesi jäätyy välittömästi, kun se osuu auton tuulilasiin tai tienpintaan.
Ilmiön syntyminen on pienestä kiinni. Asteen kymmenykset voivat ratkaista sen, onko sade jäätävää vai ei. Siksi meteorologienkin on vaikea ennustaa ilmiön todennäköisyyttä.
Lämmin puhallus ikkunaan
Alijäähtynyt vesi jäätyy tuulilasiin niin nopeasti, että pyyhkijöiden rivakastakaan toiminnasta ei ole usein apua. Pyyhkijät lähinnä vain naarmuttavat jään pintaa ja heikentävät näkyvyyttä entisestään. Parhaat apuvälineet torjua jäätymistä ovat lämmitettävä tuulilasi ja mahdollisimman kuuman puhalluksen ohjaaminen tuulilasille. Näitä voi käyttää myös samanaikaisesti.
Lämmitettävän tuulilasin sähkövastukset estävät tehokkaasti lasin jäätymistä. Useimmissa automalleissa lämmitettävä tuulilasi kuitenkin uupuu. Silloin ainoa sulatusmahdollisuus on lämmityslaitteen puhallustoiminto.
Uudemmissa autoissa on usein niin sanottu automaatti-ilmastointi, mikä pitää ohjaamon sisäilman lämpötilan vakiona ja muuttaa puhalluksen suuntaa tarpeen mukaan. Se ei kuitenkaan ääriolosuhteissa kykene toimimaan tehokkaasti ilman kuljettajan apua. Siksi on tärkeää opetella ohjaamaan auton lämmityslaitetta ja puhallusta myös manuaalisesti. Useimmissa autoissa tehokkaan puhalluksen tuulilasille saa kytkettyä yhdellä napinpainalluksella.
Jääraappa esiin kesken ajon
Jäätävän sateen yltyessä, tuulilasia saattaa olla mahdotonta pitää sulana. Silloin auto on pysäytettävä turvalliseen paikkaan, kytkettävä seisontavalot (tarvittaessa myös hätävilkut) ja skrapata tuulilasi käsipelillä. Jos on pimeää ja näkyvyys tiellä on huono, muista pukeutua heijastinliiviin. Alijäähtynyt vesi muodostaa lasiin tiiviin panssarijääkerroksen, joten sen poistamista varten tarvitaan kunnollinen jääraappa. Parkkikiekot tai vastaavat viritykset eivät puuhaan sovellu.
Kaikki autoilijat painivat huonolla säällä näkyvyyden kanssa, joten turvallisinta on ajaa auto skrapauksen ajaksi esimerkiksi huoltoaseman pihaan, levähdysalueelle tai vastaavalle. Jos sade jäädyttää tuulilasin heti uudestaan, matkaa kannattaa jatkaa vasta sateen laannuttua.
Korjauta kiveniskemät
Korjauta tuulilasin kiveniskemät pian niiden ilmaannuttua. Talvella korjaamisen tärkeys korostuu. Kun jäätävä sade piiskaa tuulilasia ulkopuolelta ja lämmintä ilmaa puhalletaan lasille sisäpuolelta, lasin ulko- ja sisäpinnan lämpötilaero on suuri. Tällöin tuulilasi voi helposti haljeta kiveniskemän kohdalta.
Mikäli autossa on lasivakuutus, kiveniskemien korjauttaminen onnistuu yleensä ilman omavastuuta. Jos tuulilasi halkeaa, se joudutaan vaihtamaan ja auton omistajalle lankeaa maksettavaksi omavastuuosuus.
Pidennä turvaväliä ja laske ajonopeutta
Jäätävä sade jäädyttää paitsi auton lasit, myös tien pinnan – ongelmallisinta asiassa on se, että tie näyttää harhaanjohtavasti vain märältä. Kitkarenkailla ajavalle ajokeli on erityisen haastava.
Jos näkyvyys ulos säilyy riittävänä, matkaa voi jatkaa, mutta tilannenopeutta on alennettava ja turvaväliä pidennettävä. Haasteelliset olosuhteet estävät usein myös osaa auton turvalaitteista toimimasta suunnitellusti. Esimerkiksi kaista-avustimen, mukautuvan vakionopeudensäätimen ja törmäystä estävien järjestelmien, toiminta perustuu erilaisten tutkien ja kameroiden toimintaan. Jos ne peittyvät jään alle, järjestelmät eivät saa tarvitsemiaan tietoja.
Kun näkyvyys on huono, ajovalojen kunto ja oikea käyttö nousevat tärkeään rooliin. Vaihda rikkoutuneet polttimot uusiin ja tarkista, että myös auton takavalot palavat. Osassa automalleista takavalot eivät pala, kun ajetaan päiväajovaloilla. Siksi kuljettajan pitää perehtyä auton valojen toimintaan.
Asiantuntijana jutussa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Onko autovakuutuksesi ajantasalla? Saat suosituksen ja hinnan autollesi sopivasta vakuutuksesta, kun syötät autosi rekisterinumeron Pohjola Vakuutuksen autovakuutuksen hintalaskuriin. |
Juttu julkaistu alunperin 4.12.2018 ja sitä on päivitetty 13.12.2022.
Lue myös:
Auton lämmitys pakkasilla – tee se oikein niin säästät euroja