13 kodin huoltotyötä – moni on asujan vastuulla, mutta tietyt kuuluvat huoltoyhtiölle
Mitä kaikkea kotona huolletaan itse, mikä kuuluu huoltoyhtiölle ja mihin kutsutaan korjaaja? Lue vinkit ja pidä kotisi kunnossa.
Kodin siivous- ja huoltotöistä on syytä pitää huolta, sillä ne vaikuttavat asumismukavuuden lisäksi myös huoneiston kuntoon. Kodin siivous- ja puhdistustyöt kuuluvat asukkaan vastuulle. Putkiin, ilmastointiin ja sähköihin liittyvät huoltotyöt taas kuuluvat useimmissa tapauksissa ammattilaisille.
Asukkaan vastuita määrittelee asumismuoto, eli onko hän vuokralla, taloyhtiön osakas vai omistaako hän kenties koko kiinteistön. Vuokralaisen vastuu huoltotöissä on pienempi ja hän vastaa lähinnä sisäpintojen puhtaanapidosta. Vuokralanen on myös velvollnen ilmoittamaan asunnossa ilmenneet viat.
Asukkaan vastuita kodin huoltotöissä määrittelee asumismuoto: onko hän vuokralla, osakas vai omistaako hän koko kiinteistön.
Vuokralainen saa usein muuttaessaan toimintaohjeet, jossa kerrotaan, miten asukkaan tulee toimia, että huoneisto pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Taloyhtiöillä voi olla omat sääntönsä, joten kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön, jos ei ole ihan varma kenen vastuulla kunnostustyö on.
Osakas vastaa pääsääntöisesti asunnon sisäpinnoista, kalusteista ja niiden puhdistuksesta, kun taas taloyhtiö vastaa ulkopinnoista, rakenteista, eristeistä, ilmanvaihdosta ja vesiputkista.
Remonttia saa toki tehdä, mutta jos remontti koskee taloyhtiön vastuulla olevia asioita, siitä tulee tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle.
Asukkaan vastuulla olevat työt
Kodin siivoustyöt kuuluvat asukkaalle. Näistä huolehtii asukas:
- Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus. Hiukset ja muut roskat pois lattiakaivosta ja pesu neljä kertaa vuodessa.
- Pakastimen sulatus. Asukkaan vastuulla on pitää kodinkoneet puhtaina. Automaattisulatteinen pakastin ei kaipaa sulattamista. Vanhempaan pakastimeen voi kertyä huurretta, jolloin se pitää sulattaa. Imuroi pakastimen takaseinä kerran vuodessa.
- Lieden ja uunin puhdistus aina tarvittaessa.
- Liesituulettimen suodattimen puhdistus. Yleensä liesituulettimen rasvansuodattimen voi pestä astianpesukoneessa. Metallisen rasvansuodattimen voi pestä vaikka kerran kuussa.
- Tulo- ja raitisilmaventtiilien suodattimien puhdistus. Venttiileissä voi olla vaihdettava suodatin, tai se voi olla irrotettava ja pestävä. Jotkut suodattimet imuroidaan ja pyyhitään pölystä. Kun puhdistettu suodatin laitetaan paikalleen, se on hyvä kiertää asentoon, jossa ilma pääsee vaihtumaan.
- Astianpesukoneen poistoputken kunnon tarkastus.
- Kodin lamput voi vaihtaa itse, myös liesituulettimeen. Uunin tai mikroaaltouunin lamppua ei kuitenkaan kannata yrittää irrottaa itse, se vaatii ammattilaisen osaamista.
Kodin huoltotyöt, jotka kannattaa jättää ammattilaiselle
Nämä huoltotyöt kannattaa jättää ammattilaiselle ja ilmoittaa viasta huoltoyhtiöön:
- Lavuaarin vesilukon puhdistus: putket ovat pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla, eikä niitä pidä mennä avaamaan. Kun viemäri on tukossa, on otettava yhteys huoltoyhtiöön.
- Hanat: jos hana vuotaa tai on muuten viallinen, yhteys huoltomieheen.
- WC-istuin: vuotava tai rikkoutunut wc kuuluu taloyhtiölle.
- Lämpöpattereiden korjaaminen ja ilmaaminen.
- Koneellisen ilmastoinnin säätö. Ilmastointi on yleensä säädetty niin, ettei pääse syntymään alipainetta. Säätely kannattaa jättää ammattilaisille.
- Tv-antennit ja pistorasiat: vika-asioissa yhteys huoltoyhtiöön.
Asukkaan vastuulla on valvoa, että kaikki toimii asianmukaisesti. Jos esimerkiksi lämpöpatterista vuotaa vettä, jossain on vesivahinko tai lämmitys ei toimi, on asiasta ilmoitettava heti huoltoyhtiölle.
Asiantuntija: Niina Silander, Johtava asiantuntija, ruoka ja kodinhoito, Marttaliitto ry