Niissä kodeissa, joissa jouluksi on hankittu luonnonkuusi, on edessä urakka: miten saada kuusi ulos ilman suurta sotkua? Etenkin kerrostalossa kuusen kuljettaminen ulos asunnosta voi vaatia luovuutta, varsinkin, jos hissiä ei ole käytössä. Kuusta ei saa heittää alas parvekkeelta turvallisuussyistä.

Koostimme kolme helppoa tapaa viedä kuusi ulos:

Kaappaa kuusi kankaaseen

Tarvitset tätä vinkkiä varten esimerkiksi vanhan aluslakanan ja narua. Lakanan riittävä koko riippuu kuusen koosta.

Taittele lakanan niin, että hahmotat, missä lakanan keskikohta on. Leikkaa siihen kuusen rungon levyinen reikä. Mitä tiiviimmäksi reikä jää, sen parempi. Älä siis leikkaa liian suurta reikää.

Nosta kuusi jalasta. Huomioi mahdollisesti kuusen rungosta valuva vesi. Aseta runko reikään. Poista koristeet, ja niin sanotusti pussita kuusi lakanan sisään. Kiinnitä lakana kuusen ympäri esimerkiksi narulla. Kanna kuusi ulos ja poista lakana.

Jos vinkki onnistui, neulasten tulisi jäädä lakana sisään eikä kotisi lattialle. Voit säästää lakanan ensi vuotta varten.

Hyvät puolet: Et tarvitse erikoistarvikkeita
Huonot puolet: Kuusi on mahdollisesti hankala kantaa ulos, koska paketti on iso. Saatat tarvita apua kantamiseen.

Kuusi palasina ulos

Tarvitset tähän ison lakana, pressun tai jätesäkin sekä leikkurit, esimerkiksi oksasakset, jolla saat oksat katki.

Laita kangas, pressu tai jätesäkki kuusen alle. Voit ravistella kuusta, jotta jo irtoamassa olevat neulaset putoavat alustalle. Poista koristeet. Leikkaa oksat kokonaan tai osittain irti. Laita runko ja irtileikattut oksat kankaan, pressun tai jätesäkin sisään ja kanna ne ulos.

Hyvät puolet: Kuusi on melko helppo kantaa ulos
Huonot puolet: Tarvitset erikoistarvikkeita, kuten oksasakset

Käytä valmista kuusen kuljetuspussia

Esimerkiksi rautakaupoissa on myytävänä kestokassin oloisia kuusen kuljetuspusseja, joilla kuusen voi kantaa niin sisään kuin ulos. Pussin etuna on se, että sitä voi käyttää vuodesta toiseen ja pussia on helppo käyttää.

Hyvät puolet: Pussia on helppo kantaa
Huonot puolet: Jos sinulla ei ole vielä pussia, edessä on kauppareissu

Jos neulaset jäivät lattialle, tee näin

Jos neulaset kuitenkin jäivät kotisi lattialle, älä anna verenpaineen nousta. Käsissäsi on nimittäin lähes ilmainen pesuaine, jota voi käyttää kodin kaikille pinnoille. Huomaa, että neulasten pitää olla vielä vihreitä.

Kerää lattialta neulaset purkkiin tai rasiaan. Lisää valkoviinietikkaa ja jätä likoamaan muutamaksi viikoksi. Siivilöi neste. Nestettä voi käyttää puhdistusaineena. Koska se on myrkytön, siitä ei ole haittaa ihmisille tai lemmikeille.

Lisävinkki joulukuusen hävittämiseen

Joulukuusi tulee viedä sille osoitettuun paikkaan taloyhtiössä, usein miten jätekatoksen viereen. Myös jäteasemat saattavat ottaa kuusia vastaan maksutta.

Kuusen voi myös pilkkoa seosaineeksi kompostoriin. Jos kodin lähellä on hevostalli, tallilta voi tiedustella, voiko kuusta antaa hevosten syötäväksi ulkotarhaan.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Tyhjensikö joulu tilisi? Näillä vinkeillä saat talouden takaisin ruotuun