Kaatumisvahinkoja sattuu eniten talvikuukausien aikana ympäri Suomea. Tiesitkö nämä viisi asiaa liukastumisista ja niihin liittyvistä korvausvastuista?

1. Kotona liukastellaan eniten

Yleisimpiä tapaturmapaikkoja ovat koti, lenkkipolku ja jalkakäytävä. Piha-alueen ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapito on tontinomistajan vastuulla.

– Erityisesti liukkaalla kelillä ja talvikuukausina olkapäävammat korostuvat. Talviliukkailla tasapainon menetys pääsee yllättämään ja kaatumiset ovat siksikin vaarallisia, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala sanoo.

2. Kaatumistapaturmia sattuu erityisesti lauantaisin

Useimmat liukastumiset tapahtuvat vapaa-ajalla ja erityisesti viikonpäivistä korostuu lauantai. Arkipäivistä kaatumistapaturmia sattuu eniten maanantaisin.

–Talvikuukausien aikana tulisi varata riittävästi aikaa kulkemiseen ja huolehtia säähän soveltuvista jalkineista. Lämpötilojen sahatessa edestakaisin, on suositeltavaa käyttää esimerkiksi nastakenkiä, Kujala suosittelee.

3. Tontinomistaja ja taloyhtiö usein korvausvastuussa

Suomen lainsäädännön mukaan tontinomistajan tulee huolehtia piha-alueen, pihalle johtavan reitin ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Kunta puolestaan vastaa kadun, eli ajoväylien kunnossapidosta.

– Mikäli pihan tai jalkakäytävän talvikunnossapito on laiminlyöty, ja jalankulkija loukkaantuisi liukastumisen seurauksena, olisi korvausvastuullinen se taho, joka on vastuussa talvikunnossapidosta. Useimmissa tapauksissa se on taloyhtiö tai omakotitalon ollessa kyseessä, kiinteistön omistaja, Kujala kiteyttää.

Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus kattaa tyypilliset liukastumiseen liittyvät tapaturmat ja siitä voidaan korvata muulle kuin vakuutetulle itselleen aiheutuvia vahinkoja.

4. Korvausvastuu ei katso, kuka pihalla liukastuu

Korvausvastuu ei katso, kuka pihalla tai talon edessä kulkevalla jalkakäytävällä liukastuu – naapuri, postinjakaja, ruokalähetti tai talosta erehtynyt vierailija, sillä tapaturmaa on edesauttanut talvikunnossapidon velvollisuuden laiminlyönyt taho. Liukastunut henkilö voi hakea korvausta omasta tapaturmavakuutuksestaan tai siltä taholta, joka vastaa liukastumispaikan kunnossapidosta.

– Liukastuneen henkilön kannattaa tehdä vahinkoilmoitus aina myös omaan vakuutusyhtiöön, jotta tapaturma tulee dokumentoiduksi, Kujala sanoo.

5. Liikkumisen pihalla tulee lähtökohtaisesti olla turvallista, mutta...

Liukastuminen on tilastollisesti yksi yleisimmistä tapaturmamuodoista. Liukastumisonnettomuuksia voi ennaltaehkäistä varovaisuudella ja jalkineiden liukuesteillä. Lisäksi kannattaa varmistaa, että oma henkilövakuutus kattaa kaatumistapaturmat.

– Liikkumisen piha-alueella tai jalkakäytävällä pitää lähtökohtaisesti olla turvallista säästä riippumatta. Suomen sääoloissa tulee kuitenkin muistaa, että kulkuväylien pitäminen läpi talven sellaisessa kunnossa, ettei liukastumisia voisi tapahtua, on käytännössä mahdotonta, Kujala kertoo.

Kattaako vakuutuksesi kaatumistapaturmat? Katso, millainen kotivakuutus sopii sinulle parhaiten.

Lue myös:

Nyt on liukasta! Voiko ihminen opetella kaatumaan oikein?

Varomaton lumitöiden tekijä voi päätyä rikkomaan lakia – tiedätkö, kuka lumen omistaa?

Pakkasella treenaaminen kuluttaa enemmän – Muista silti tärkeät perusasiat
 
Juttu on julkaistu 8.12.2022 ja sitä on päivitetty 23.1.2024 lue myös-linkkien osalta.