Takat ja leivinuunit lämpenivät talven aikana tavanomaista ahkerammin suomalaisissa kotitalouksissa, minkä seurauksena tuhkapalot yleistyivät talven aikana. Pohjola Vakuutuksen mukaan useimmiten tuhkapalojen taustalla ovat inhimilliset, mutta kohtalokkaat virhearviot.

Tässä viisi faktaa, jotka sinun on hyvä tietää tuhkan käsittelystä.

1. Tuhkapalojen taustalla lähes aina inhimillinen erehdys

Tuhkapalolla tarkoitetaan tulisijassa poltetun puun tuhkan sytyttämää tulipaloa. Tulisijojen aktiivisempi käyttö ei kokonaisuutena nostanut kotitalouksien palovahinkojen määrää, mutta sai tuhkapalot nousemaan Pohjola Vakuutuksen tunnistamaksi ilmiöksi.

– Erityisen surullisia tuhkapaloista tekee sen, että ne ovat tarpeettomia ja lähtevät lähes aina inhimillisestä erehdyksestä. Nämä olisivat täysin vältettävissä, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo.

2. Tietotaito vajavaista tuhkan käsittelyssä

Energiansäästötoimien myötä useissa kotitalouksissa tuhkaa on kertynyt huomattavasti aiempaa enemmän, minkä myötä tuhkapalon riski kertautuu. Tyypillisesti tuhkapalo vaatii syttyäkseen virhearvion tuhkan käsittelyssä.

– Valitettavasti tuntuu olevan varsin yleistä, että tietotaito tuhkan käsittelyn suhteen on vajavaista. Tuhkan pitäisi aina antaa jäähtyä tulipesässä, minkä jälkeen se nostetaan palamattomaan kannelliseen metalliastiaan ja kaadetaan vettä tai talvella lunta päälle, Uimonen opastaa.

3. Siirrä tuhkaa vain palamattomissa metalliastioissa

Pohjola Vakuutuksen tiedossa on lukuisia tapauksia, jossa tuhka on nostettu tulisijasta avonaiseen muoviämpäriin, muovipussiin tai pahvilaatikkoon ja viety terassille jäähtymään. Tuhka-astiaa ei kannata pitää terassilla tai rakennusten välittömässä läheisyydessä. Pienikin tuulenvire voi saada lämpimän tuhkan syttymään uudelleen.

– Näissä valitettavissa tapauksissa tuhka on kipinöinyt, muoviämpäri on sulanut ja seuraavaksi on syttynyt palamaan puurakenteinen terassi. Pahimmissa tapauksissa terassilta palo on levinnyt koko rakennukseen ja kokonaisia taloja on palanut, Uimonen kertoo.

4. Tuhka voi syttyä uudelleen jopa vuorokausien jälkeen

Tuhkaa pitää käsitellä hyvin huolellisesti, sillä se voi otollisissa olosuhteissa kyteä uudelleen vielä vuorokausien päästäkin.

– Omakotitalon tulipalon ollessa kyseessä, nousevat vahingot usein satoihintuhansiin euroihin, jopa miljoonaluokkaan. Näin on ollut myös talven tuhkapaloista maksetuissa vahingonkorvauksissa.

Virheet ja huolimattomuus tuhkan käsittelyssä nostavat palovahinkojen todennäköisyyttä, minkä takia tuhkapaloista ei välttämättä makseta täysimääräistä korvausta.

5. Pidä tulisijan edusta vapaana

Tulisijan edessä ei pidä koskaan säilyttää palamisherkkiä asioita, kuten halkoja, muoviesineitä tai mattoja. Palavia tulisijoja on aina valvottava.

– Se voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta tulisijan kipinäluukusta lennähtävän hiilloksen sytyttämiä tulipaloja sattuu ikävä kyllä tuon tuosta, kun tulisijan edustalla säilytetään esimerkiksi puukoria, joka voi syttyä tuleen, Uimonen sanoo.

Lue lisää:

Sankarikoira Noita pelasti perheensä häkämyrkytykseltä: "Ilman Noitaa emme saattaisi olla tässä"

Vesivahinko kerrostalossa? Toimi näin