Suomen Vuokranantajat ry muistuttaa tiedotteessaan, että esimerkiksi syksyn lehdistä tukkeutunut parvekkeen ränni voi aiheuttaa suuren vesivahingon asuntoon tai kosteusvaurioita julkisivuun.

– Parvekkeen puhtaanapito kuuluu asukkaalle riippumatta siitä, asuuko asunnossa sen omistaja vai vuokralainen. Vuokralaisen vastuulla on esimerkiksi lumen tai lehtien poistaminen parvekkeelta ja sadevesikaivon pitäminen puhtaana, jotta vesi pääsee poistumaan vapaasti, Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo kertoo.

Parvekkeilta putoava jää ja lumi voi aiheuttaa henkilövahinkoja. Jos lumikuorman poistamisen laiminlyönnistä aiheutuu vahinkoa sivullisille, kiinteistön omistaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

Myös lunta poistettaessa parvekkeelta on ympäristön turvallisuus varmistettava, ettei kukaan jää pudotettavan lumen ja jään alle. Lunta ei saa heittää alas parvekkeelta, vaan se täytyy kuljettaa esimerkiksi jätesäkeillä ulos.

Vuokralaisen tai osakkaan oman kotivakuutuksen vastuuvakuutus tulee apuun, jos vuokralainen tai osakas aiheuttaa vahinkoa taloyhtiölle, naapurille tai heidän omaisuudelleen.

– On tärkeää, että vuokralaisella on oma kotivakuutus, joka sisältää vastuuvakuutuksen. Jos vuokralaisen aiheuttama vahinko kuuluu vastuuvakuutuksen piiriin, vakuutusyhtiö huolehtii vakuutuksen ottajan puolesta korvausvastuun ja sen määrän selvittämisestä. Jos vakuutettu on korvausvastuussa aiheutuneesta vahingosta, vahinko korvataan vakuutusehdoissa kerrotulla tavalla, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen tuoteasiantuntija Hannu Partanen kertoo.

Vuokranantajan vakuutukset eivät korvaa vahinkoja, jotka vuokralainen aiheuttaa muiden omaisuudelle, koska vuokranantajan vastuuvakuutuksessa vuokralainen ei ole vakuutettuna. Vuokralaisen asunnolle aiheuttamia omaisuusvahinkoja voidaan korvata vuokranantajan ottamasta kotivakuutuksesta, ellei vuokralainen ole aiheuttanut niitä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.

– Myös oman asunnon kohdalla asunnon omistajan kotivakuutuksen vastuuvakuutus korvaa taloyhtiölle ja naapureiden omaisuudelle aiheutetut vahingot. Sulamisvesien omalle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja ei kotivakuutus korvaa, koska kyseessä ei ole vakuutusehtojen tarkoittama äkillinen eikä ennalta-arvaamaton vahinkotapahtuma, Partanen sanoo.

Lue lisää:

Vakuutusvinkit sijoitusasunnon omistajalle – Näin turvaat vuokra-asuntosi