Nyt on liukasta! Voiko ihminen opetella kaatumaan oikein?
Yli 40 prosenttia suomalaisista liikkuu arjessa pääasiallisesti kävellen. Liukkailla keleillä kannattaa olla skarppina. Mutta voiko kaatumista harjoitella etukäteen?
Jäistä, liukasta, pakkaantunutta lunta ja jäätä. Jalankulkijan on syytä varoa askeliaan jäisellä tiellä. Voiko kaatumista ennakoida ja mikä kehon osa on herkin tapaturmalle? Kysyimme asiantuntijalta.
Miten ihminen vaistomaisesti toimii kaatuessa?
Kaatumisen suunta vaikuttaa. Yleensä eteenpäin kaatuessa ihminen vaistomaisesti ottaa käsillä vastaan, mikä altistaa ranteet vammalle. Taaksepäin kaatuessa käsi voi jäädä vartalon alle, jolloin ranteen lisäksi vammoille alttiina ovat myös kyynärpää ja olkapää.
Voiko kaatumista harjoitella niin, että sitten pahan tilanteen tullen pystyy automaattisesti toimimaan oikein?
Kyllä periaatteessa voi harjoitella, sillä kyllähän kamppailulajeissakin sitä opetellaan.
Ei ole kuitenkaan helppoa oppia kaatumaan eri tavalla kuin vaiston mukaan. Tilanteet ovat niin nopeita, ettei niissä ehdi juuri ajatella. Kaatuessa saattaa myös säikähtää niin, etteivät etukäteen mietityt tavat tule mieleen.
Kaatumisen harjoittelemisen alkeet: Parasta olisi pystyä kaatumaan mahdollisimman rentona. Mitä jäykempi keho on, sitä helpommin tulee vammoja.
Harjoittele vaikkapa pehmeällä alustalla, kuten sängyllä tai patjalla. Kokeile ”uskaltaa” kaatua ihan rentona ilman, että ottaa käsillä vastaan. Parasta olisi saada kädet puuskaan suojaksi ja leuka kevyesti kohti rintaa. Voit myös istuessa koettaa kellahtaa rennosti taaksepäin tai sivulle.
Fysioterapeutit huomaavat työssään, että moni keski-ikäinen tai ikäihminen ei koskaan käy lattialla. Esimerkiksi ajatus jumppaliikkeiden tekemisestä lattialla saattaa tuntua vieraalta.
Lattialle menemistä ja sieltä jaloilleen nousemista ilman käsien apua kannattaakin harjoitella, jotta saa siihen tuntumaa. Silloin voi pärjätä paremmin, jos sattuu kaatumaan.
Mitkä ovat niitä kehon herkkiä kohtia, joihin tulee vammoja kaatumisesta?
Liukkailla keleillä voi tulla vammoja erityisesti polveen, nilkkaan, sääreen, ranteeseen, olkapäähän tai päähän. Yleisiä ovat nilkkamurtumat sekä ranteen ja olkaluun murtumat.
Kuinka toimia kaatumisen jälkeen?
Aina jos kaatuu ja huomaa, että jokin paikka ei anna varata painoa kivuitta, pitäisi hakeutua heti lääkärin vastaanotolle. Myös jos raaja turpoaa ja on kovin kipeä, tulisi hakeutua lääkäriin. Tilanne kannattaa tarkistuttaa myös, jos pää on osunut maahan ja tulee huono olo.
Oleellista on hakeutua hoitoon nopeasti, jotta vammaa hoidetaan alusta asti oikein.
Tapaturmavakuutuksesta voi saada korvauksia lääkärikäynneistä.
Miten ehkäistä kaatumista parhaiten?
Lihaskunto, kehonhallinta ja koordinaatio ovat tärkeitä. Niitä kannattaa harjoitella. Silloin keho pystyy paremmin tekemään korjausliikkeitä, kun ihminen on vähällä horjahtaa. Varsinkin hyvä alaraajojen lihasvoima auttaa pysymään pystyssä.
Jos on jäinen keli, ole skarppina. Liukkaalla tienpinnalla keskittyminen kävelyyn on olennaista. Ota lyhyempiä askeleita ja pidä painopiste keskellä. Monesti sitä kaatuu, kun miettii jotain muuta tai tuijottaa kävellessä puhelinta.
Kenkiin voi ostaa irrotettavat nastapohjalliset tai liukuesteet. Vaihtoehtoja on monenlaisia. Myös nasta- ja kitkakengät toimivat liukkaalla. Nastakengille voi ostaa suojukset esimerkiksi kaupassa käyntiä varten. Tukena liukkaalla kelillä voi käyttää hyvin myös kävelysauvoja tai potkukelkkaa.
Asiantuntija: Fysioterapeutti Pia Kalpamaa Turun Pohjola Sairaalasta
Terveyden turvaamista ei kannata viivytellä. Kun hankit Pohjola Terveysvakuutuksen ollessasi vielä terve, myöhemmät sairastelut tai tapaturmat eivät vaikuta vakuutuksesi kattavuuteen. Lue lisää. |