Maanläheiset sävyt

Kliiniset, valkoisena hohtavat kodit ovat olleet jo jonkin aikaa passé. Harmaakin alkaa vähitellen menettää suosiotaan. Sisustukseen halutaan ensi vuonna luonnollisia sävyjä ja lämmintä tunnelmaa.

– Eihän supervalkoinen koti ole kodikas. Pehmeät värit ja materiaalit luovat turvallista fiilistä. Väripalettiin tulee nykyistä enemmän maanläheisiä sävyjä, sanoo sisustussuunnittelija Virpi Kanto.

Ensi vuonna suosituimpia ovat maanläheiset värit: ruskea, pehmeät sinisen ja vihreän sävyt, oljenkeltainen ja okra. Etenkin beige on pinnalla.

– Huomaan työssäni, että ihmiset haluavat entistä enemmän väriä. Yhteenkään niistä kodeista, jotka ovat minulla työn alla, ei ole tulossa valkoisia seiniä.

Kanto uskoo, että maanläheisyyden kaipuu linkittyy kasvaneeseen ympäristötietoisuuteen, kenties jopa sen aiheuttamaan huoleen.

– Nyt haetaan kodikkuutta, pehmeyttä, turvallisuutta ja hyvää oloa.

Luonnonmukaiset materiaalit ovat nouseva sisustustrendi

Edelliseen trendiin liittyy ympäristöystävällisten ja aitojen materiaalien suosio. Esimerkiksi maaleissa on paljon luonnonmukaisia vaihtoehtoja, kuten hengittäviä kalkki- ja savimaaleja.

Myös puupinnat ja pehmoiset tekstiilit ovat trendikkäitä vuonna 2021. Erilaiset puupaneelit ja rimoitukset jatkavat nousuaan.

– Vaalea puu on ollut pinnalla jo jonkin aikaa, tummemmat puulajit ovat nousemassa. Lämpimät metallisävyt taas ovat vaihtumassa kylmempiin. Rosteri tuo kontrastia pehmeydelle.

Kankaissa suositaan rikkaita tekstuureja, struktuurikuvioita ja aitoja materiaaleja. Esimerkiksi sohvissa ja nojatuoleissa näkyy teddymäistä lampaantaljaa ja muhkeaa 70-luvun muotokieltä.

Käsin tekemisen jälki

Luonnonmukaisuuteen liittyy toive autenttisuudesta: ammattilaisen kädenjälki halutaan jättää esille.

Nyt suositaan käsin tehtyjä materiaaleja, kuten koripunoksia. Keittiökalusteiden sisällä saavat näkyä laatikkojen sormiliitokset, jotka puuseppä on tehnyt.

– Myös käsin tehtyjen tuotteiden tarjonta on selvästi lisääntynyt. Varmaan ihmiset tekevät itsekin enemmän asioita kotiin. Kodissa saa olla myös kerroksellisuutta: eri aikakausilta olevia kalusteita, uutta ja vanhaa.

Ei enää tehosteseiniä

Seinissä ei ensi vuonna nähdä yksittäisiä vahvoja tehosteseiniä, jotka on maalattu tai tapetoitu huomiota herättävillä väreillä. Sen sijaan kaikki seinät saavat uuden väripinnan.

– Vuonna 2021 seiniin haetaan maanläheisiä sävyjä, jotka on voitu napata vaikka matosta, verhosta, taulusta tai toisen huoneen tapetin taustaväristä. Näin sisustutukseen luodaan yhtenäisyyttä.

Tapetit tekevät voimakkaasti tuloaan. Nyt käytetään entistä rohkeammin myös voimakaskuvioisia tapetteja. Niitä laitetaan jopa kattoon: köynnös voi jatkua katon halki seinälle. Yksittäisiä tiloja, kuten vessoja, käytäviä, makuuhuoneita tai keittiöitä, saatetaan tapetoida kokonaan.

– Vaaleat, ajattomat tapetit ovat suosittuja, mutta yhä enemmän näkyy rohkeampaa kuvioiden ja värien käyttöä.

Lue myös:

Asuntomessujen trendiratkaisut – montako sinun kodistasi löytyy?

Nappivalinta vai huti? Sisustusarkkitehti listaa yleisimmät sisustusmokat