Puhelimella säädettävä valaistus, kännykän lataava lamppu ja tv-taso, joka on samalla huipputason äänentoistoväline. Älykodista on puhuttu vuosia, mutta vielä tovi sitten se vaati kymppitonnien panostusta jo rakennusvaiheessa. Ei enää. Nämä kodin älykkäät esineet ovat nyt useimpien ulottuvilla.

1. Valaisin on myös laturi

Puhelimen latureissa on kaksi ongelmaa: ne ovat aina hukassa, ja niiden piuhat lisäävät kodin johtokaaosta. Ikean Varv-yöpöytävalaisin ratkaisee molemmat pulmat. Valaisimen jalusta on samalla langaton latausasema, jonka päälle puhelin asetetaan latautumaan.

Asema tukee kaikkia Qi-standardin mukaisia eli langattomaan lataukseen kykeneviä älypuhelimia. Muiden puhelimien lataus onnistuu puhelimeen lisävarusteena ostettavan Vitahult-latauskuoren avulla. Bonusominaisuus: valaisin on yksinkertaisen tyylikäs.

Ikea Varv. 59,00 euroa.

2. Sormus kertoo, milloin on aika mennä nukkumaan

Aktiivisuuden ja kehon toimintojen mittaamisesta on tullut monelle jokapäiväinen rutiini. Hyvinvointisovelluksissa, -rannekkeissa ja -antureissa on tosin yksi pulma: mittaustulokset ovat yhdentekeviä, jos ei tiedä, mitä datalla tekisi.

Suomalainen startup-yritys Oura vie mittaamisen askelta pidemmälle. Ouran minimalistinen älysormus mittaa sydämen sykettä, kehon lämpötilan muutoksia, kehon liikkeitä ja yöunen laatua. Sormukseen langatomasti yhdistetty älypuhelinsovellus antaa mittausten perusteella käyttäjälle joka päivä ohjeet siitä, mitä tämän kannattaa tehdä optimoidakseen vireystilansa. Sormuksen ideana on kasvattaa hyvinvointia tasapainottamalla levon ja aktiivisuuden suhde sopivaksi.

Positiivista on myös se, että sormus näyttää enemmän skandinaavisen tyylikkäältä korulta kuin hyvinvointituotteelta.

Oura-hyvinvontisormus. Alkaen 329,00 euroa.

3. Led-lamppu on älyvalo

Unohtuivatko keittiön valot päälle, kun lähdit reissuun? Ei haittaa, voit sammuttaa ne verkoyhteyden kautta kännykällä vaikkapa hotellin uima-altaalta käsin. Funktionaalisesta valaistuksesta nauttiakseen ei enää tarvitse rakentaa kokonaista älytaloa – se onnistuu muutaman kympin hintaisilla älykkäillä led-valoilla.

Esimerkiksi Belkinin valmistamaa WeMo Smart -lediä voi ohjata ja ajastaa älypuhelimen Wemo Link lisälaitteen ja sovelluksen kautta. Valaistuksen tehoa voi muun muassa säätää vuorokaudenaikaan ja tunnelmaan sopivaksi tai ajastaa valot himmentymään asteittain nukahtamisen helpottamiseksi.

10 wattisen ledin valoteho vastaa kirkkaimmillaan 60 watin hehkulmappua.

Belkin WeMo Smart LED Bulb ‐LED ‐lamppu. 9,5 wattia, E27 kanta. 29,95 euroa.

4. Nettivahti olohuoneessa

Tiedätkö, mitä lapsesi tekee internetissä, tai mitkä sovellukset ahmivat omaa aikaasi? Koska älylaitteista on tullut kuin perheenjäseniä, ne tarvitsevat myös omat sääntönsä.

Circle Median ja Disneyn yhteistyöllä syntynyt Circle with Disney -laite auttaa hallinnoimaan perheen netinkäyttöä keskitetysti. Vanhemmat voivat ohjelmoida laitteeseen valmiiden oletusprofiilien avulla tai itse räätälöiden, millaisilla sivuilla kukin perheenjäsen voi käydä, tai kuinka monta tuntia päivässä voi käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa.

Suojelun lisäksi laite muistuttaa siitä, että elämää on verkon ulkopuolellakin: Perheen yhteinen laatuaika alkaa viimeistään silloin, kun kodin WIFI sammuu yhdellä napinpainalluksella. Koska laite kuitenkin hallinnoi vain kodin langatonta yhteyttä, kannattaa varmistaa myös, että lasten puhelinten ja tablettien käyttörajoitukset ovat kunnossa.

Circle With Disney. Yhdistetään kodin reitittimeen verkkokaapelilla. 129,00 euroa.

5. Tv-taso ja äänentoisto yhdessä paketissa

Kasa sotkussa olevia johtoja, insinöörin design-silmällä piirretyt kömpelöt kaiuttimet ja lohkeilevasta lastulevystä koottu hylly. Heinolalainen startup-yritys Murean iskee stereotyyppisen kuvan kotiteatterista säpäleiksi Vino Stereo -älytasollaan.

Vino Stereossa yhdistyvät minimalistinen televisiohylly ja siihen integroitu kodin kaiutinjärjestelmä. Televisio yhdistyy tason tekniikkaan helposti HDMI-kaapelilla. Kuka vielä sanoo, ettei suosikkisarjojen katsominen omassa olohuoneessa, laadukkaalla televisioäänellä voisi olla suorastaan kadehdittavan tyylikästä?

Vino Stereo MDF-levyä, jalat tammea. Integroidut Murean -kaiuttimet (2 x 50W). Ovh 1995,00, Isku.