Vaikka koti olisikin sisustettu kauniilla huonekaluilla tai tekstiileillä, saattaa esimerkiksi seinien väri tai mattojen koko tehdä tepposet amatöörisisustajalle. Kysyimme sisustusarkkitehti Marko Paanaselta yleisimmät mokat, joihin moni suomalainen sisustaja sortuu – kuulostavatko nämä tutuilta?

Himmailu

Moni sisustusunelma jää toteuttamatta, kun jarru painetaan pohjaan projektin puolivälissä. Muiden kommentit saattavat pelästyttää, ja maallikkosisustaja ohittaa toteutuskelpoisetkin ideat. Paanasen mukaan omaa ideaa kannattaa seurata rohkeasti ja saattaa suunnitelmat loppuun – puolitiehen viety sisustusidea harvoin tyydyttää ketään.

Pienet matot

Suomalaiset kiristävät kukkaronnyörejään tyypillisesti matto-osastolla. Me valitsemme huoneen kokoon nähden liian pienen maton. Postimerkin kokoisten mattojen ostaminen on Paanasen mukaan varsinaista rahan tuhlausta, sillä pieni matto voi luoda huoneeseen aran sekä sievistelevän tunnelman. Matosta kannattaisi valita aina isokokoisempi versio.

Pienet huonekalut

Liian pienten mattojen lisäksi suomalaiset ostavat liian pieniä huonekaluja, joista yleisimmät ovat sängyn viereen asetetut pikkuruiset yöpöydät. Samaan kategoriaan kuuluvat myös lipastojen ja senkkien kaltaiset säilytyshuonekalut, jotka nekin ostetaan usein liian pienessä koossa. Paananen vinkkaa ostamaan myös sohvat sekä lattiavalaisimet reilummassa koossa, mikäli huoneessa vain on niille tilaa.

Räikeät värit

Moni innostuu käyttämään räikeitä tai kirkkaita värejä esimerkiksi seiniä maalatessa. Kun räikeää väriä maalaa oman kodin seinille, se harvemmin näyttää samalta kuin sisustuslehden sivuilla. Paananen suosittelee valitsemaan oman lempivärin murretumman version, sillä myös himmeämmillä sävyillä voi saavuttaa vastaavan tunnelman.

Tehosteseinä

Lempivärillä maalattu tehosteseinä saattaa tuntua hyvältä ajatukselta, mutta sitä se Paanasen mukaan harvemmin on. Kirkkaan sekä vaalean sävyn ero luo asunnon nurkkiin liiallista kontrastia, jolloin huoneen tasapaino järkkyy. Oma lempiväri kannattaa valita murretummassa sävyssä, ja maalata sillä huoneen kaikki seinät.

Liikaa valkoista

Maalaatko seinät valkoisiksi, jotta saisit huoneeseen lisää tilan tuntua? Liiallinen valkoisen käyttö on Paanasen mukaan räikeitä värejä suurempi sisustusmoka: vaikka teoria onkin käytännössä oikea, jää värin avartava teho loppupeleissä hyvin pieneksi. Paananen suosittelee päällystämään yhden seinistä peililasilla, jolloin avartava vaikutelma kymmenkertaistuu.

Lue lisää:

Palaparketit, paneelikatot ja boordilaatat - mitkä takavuosien hittiratkaisut kannattaa säilyttää?

Oikea stailaus vauhdittaa asunnon myyntiä