Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Lisää aiheesta
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Keväinen valo tulvii suurista, muoveilla suojatuista ikkunoista sisään. Tyylikkään vaaleasta avokeittiöstä avautuu näkymä saarekkeen yli olohuoneeseen, jonka takaseinää koristaa kaunis, syvänvihreä sävy. Toistaiseksi sisustuksen virkaa hoitavat pari pahvilaatikkoa, kasa ylimääräisiä lattialautoja sekä kiinnittämistä odottavat kynnykset ja listat. OPn Kotoisa rakentuu Porin asuntomessualueelle itse tehden, mutta myös ammattilaisiin luottaen.
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe löysi tontin asuntomessualueelta katseltuaan uusia asuinsijoja ensin laajemmalta säteeltä. Hilkulla oli sekin, ettei rakennusprojekti vienyt perhettä aivan toisaalle.
– Katsoimme tontteja myös entisestä opiskelukaupungistamme Tampereelta, mutta aina kun toinen oli valmis tekemään päätöksen muutosta, niin toinen epäröi. Lopulta Pori vei voiton. Myös isovanhemmat asuvat täällä, mikä on meille pienten lasten vanhempina tärkeää, pohtii Sanna Kuusikari.
Karjarannan messualue vakuutti lopulta mielenkiintoisuudellaan ja hyvällä sijainnillaan.
– Minulla ei toistaiseksi ole ajokorttia, ja Karjarannasta on hyvät kulkuyhteydet joka paikkaan, jatkaa Kuusikari.
Omat näkemykset todeksi
Uudelle kodille haluttiin selkeä, aikaa kestävä ulkoasu, ja se päätettiin suunnitella itse. Päävastuu suunnittelusta ja rakentamisesta on ollut rakennusalalla työskentelevällä Kartastenpäällä, ja tunti jos toinen onkin vierähtänyt Teroittajankadun tontilla sen jälkeen, kun kodin hahmottelu alkoi syksyllä 2016 ja perustustöihin päästiin keväällä 2017. Ilman apuvoimia urakasta ei ole tarvinnut selvitä.
– Kirvesmiesryhmä rakensi rungon ja vesikaton, tasoite- ja maalausfirma teki pinnat ja keittiöfirma asensi keittiön paikoilleen, luettelee Kartastenpää.
Väliseinien, alakattojen ja levytysten tekemiseen hän sai apua kaveriltaan, samoin laatoitustöihin. Parhaillaan käynnissä ovat sisätilojen viimeistelytyöt, ja myöhäinen kevät on päästänyt vihdoin myös pihahommiin.
– Kynnykset ja listat paikoilleen ja terassia rakentamaan, summaa Kartastenpää lähiaikojen vapaa-ajan suunnitelmiaan.
Toimiva sisustus ammattilaisten avulla
Kuusikarin rooliin on rakennusvaiheessa kuulunut lähinnä siivoamista ja lapsista huolehtimista. Sisustusvaiheessa hän on ottanut isompaa roolia, ja Kartastenpää on seuraillut sivusta. Pintamateriaali- ja sisustusratkaisuissa on kuultu myös ammattilaisten näkemyksiä.
Parkettien ja märkätilojen laattojen valinnassa auttoi porilainen Tiina Saarikoski-Järvenpää ja raumalaisen sisustustalo Kodinonnen Johanna Närvän kädenjälki näkyy muun muassa seinien sävyissä. Kodinonni myös sisustaa kohteen messujen ajaksi.
– Olemme saaneet molemmilta suunnittelijoilta paljon hyviä ideoita ja näkemyksiä. He ovat osanneet ajatella asioita laajemmin ja isompina kokonaisuuksina, kiittää Kuusikari.
– Emme me olisi itse keksineet käyttää tällaisia värejä. Olisimme maalanneet seinät valkoisiksi ja yhden tehosteseinän jollain muulla sävyllä, jatkaa Kartastenpää.
Kekseliäiden ratkaisujen ohella ammattilaiset ovat keventäneet myös omaa työtaakkaa.
– Rakentaminen on tiivistä ja olemme päivät töissä. Jos sen päälle pitäisi vielä miettiä kaikki sisustusratkaisut, niin veisihän se myös paljon aikaa, lisää Kuusikari.
Ihan kaikkeen ammattilaiset eivät ole sentään päässeet vaikuttamaan. Kahdessa yläkerran huoneessa sisustusvalintoja ovat tehneet myös 6-vuotias Elias ja 4-vuotias Iisa.
– Elias valitsi huoneeseensa keltaisen retrotapetin ja Iisan huoneen seinään tulee yksisarvisia, hymyilee Kuusikari.
Asuinmukavuutta ja kevyitä käyttökustannuksia
Toimivan, kauniin sisustuksen ohella kodin mukavuutta lisää vesikiertoinen lattialämmitys, joka lämpenee maalämmöllä. Pariskunnan odotuksissa on, että kallis alkuinvestointi maksaa itsensä takaisin pieninä käyttökustannuksina.
– Siskoni rakensi pari vuotta sitten omakotitalon ja silloin laskimme aika pitkäänkin sitä, mikä lämmitysmuoto olisi hänelle kannattavin. Päädyimme vesikiertoiseen lattialämmitykseen, joten sen kummemmin miettimättä päädyimme samaan nytkin, avaa Kartastenpää.
Kaiken kaikkiaan perheen rakennusprojekti messualueella on edennyt ilman isoja yllätyksiä. Ennakkoon laadittu budjettikin on pääosin pitänyt.
– Talotekniikan toteutuksen kustannukset vähän yllättivät. Muuten hommat ovat edenneet mukavasti suunnitelmien mukaan, toteaa Kartastenpää.
Seesteistä arkea
Tulevaa arkea Kuusikari-Kartastenpään perheen uudessa kodissa helpottavat muun muassa erillinen kuraeteinen, jossa on oma vesipiste ja vaatekuivain sekä yläkerran pyykkihuolto pyykinkuivaustiloineen lähellä kolmea vaatehuonetta. Näin pyykkisirkus pysyy poissa yleisistä oleskelutiloista.
– Jos nykyisessä kodissamme viikkaan pyykkejä makuuhuoneessa, niin lapset pomppivat samaan aikaan sängyllä. Uudessa kodissa voin lajitella pyykkejä vaikka yläkerran aulassa ja lapset voivat leikkiä lattialla, Kuusikari suunnittelee.
Säilytystilan määrään on tässä kodissa kiinnitetty erityistä huomiota.
– Ennemmin sitä on liikaa kuin liian vähän. Vaarana on tietysti se, että tavaramäärä kasvaa säilytystilojen määrän mukana. Ainakin meillä tuntuu käyvän niin, että kun kaikille tavaroille on säilytyspaikka, niin tavaraa tulee haalittua lisää, miettii Kartastenpää.
Kun arki uudessa kodissa kesän ja messujen jälkeen koittaa, on perheellä yksi odotus ylitse muiden. Se, että rakentaminen loppuu. Kuusikari iloitsee erityisesti siitä, että messualueelle rakentaessa kaikki on kerralla valmista.
– Ei jää mitään listojen naputtelua tai muuta, vaan kaikki on sitten valmista pihoja ja naapurustoa myöden.
Todelliset odotukset liittyvät ihan tavallisiin asioihin.
– Arki loksahtaa paikoilleen ja vähän aikaa on seesteistä, tiivistää Kuusikari.
Seuraa OPn kotoisa -projektia Instagramissa.