Lapsiperhe etsi kodin keskeltä kaupunkia: muunneltava pohja ja palvelut merkitsivät
Helsinkiläiset Marja ja Henry Ahlavuo valitsivat kodin, joka sopii erityisesti lapsiperheelle: pohjassa on muunneltavuutta ja palvelut ovat lähellä.
Ostoksille lähtö ei voisi olla tämän helpompaa: Vain Crocsit jalkaan, ja Emma, 3, on valmis. Takin ja muut ulkovaatteet voi jättää naulakkoon, sillä hissillä pääsee suoraan kauppakeskukseen. Pian äiti ja pikkuvelikin ovat valmiina.
– Halusimme kodin, jossa palvelut ovat lähellä, Marja Ahlavuo, 34, kertoo.
Puoliso Henry Ahlavuo, 33, komppaa vaimoaan. On elämänlaatua, kun ruokakaupassa käymiseen ei mene aikaa tai kun esimerkiksi puuttuvia ruuveja ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, vaan ne löytyvät alakerran REDIn kaupoista. Jää aikaa itse elämään.
Koti löytyi Majakasta
Kaksilapsinen perhe asuu 20. kerroksen kolmiossa Helsingin REDIn Majakka -nimisessä taloyhtiössä.
– Lapsiperheiden juttu kaupungissa on usein se, että joutuu vähän tinkimään neliöistä, mutta sitten saa tilalle yhteyksiä, ihmisiä, tapahtumia ja palveluita.
Ahlavuot käyttävät paljon paikallisia lähipalveluitaan ruokapaikoista postiin. Lapset, Emma ja pikkuveli Kevin, 1, viihtyvät myös REDIn sisäleikkipaikoissa ja pomppulinnamaailmassa. Elokuviinkin on lyhyt matka.
Myös äidin kuntosali on kauppakeskuksessa. On kätevää ja säästää aikaa, kun ovesta voi lähteä suoraan treenivaatteissa.
– Koti levittäytyy ikään kuin asunnon seinien ulkopuolelle.
Oman tornitalon sisälläkin pääsee retkille. Taloyhtiössä on esimerkiksi kirjapiste, josta voi käydä hakemassa lainattavaa. Lasten suosikki on kattoterassilla oleva saunaosasto. Sitä saa varata taloyhtiön varauskalenterista.
– Lapsille on joka kerta seikkailu, kun laitamme saunatakit päälle ja ajamme hissillä 33. kerrokseen, Marja kertoo.
Pikkuväen lempijuttu saunassa on suihkuhuoneen perinteinen kylpyamme. Vanhempien makuun taas on ulkopalju. Poreista voi ihailla Helsingin kauneutta.
Varaus pelkkien paperien perusteella
Marja ja Henry tekivät alustavan varauksen asunnosta alkuvuonna 2016, jo paljon ennen kuin rakennusta oli vielä olemassakaan.
– Meidän piti luoda myyntimateriaalien pohjalta käsitys siitä, miltä lopputulos aikanaan näyttää.
Suvilahteen oli rakennettu mallikaksio, johon sai tutustua. Marja ihastui korkeisiin ikkunoihin, jotka jatkuvat lattianrajaan asti. Henryä viehätti yhtenäinen avara tila asunnon keskellä – huonekorkeus on siinä korkeimmillaan noin neljä metriä.
Pitkään he pallottelivat kahden eri pohjaratkaisun välillä, mutta päätyivät lopulta tähän kotiin, koska pohjassa on muunneltavuutta. Ruokailusyvennyksestä voi rajata kolmannen makuuhuoneen, kun lapset jossain vaiheessa haluavat omat huoneet. Viherhuoneen taas voi muuntaa tarvittaessa uudeksi ruokailutilaksi – tai lasiovilla työhuoneeksi, kuten markkinointipäällikkönä työskentelevä Henry tekikin vuosi sitten, kun korona pakotti hänet etätöihin.
Alueena Kalasatama tuntui uudelta ja mielenkiintoiselta mutta kotoisalta, koska se oli lähellä Kalliota, jossa Henry oli asunut ennen pariskunnan yhteen muuttoa. Kalasataman valttikortiksi he laskivat myös meren ja luonnon läheisyyden: Mustikkamaalle pääsee helposti ulkoilemaan tai rannalle. Myös keskustan läheisyys painoi vaa’assa. Kun pariskunnan edellisestä yhteisestä kodista Punavuoresta käveli keskustaan 10 minuutissa, Kalasatamasta sinne pääsee metrolla samassa ajassa.
Pitkä odotus kaupasta muuttoon
Asuntokaupat tehtiin 2017, ja sitten alkoi kolmen vuoden odotus.
Kun karkkikauppiaana työskentelevä Marja oli äitiyslomalla Emman kanssa, hänellä oli aikaa tehdä mood boardeja. Hän kokosi erikseen jokaisen huoneen maailman.
– Tämä on ollut meille vähän samanlainen juttu kuin talonrakennusprojekti on toisille.
Henrykin sanoo kokeneensa positiivisena asiana sen, että oston ja muuton väliin jäi reilusti aikaa. Sai miettiä rauhassa, mitä huonekaluja uuteen kotiin tulisi. Myös pintamateriaalien valinta vaati pähkäilyä, ja esimerkiksi lattiaa Ahlavuot pohtivat pitkään. He päätyivät lopulta leveälankkuiseen tammiparkettiin ja eteisen kuraa kestävään laattalattiaan.
Jäi myös aikaa keräillä designia hyvään hintaan. Eero Aarnion roikkuva kuplatuoli löytyi näytekappaleena messuilta. Aallon valaisimet, ”käsikranaatit”, tarttuivat mukaan Stoccan Hulluilta päiviltä eri vuosina.
– Keittiön ja olohuoneen väliin ei meinannut millään löytyä sopivaa bistrohyllyä. Lopulta suunnittelin hyllyn itse ja metalliseppä toteutti sen, Henry kertoo.
Korkealla "luonnon armoilla"
Muutosta on nyt aikaa kaksi vuotta, ja asunto on vastannut pariskunnan odotuksia. Ainoa yllätystekijä on oikeastaan se, miten paljon säätila tuntuu 20. kerroksessa. Korkealla sijaitseva koti on Henryn mukaan jännästi ”luonnon armoilla”. Sisätila värjäytyy aina eriväriseksi eri sääilmiöiden mukaan. Sateella kodissa on esimerkiksi poikkeuksellisen sininen valo.
– Yhtenä aamuna heräsimme pilvestä, ja ikkunoista näkyi vain valkoista. En edes tiennyt, että pilvet voivat ulottua näin alas.
Henryn lempipaikka kotona on kuplatuoli ranskalaisen parvekkeen ovien edessä. Siinä on hyvä istua ja antaa ajatustensa tuulettua.
– Toiset rentoutuvat metsässä. Mulle rauhoittavin maisema on kaupunki. Tulee turvallinen ja hyvä fiilis, kun katsoo ulos ja huomaa, että maailma on paikoillaan.
Etelässä näkyy klassinen Helsinki tuomiokirkkoineen, pohjoisessa taas näkyy työmaiden tilkkutäkki ja kehittyvän kaupunginosan hyörinä.
Marjallekin kerrostaloasunto vilkkaalla paikalla edustaa ennen kaikkea turvaa.
– Olemme ihmisten ympäröimänä mutta saamme olla täällä omassa rauhassamme. Siitä tulee kodin fiilis.
Etsitkö uutta kotia? Katso myynnissä olevat asunnot OP Kodin sivuilta. |
Lue myös:
Annu muutti takaisin lapsuudenkotiin ja teki talolle ison remontin