Poikkeuksellisen lämmin ilma ja kuiva maa aiheuttavat riskejä metsäpalovaaroista. Pelastustoimen onnettomuustilaston mukaan kuluvan vuoden aikana maastopaloja on ollut yli neljännes enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, vaikka kesäkuu ei ole vielä edes ohi.  

– Kun keskilämpötila nousee, myös maaperä kuivuu. Juuri kuivuudella ja tuulella on iso vaikutus palojen syttymiseen. Myös alueet, jotka eivät ole niin suuressa vaarassa maastopalojen näkökulmasta, voivat tulevaisuudessa muuttua riskialueiksi ilmastonmuutoksen edetessä, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo. 

Finanssialan tekemän selvityksen mukaan suurpalojen kustannukset voivat kohota kymmeniin miljooniin euroihin. Pohjola Vakuutuksen datassa maastopalot eivät ainakaan vielä muodosta kovin suurta osaa vahingoista.   

  Korvaussummat nousevat helposti, jos maastopalon seurauksena esimerkiksi rakennuksia tuhoutuu. Tällaisissa tapauksissa olemme maksaneet korvauksia kuusinumeroisia summia, mutta nämä ovat harvinaisia. Maastopalojen määrän kasvaminen lisää kuitenkin riskiä sille, että inhimillinen kärsimys ja esimerkiksi kotien tuhoutuminen palon yhteydessä lisääntyy, Uimonen sanoo. 

Siihen, että syttyykö maastopalo vai ei, voidaan vaikuttaa paljon myös ihmisten omalla toiminnalla. Maastopaloja syttyy usein huolimattomuuden seurauksena ja arkisissa toimissa. 

– Palo lähtee usein esimerkiksi tupakantumpista, joka on jäänyt kytemään, tai kertakäyttögrillistä. Kaikki ihmiset eivät tiedä, että kertakäyttögrillejä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen ollessa voimassa, Uimonen muistuttaa. 

Juhannuskokkoon voi tipahtaa arvoesineitä 

Metsäpalovaroitusalueilla avotulen, mukaan luettuna juhannuskokkojen, tekeminen on kiellettyä. Alueen metsäpalovaroituksia ja mahdollisia muita viranomaisen ohjeistuksia tulee seurata tarkasti. Lisäksi yleinen varovaisuus on aina tarpeen, kun toimitaan avotulen kanssa.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan kokkoa sytyttäessä voi leimahtaa helposti muukin kuin kokko. 

– Vuosien varrella juhannuskokkoon on ihmisiltä pudonnut niin silmälaseja, kännyköitä kuin lompakkojakin tulta tehdessä. Vahinkojahan nämä ovat, mutta ne olisivat vältettävissä. Usein näissä tulee myös valitettavasti palovahinkoja, Uimonen sanoo. 

Toimi näin kokon kanssa 

Jos alueella saa tehdä kokon ja aikoo sen juhannuksena sytyttää, myös kokon oikeaoppisen sammuttamisen kanssa pitää olla tarkkana.

Paras tapa sammuttaa juhannuskokko on antaa sen palaa luonnostaan loppuun. Myös vettä ja sammutusvälineitä tulee varata valmiiksi. 

– Meidän datassamme näkyy maastopaloja, jotka ovat lähteneet tuhkasta. Pienikin tuulen henkäys saa tuhkan helposti syttymään uudelleen. Tuhka voi otollisissa olosuhteissa kyteä vielä vuorokausienkin päästä, joten pelkästään tulilieskojen laantuminen ei riitä, Uimonen sanoo. 

Juhannuskokossa saa polttaa vain puhdasta puuta ja se on sijoitettava kauas rakennuksista. Kokon saa tehdä vain maanomistajan luvalla, kun muut olosuhteet sen sallivat. Turvallisin paikka juhannuskokolle onkin veden lähistöllä tai vedessä oleva lautta.  

Vakuutus ja vakuutusyhtiö ovat turvanasi, jos vahinko sattuu tai elämä heittää eteen yllätyksiä. Vakuutusyhtiönä tarjoamme sinulle Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden vakuutukset kaikenlaisiin tarpeisiin - olipa kyseessä sitten auton, kodin, lapsen tai vaikkapa koiran vakuutus. Lue lisää.

 Lue myös:

Ethän tee tätä virhettä tuhkan kanssa – ”Otollisissa oloissa voi kyteä päiviä”

Grillatessa sattuu ja tapahtuu – korvaako vakuutus vahinkoja?

Tarkastitko mökillä nämä viisi asiaa? Tee tarkastus ja voit säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä