Varomaton lumitöiden tekijä voi päätyä rikkomaan lakia – tiedätkö, kuka lumen omistaa?
Lisää aiheesta
Tiesitkö, ettei maahan satanutta lunta ei voi työntää ihan minne huvittaa? Väärään paikkaan kasattu lumikinos voi pahimmillaan johtaa jopa raastupaan.
Moni ajattelee, että kotipihan lumet voi kolata sinne, minne huvittaa. Varomaton lumitöiden tekeminen ja lumien kolaaminen väärään paikkaan voi kuitenkin johtaa pahimmillaan jopa lain rikkomiseen.
Perussääntö on se, että niin kauan, kun lumi leijailee ilmassa, se ei ole kenenkään omaisuutta. Kun lumi koskettaa maata, sen omistajuus siirtyy maan tai kiinteistön omistajalle. Kuten muutakaan omaisuutta, ei luntakaan saa kasata muiden tonteille ilman maanomistajan lupaa. Ei edes kunnan maalle.
– Lumen kolaaminen ja kasaaminen toisen tontille rikkoo ensisijaisesti naapurisopua, mutta saattaa olla myös rikoslain määräämä hallinnan loukkaus. Hallinnan loukkauksesta voi saada sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta, Kuopion kaupungin kunnossapitopäällikkö Jere Toppinen selittää.
Mihin lumet tulisi kolata?
Mihin lumen sitten oikein voi kolata? Paras ratkaisu on se, että varaa lumelle tarvittavan tilan omalta pihamaalta. Jos se ei onnistu, kannattaa lumikinoksen kasaamisesta neuvotella naapurin kanssa.
Jos oma tontti käy pieneksi ja naapurin kanssa sopua ei synny, lumi tulee kuljettaa kaupungin tarjoamalle lumenvastaanottopaikalla. Esimerkiksi Helsingissä paikkoja on yhdeksän, Tampereella kolme. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monesti lumen vieminen kaupunkien ylläpitämille vastaanottopaikoille on maksullista.
Naapurin lumet minun tontilla
Joskus tilanne voi kuitenkin olla päinvastainen: naapuri työntää lumet sinun tontillesi tai kaupungin aura-auton tekemä lumivalli sulkee kotipihasi kulkutien.
Lumivallin kohdalla joudut nielemään pettymyksen, sillä tieliittymän puhtaanapito kuuluu kiinteistön omistajalle. Laki on selväsanainen siinä, että lunta ei ole sallittua työntää takaisin ajoväylälle, joten ei auta kuin tarttua lapioon.
– Lunta ei saa myöskään kolata tien yli toiselle puolelle, sillä aura siirtää sen helposti takaisin tai jonkun toisen liittymän tukkeeksi, Toppinen kokemuksesta tietää.
Sen sijaan niissä tapauksissa, kun naapuri työntää lumet sinun tontillesi, tilanne on hankalampi. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisi on aiempina vuosina ilmoittanut, että se ei aio tutkia naapureiden välisiä lumiriitoja, ”ellei homma ylly ihan käsikähmäksi”.
– Varmaan järkevintä on ensin keskustella sen naapurin kanssa, että näin ei tule menetellä. Oikeusteitse sitä on äärimmäisen vaikea lähteä vaatimaan. Yksi vaihtoehto on pyytää kunnan viranomaista puuttumaan tilanteeseen, Aalto-yliopiston talousoikeuden professori Ari Ekroos toteaa.
Ekroos kirjoitti joitain vuosia sitten blogikirjoituksen ”lumioikeudesta”, jonka jälkeen hän on saanut vastata lumeen liittyvästä juridiikasta kerran jos toisenkin.
Taloyhtiön vastuu lumitöistä
Jos asut taloyhtiössä, pääset lumitöissä luultavasti muita helpommalla. Yhtiöllä on nimittäin vastuu huolehtia siitä, että liikkuminen sen alueella on turvallista. Siksi taloyhtiö on velvollinen hoitamaan ja kustantamaan lumityöt. Laki ei kuitenkaan velvoita pitämään kulkureittejä auki tiettyjen kellonaikojen mukaan, vaan taloyhtiössä voidaan sopia siitä itse.
Suomen lainsäädännön mukaan tontin omistajan tulee huolehtia piha-alueen, pihalle johtavan reitin ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Kunta puolestaan vastaa kadun, eli ajoväylien kunnossapidosta.
– Mikäli pihan tai jalkakäytävän talvikunnossapito on laiminlyöty, ja jalankulkija loukkaantuisi liukastumisen tai katolta putoavan lumen tai jään seurauksena, olisi korvausvastuullinen se taho, joka on vastuussa talvikunnossapidosta. Useimmissa tapauksissa se on taloyhtiö tai omakotitalon ollessa kyseessä, kiinteistön omistaja. Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus kattaa tyypilliset liukastumiseen liittyvät tapaturmat ja siitä voidaan korvata muulle kuin vakuutetulle itselleen aiheutuvia vahinkoja, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.
Korvausvastuu ei katso, kenelle vahinko pihalla tai talon edessä kulkevalla jalkakäytävällä tapahtuu, sillä tapaturmaa on edesauttanut talvikunnossapidon velvollisuuden laiminlyönyt taho. Loukkaantunut henkilö voi hakea korvausta omasta tapaturmavakuutuksestaan tai siltä taholta, joka vastaa liukastumispaikan kunnossapidosta.
Isommissa yhtiöissä lumityöt on usein ulkoistettu huoltoyhtiölle, mutta pieni taloyhtiö on voinut päättää, että ne tehdään talkoovoimin. Se voi rassata naapurisuhteita, sillä kyse on sananmukaisesti talkoista - vapaaehtoisista palkattomista työntekotilaisuuksista.
Ketään ei voi pakottaa talkoisiin, eikä lumitöistä kieltäytyvältä ei voida periä muita korkeampaa vastiketta. Ei auta kuin keskustella taas.
Juttu on julkaistu 23.1.2019 ja sitä on päivitetty korvausvastuun osalta 30.11.2023.
Lue myös: