Voiko rakennusalalla menestyä? Pientalovalmistaja Den Finland valitsi vastuullisen tien – ja on pärjännyt
Lisää aiheesta
Inflaation kiihtyminen ja hintojen sekä korkojen nousu on kaatanut monta rakennusalan yritystä, mutta Designtalo-, Finnlamelli- ja Ainoakoti-taloja rakentava Den Finland on tehnyt tulosta myös viime vuosina. Miten ihmeessä?
Korona-aikaan rakennusala kukoisti. Erityisesti pientaloja rakennettiin ennätysmäärä, mikä toi osaltaan haasteita työmaille ja tekijöihin.
Nousua seurasi yhtä äkillinen lasku.
Rakennusbuumin vuoksi rakennusmateriaalien hinnat nousivat. Inflaatio kiihtyi, ja syttyi Ukrainan sota. Lainan korot nousivat, asuntokauppa hiljeni ja asuntojen hinnat alkoivat laskea. Moni pohtii, uskaltaako omaa taloa nyt lähteä rakentamaan.
Designtalo-, Finnlamelli- ja Ainoakoti-taloja rakentava Den Finland on tehnyt tulosta myös koronan jälkeisinä vaikeina vuosina.
– Se on vaatinut meiltä paljon. Heti kriisin alettua ryhdyimme toimimaan hyvin systemaattisesti ja ennakoimaan liikevaihdon laskua. Kävimme henkilöstön kanssa muutosneuvotteluja, jotta meillä olisi mahdollisuus lomautuksiin. Varauduimme saman tien myös muihin kustannussäästösopeutuksiin, Den Finlandin toimitusjohtaja Otto Tarkiainen kertoo.
Den Finlandin päätuote on muuttovalmis koti. Talon rakennusaika on tyypillisesti noin puoli vuotta, mutta koko hankkeen kesto vaihtelee esimerkiksi rakennuslupien vuoksi. Kauppojen yhteydessä sovitaan hinta, ja budjetti asiakkaalle pitää.
– Kuluttajakaupassa asiakas maksaa ensimmäiset maksuerät vasta kun taloa rakennetaan. Kaupan tekemisestä tähän pisteeseen saattaa kulua aikaa, jolloin me kannamme inflaatioriskin. Siksi tämä on edellyttänyt aikamoista käsiohjausta, Tarkiainen sanoo.
Sahanpuruhukka hyödynnetään Alajärven tehtaan lämmitykseen
Vaikka Den Finland on pärjännyt myös koronan jälkeisinä vaikeina aikoina, lomautuksilta ja muilta sopeutuksilta sekään ei ole välttynyt. Pelkillä sopeutumistoimilla yhtiö ei olisi kuitenkaan selvinnyt näin hyvään tilanteeseen.
Den Finlandin markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maria Mroue kertoo yhtiön jo pitkään tehneen pitkäjänteistä kehitystyötä, uudistaneen alaa ja hioneen prosesseja. Yhtiö toi markkinoille jo viime vuosikymmenellä täysin hiilineutraalin hirsitalon.
– Kun kriisi alkoi, päätimme jatkaa meneillä olevia kehityshankkeitamme, mutta sovimme myös uusista hankkeista. Meillä on esimerkiksi ollut rakentamisen laadun parantamisessa iso hanke, jonka avulla olemme pystyneet lisäämään tehokkuutta. Samalla asiakastyytyväisyys on parantunut, Maria Mroue toteaa.
Omakotitalo on yksi elämän suurimmista investoinneista. Sen ostajalle on tärkeää, että rakentajan kantokyky kestää ja yhtiö on vielä kodin valmistumisenkin jälkeen omakotiasukkaan tukena.
– Asiakkaamme tutkivat yhä tarkemmin rakennusyritysten taloustilannetta.
Finnlamelli-hirsitaloja valmistava Alajärven tehdas on lämmityksen suhteen omavarainen.
Mroue uskoo, että myös yhtiön tekemä läpinäkyvä ja uskottava vastuullisuusraportointi on vahvistanut asiakkaiden luottamusta yhtiöön. Yhtiö on jo lähes kolmen vuoden ajan laskenut koko toimintansa hiilijalanjälkeä.
– Se tuo näkyväksi sen, miten olemme pystyneet panostamaan prosesseihin. 75 prosenttia hiilijalanjäljestämme syntyy materiaaleista ja raaka-aineista, 21 prosenttia syntyy talon rakentamisen jälkeen – sekin kuuluu hiilitaseeseemme – ja vain muutama prosentti syntyy omasta tuotannostamme, Mroue avaa.
Hiilijalanjäljen pienentämiseksi Den Finland on tehnyt hyvin konkreettisia asioita muun muassa hukkamateriaalin vähentämiseksi. Esimerkiksi yhtiön Finnlamelli-hirsitaloja valmistava Alajärven tehdas on lämmityksen suhteen omavarainen.
– Sahanpuruhukka hyödynnetään tehtaan lämmitykseen, ja ylijäävä osa puristetaan pelleteiksi ja myydään eteenpäin.
Rakennusalan nousu monen tekijän summa
Myös Den Finlandin yhteistyökumppaneille ja henkilöstölle on tärkeää, että yhtiö välittää ympäröivästä maailmasta ja toimii kestävästi. Tutkimuskyselyiden mukaan niin kumppaneiden kuin henkilöstönkin tyytyväisyys yhtiötä kohtaan on parantunut.
Joulukuun alussa Den Finland rikkoi 600 myydyn talon rajan, ja se on kyennyt kasvattamaan markkinaosuuttaan.
– Olemme nyt suurin piirtein samalla tasolla kuin ennen koronaa vuonna 2019. Parhaimpina vuosina olemme myyneet jopa 1 000 taloa vuodessa, Otto Tarkiainen kertoo.
Rakennusalan nousu on Tarkiaisen mukaan monen tekijän summa. Ensinnäkin asuntomarkkinoiden pitäisi alkaa elpyä, sillä kun asiakas ostaa talon, vanha koti pitää saada myytyä.
Tarkiainen odottaa myös korkomarkkinoiden elpymistä. Se toisi ostajille luottamusta ja uskallusta oman talon hankintaan.
– Myös maailmantilanne vaikuttaa. Sotien loppumisella olisi iso vaikutus ihmisten tulevaisuuden uskoon.
Tarkiainen on hyvin toiveikas talobisneksen suhteen, sillä omakotitaloja halutaan aina rakentaa ja laskua seuraa aina nousu.
– Tutkimusten mukaan reilusti yli puolet haluaa asua omakotitalossa, mutta tällä hetkellä vain neljännes asuu.