Paukkupakkaset laittavat vesiputket koetukselle. Putket ovat jäätymisvaarassa erityisesti silloin, kun pakkanen kiristyy nopeasti. Jos putken tilavuus ei riitä vastaanottamaan jäätymistä tai lämpölaajenemista, putki halkeaa.

– Putkirikon seurauksena aiheutuneen vesivahingon korjaaminen maksaa yleensä useita tuhansia euroja, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvahinkojen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

Jäätymisvahinkojen kohdalla ennaltaehkäisy on avainasemassa. Kujala kehottaakin tarkistamaan jo ennen pakkasia tai vahingon sattumista, että putkien ja vesimittarien eristys on kunnossa.

Tärkeää on myös huolehtia siitä, että kaikissa huonetiloissa pidetään tasainen, vakuutuksen suojeluohjeiden mukainen vähintään +12 asteen lämpötila ja että ilmankierrosta eri huonetilojen välillä huolehditaan.

Jätä putkien sulattaminen ammattilaisille – yleiset sulatusniksit voivat johtaa ojasta allikkoon

Jos vahinko on kuitenkin jo tapahtunut ja putket jäätyneet, miten ne kannattaa sulattaa?

Sini Kujala painottaa, että jäätyneiden putkien sulattaminen tulee aina jättää ammattilaisille. Hän kehottaa unohtamaan erilaiset tee se itse -ratkaisut.

– Valitettavasti putkien omatoimisesta sulattamisesta on aiheutunut esimerkiksi palovahinkoja. Nestekaasupolttimen avoliekillä ja kuumailmapuhaltimella sulattaminen voi sytyttää tulipalon tai sulattaa muoviputket. Näitä ei missään nimessä tule käyttää putkien sulattamiseen, Kujala linjaa.

Moni on myös turvautunut vinkkiin, jossa neuvotaan jättämään hana tiputtamaan vettä putkien sulattamiseksi.

– Tämän seurauksena on aiheutunut vesivahinkoja, kun avonainen hana on jätetty ilman valvontaa, eikä vesi olekaan päässyt kulkemaan sinne, minne pitäisi, Kujala kertoo.

Korvaako vakuutus pakkasen aiheuttaman putkirikon?

Jäätymisen seurauksena rikkoutuneen putken tai laitteen aiheuttama vuotovahinko on lähtökohtaisesti vakuutuksesta korvattava tapahtuma. Kujala kuitenkin muistuttaa, että korvaukseen voi tulla vähennyksiä, jos asiakas ei ole noudattanut vakuutuksen suojeluohjeita.

– Jos rakennusta ei ole lämmitetty lainkaan tai jäätynyt putki sijaitsee kylmässä tilassa, jäätyminen ei ole ennalta arvaamatonta eikä vahinkoa korvata. Sama koskee tilanteita, joissa jäätyminen on seurausta asennus- tai rakennustyövirheestä tai rakentamismääräysten tai -ohjeiden vastaisesta rakentamisesta, Kujala kertoo.

Putkien jäätymisen ennaltaehkäisy suojeluohjeita noudattamalla on siinäkin mielessä olennaista, että sulattamisen kustannukset eivät kuulu vakuutuskorvausten piiriin.

Lue myös:

Näin estät pakkasen aiheuttamat putkirikot