Kaakelit 80-luvulta, epäkäytännölliset kalusteet ja vuotava hanakin. Olisiko aika päivittää kylpyhuone tähän päivään?

Kylpyhuoneremontin neliöhinta vaihtelee yleensä tuhannesta eurosta reiluun kolmeen tuhanteen euroon riippuen huoneen koosta ja käytetyistä materiaaleista.

Kevyemmän päivityksen kylpyhuoneeseen voit tehdä vaikka vaihtamalla kalusteet ja maalaamalla vanhat laatat. Jos kylpyhuone on vanha, on kuitenkin syytä vaihtaa myös laatat ja vesieristeet. Itse remontoimalla ja urakoitsijat kilpailuttamalla saat hilattua hintaa alas.

Lainahakemus helposti

Kevyempäänkin päivitykseen hujahtaa helposti tuhansia euroja, joten tarvetta lainalle saattaa tulla.

OP:n tuoteasiantuntija Katja Lehmuskallio muistuttaa, että lainan tarpeessa kannattaa kääntyä ensisijaisesti oman pankin puoleen.

– Pankki on vastuullinen luotonmyöntäjä ja se varmistaa, että laina on kooltaan asiakkaan tilanteeseen sopiva eikä sen takaisinmaksu aiheuta ongelmia. On myös hyvä keskittää raha-asiat yhteen paikkaan, jolloin oma talous on paremmin hallinnassa. Osuuspankista otettu laina kerryttää myös OP-bonuksia omistaja-asiakkaille. OP-bonuksilla voi maksaa vaikka vakuutusmaksuja. Esimerkiksi 20 000 euron laina kerryttää vuodessa 50 euroa OP-bonuksia, Lehmuskallio sanoo.

Remontin rahoitus tulee suunnitella tarkkaan ja vertailla rahoitusvaihtoehtoja lainojen todellisella vuosikorolla, joka huomioi kaikki lainasta perittävät kulut.

– OP:n asiakkaana voit hakea helposti lainaa netistä. Verkkopankissa lainahakemuksen voi täyttää vaikka heti.

Vakuudeton vai vakuudellinen laina?

Pienen pintaremontin voit maksaa esimerkiksi OP-Visa-kortilla, jonka minimiluottoraja on 2000 euroa. Kortin voi hakea remonttia varten.

Muutamien tuhansien eurojen remonttia varten voit hakea vakuudetonta lainaa.

– Vakuudettoman lainan hakemus on nopea täyttää verkossa ja useimmiten rahoituspäätöksen saa heti. Rahat siirtyvät heti tilillesi, kun olet hyväksynyt saamasi luottotarjouksen. Voit hakea vakuudetonta luottoa 15 000 euroon saakka, Lehmuskallio tietää.

Vakuudettoman lainan kustannukset ovat vakuudellisia lainoja korkeampia.

– Vakuudelliset lainat voidaan hinnoitella vakuudettomia lainoja edullisemmin, sillä vakuuden avulla pankki varmistaa, että laina tulee maksettua ajallaan takaisin.

Vakuudellisen lainan todellinen vuosikorko vaihtelee kahdesta viiteen prosenttiin ja vakuudettoman kahdeksasta yhteentoista prosenttiin.

Jos kylpyhuoneremontin kustannukset nousevat yli kahdeksan tuhannen euron ja sinulla on käytettävissäsi vapaita vakuuksia, voit hakea verkkopankin kautta vakuudellista lainaa. Vakuudelliset lainat hinnoitellaan asiakaskohtaisesti, ja vakuutena käytetään yleensä esimerkiksi omistusasuntoa.

– Vakuudet arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja tarvittaessa pankki voi auttaa vakuuden arvioinnissa. Vakuutena käytetään monesti omistusasunnon lisäksi esimerkiksi vapaa-ajan asuntoa tai sijoituksia. Jos sinulla on entuudestaan vakuudellista lainaa, jota olet lyhentänyt jonkin aikaa, voi olla myös mahdollista käyttää samaa vakuutta uudelle remonttilainalle.

Muista nämä ennen remonttia!

  1. Suunnittele remontin budjetti ja hae tarvittaessa rahoitus. Mieti, haluatko uudistaa tilan lattiasta kattoon, vai auttaako esimerkiksi kalusteiden vaihto.
  2. Kilpailuta ja valitse urakoitsija. Kysy vinkkejä hyvistä urakoitsijoista lähipiiriltäsi.
  3. Ilmoita remontista taloyhtiölle, jos remontoit asunto-osaketta.
  4. Teetä asbestikartoitus, jos asuntosi on rakennettu ennen vuotta 1994.
  5. Varmista, että kotivakuutuksesi kattaa myös remontissa mahdollisesti ilmenevät ongelmat.

Esimerkkejä kylpyhuoneremonteista ja rahoitusvaihtoehdoista:

Kevyt päivitys, uusia kalusteita ja maalit kaakeleihin, 2000 €

OP-Visa-luottokortti, luottoraja 2000 € (käytössä päivittäispalvelupaketti), laina-aika 1 vuosi, kk-erä 167 €, todellinen vuosikorko 12,46 %, kokonaiskustannus laina-aikana 2 130 €.

Neljän neliön kylpyhuoneen täydellinen remontti edullisilla kalusteilla, 6000 €

Täsmäluotto 6 000 €, laina-aika 3 vuotta, kk-erä 195 €, todellinen vuosikorko 10,6 %, kokonaiskustannus laina-aikana 6 974 €

Kahdeksan neliön kylpyhuoneen täydellinen remontti kalliimmilla kalusteilla, 20 000 €

Vakuudellinen pankkilaina 20 000 €, laina-aika 5 vuotta, kk-erä 370 €, todellinen vuosikorko 4,2 %, kokonaiskustannus laina-aikana 22 136 €