Suomalaiset ovat tunnetusti mökkeilykansaa, ja Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2018 kaikkiaan 509 800 kesämökkiä. Eniten mökkejä löytyy Kuopiosta, Paraisilta, Lohjalta sekä Savonlinnasta, suosituin mökkeilymaakunta puolestaan on Varsinais-Suomi.

Mökki on monelle rauhoittumisen sekä rennon elämästä nauttimisen tyyssija, mutta sen omistaminen tuo mukanaan myös vastuuta. Pihapiiriä sekä mökkiä tulee huoltaa, ja lisäkustannuksia tulee esimerkiksi kiinteistöverosta, jätehuollosta sekä tiemaksuista.

Onko mökin hankkiminen vaivan arvoista? Kysyimme kahdelta mökkeilijältä, miksi he rakastavat mökkiään, tai mitkä ovat syyt siitä luopumisen taustalla.

"Maailman paras paikka"

Helsinkiläinen Tuuli Lilja rakastui tulevaan mökkitonttiinsa ensisilmäyksellä jo 80-luvun alussa, jolloin mökin omisti Liljan setäpuoli. Mökin laiturinnokassa istuessaan hän kertoo ajatelleensa, että jonain päivänä hän haluaa ostaa paikan itselleen. Liljan ei koskaan tarvinnut ryhtyä varsinaiseen kaupantekoon, sillä vuonna 1997 setäpuoli lahjoitti yllättäen hänelle mökin tontteineen.

-Rannassa oli silloin hirveän hajuinen homeinen mökki. Odotin esikoistani ja tiesin haluavani toisenkin lapsen. Pohdin, pitäisikö minun ostaa perheelleni suurempi koti vai rakentaa uusi mökki. Päätin, että perhe asuu ahtaammin, sillä rakennuttaisin mieluummin mökin, Lilja kertoo.

Pian tontille rakennettiin kaunista, kaikilla mukavuuksilla varustettua pyöröhirsimökkiä, jonka 102 neliöön mahtuisi suurempikin porukka. Mökki valmistui vuonna 2000, ja sen hinnaksi tuli kokonaisuudessaan noin 580 000 markkaa. Viime vuosina Lilja on uusinut muun muassa saunan kiukaan. Uimaan hän aikoo päästä myös vanhemmalla iällä ja siksi rakennuttaa aikanaan kuistilta rinnetontin rantaan saakka vievät pitkät portaat.

Mökin muut kulut, kuten sähkö, kiinteistövero sekä jätehuolto lisäävät vuosittaisia kustannuksia noin 2 700 eurolla. Jokainen käytetty euro, tai markka, on ollut sen arvoinen. Lilja viettää miehensä kanssa noin 60 kilometrin päässä kotoa sijaitsevalla mökillään käytännössä vuoden jokaisen viikonlopun – sekä tietenkin kesäloman.

-Mökki on maailman paras paikka, jossa on tilaa hengittää. Joka kerta kun astun ovesta sisään, tunnen, että täällä saa ilmaa. Tarvitsen ympärilleni jykeviä hirsiä sekä paksuja mäntyjä. Saunakin on fantastinen ja naapurit mukavia, hän kertoo.

Vaikka Lilja kuvaa mökkiään rauhoittumisen paikaksi, puuhastelee hän siellä mielellään. Suuressa keittiössä valmistuvat viikon ruoat, soutuvene löytyy rannasta, ja mökin suojissa Lilja myös soittelee haitaria, kitaraa, kannelta sekä pianoa. Todellisen rauhoittumisen tunteen hän kokee yhdellä mökin terasseista.

-Istumme kissani kanssa siellä silmät kiinni ja vain kuuntelemme hiljaisuutta. Tätä mökkiä ei myydä ikinä.

"Sääli pitää tyhjillään"

Heinolalainen Arja Nokelainen peri Päijät-Hämeen Hartolassa sijaitsevan mökkinsä vanhemmiltaan. Hänen isänsä rakentama, perinteinen punainen kaksihuoneinen mökkirakennus on ollut tuttu ja turvallinen paikka aina Nokelaisen lapsuudesta saakka. Aivan kuten aittarakennus, suuri metsätontti sekä pienen järven rannasta löytyvä tynnyrisaunakin.

Viime vuosina eläkeikäisen Nokelaisen tunnelmallinen kesäpaikka on jäänyt vähäiselle käytölle, ja kuluvana vuonna hän on viettänyt miehensä kanssa mökillään ainoastaan juhannusyön. Pariskunnan aika kuluu lähellä sijaitsevan omakotitalon, sen pihan, puutarhan sekä uima-altaan hoitamiseen. Mökin hoitoapua olisi mahdollista saada parin kahdelta lapselta, mutta kumpikaan heistä ei ole erityisen innostunut mökkeilystä.

-Poikani pitkää kalastamisesta, mutta hän ei ole käynyt mökillä kuin kerran pari kesässä. Sellaisella touhulla ei mökkiä pidetä, Nokelainen toteaa.

Vaikka taitavasti rakennettu avopohjamökki ei kaipaa hormien nuohousta kummempaa ylläpitoa, vaatii viisihehtaarinen metsätontti puolestaan melkoisesti aikaa sekä hartiavoimia.

-Suuressa metsässä on hoitamista. Tontilla on runsaasti puita, joita olemme kaataneet ja myyneet. Myös järvinäköalan takaaminen vaatii melkoisesti töitä raivaussahan kanssa, Nokelainen kertoo.

Pitkän harkinnan jälkeen Nokelainen laittoi mökkinsä myyntiin 97 000 euron hintaan. Ostajaehdokkaita on ollut suhteellisen vähän, siitäkin huolimatta, että mökki on ollut myynnissä jo vuoden päivät. Koronakevään aikana kiinnostus mökkiä kohtaan on kasvanut, ja Nokelainen on esitellyt paikkaa muutamalle kiinnostuneelle.

Vaikka lapsuudesta muistuttavasta rakkaasta paikasta luopuminen tuntuukin haikealta, lohduttaa Nokelaista tieto siitä, että uudet omistajat todennäköisesti antavat mökille sen ansaitsemaa aikaa.

-Mökki sopii näpertelystä, marjastuksesta ja sienestyksestä pitäville. Olisi sääli pitää noin ihanaa paikkaa tyhjillään.

Lue myös:

Mökkien ostamisessa nuorten osuus kasvussa – "Halusimme ihan oman mökin, jonka herroja voisimme olla"

Räppäri Laineen Kasperi rakensi mökin omin käsin – työmaalla hikoilu toi kymppitonnin säästöt

Pidä kesämökki kunnossa – 10 + 1 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa joka vuosi

Oletko myymässä tai ostamassa kesämökkiä? OP Koti  palvelee koko Suomessa.