Kärkkäisen perhe, eli isä Harri Kärkkäinen, äiti Heidi Bollström-Kärkkäinen ja 15-vuotias Kuuno Kärkkäinen istuvat rennosti omakotitalonsa olohuoneessa Lapinlahdella Pohjois-Savossa. Pihalla koira-aitauksessa asustaa kolme neljästä perheen pohjanpystykorvasta, joita ei lumi ja pakkanen haittaa.

Nyt sisätiloissa perheensä keskellä häärää vain 11-vuotias koirarouva Noita. Se on yksi 28 koirasta, joille Kennelliitto myönsi viime vuonna Sankarikoiran arvon. Sellaisen voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Suomen Kennelliitto palkitsi Noita-koiran vuonna 2022 Sankarikoirana. Palkinnon saivat viime vuonna 28 koiraa, jotka olivat suorittaneet erittäin ansiokkaasti tehtäväänsä ihmisen palveluksessa.

− Kun nykyään käyn lenkillä Noidan kanssa tai vain katson Kuunoa, ajattelen usein, kuinka eri lailla asiat voisivatkin olla. Ilman Noitaa emme saattaisi olla tässä, perheen isä huokaa mietteliäänä.

Kohtalokas loma Lapissa

Kaksi vuotta sitten tammikuussa Kärkkäiset suuntasivat koirineen lomalle Lapin-mökilleen Sodankylän Lokkaan. Kun he viimein saapuivat perille, takana oli kahdeksan tunnin puuduttava automatka pohjoisen pimeillä teillä. Sairaanhoitajana työskentelevä Harri Kärkkäinen oli juuri ennen reissua lopettanut yövuoronsa. Hän oli jo valmiiksi väsynyt, mutta ajoi silti osan automatkasta Heidi Bollström-Kärkkäisen ajaessa toisen osan.

Perillä Sodankylässä pakkanen paukkui lähemmäs 30 astetta. Ensimmäinen homma mökillä olikin saada tulet takkaan ja kamiinaan. Kooltaan 36 neliön mökki lämpeni nopeasti, ja iltapalan jälkeen oli aika käydä nukkumaan. Väsynyt perhe vaipui nopeasti ansaituille unille.

− Tarkistin vielä ennen nukkumaan menoa, ettei kamiinassa ja takassa enää ollut tulta ja että hiillos oli musta. Sitten laitoin kamiinan pellin epähuomiossa ja unenpöpperössä kiinni, mitä en yleensä tee, perheen isä muistaa.

Vaarallinen, varoittamaton kaasu

Perhe oli ehtinyt nukkua muutaman tunnin, kun Kuuno Kärkkäinen heräsi siihen, että Noita nuoli hätäisenä hänen kasvojaan. Poika nousi sängystä ja lähti ulko-ovelle mennäkseen tarpeilleen.

− Muistan, että minulla oli todella sekava ja huono olo, poika kertoo.

Hän ei yrityksistä huolimatta saanut ovenkahvaa auki. Sitten poika pyörtyi. Seuraavaksi Heidi Bollström-Kärkkäinen heräsi siihen, että Noidan kynnet rapisivat lattiaa vasten sen liikehtiessä levottomasti.

− Nukahdin kai välillä hetkeksi, kunnes heräsimme Harrin kanssa siihen, että näimme Kuunon kouristelevan lattialla.

Harri Kärkkäinen avasi nopeasti pellit ja mökin molemmat ulko-ovet saadakseen tilaan äkkiä läpivedon. Koska molemmat vanhemmat työskentelevät sairaanhoitajina, he arvasivat pojan oireista, että kyseessä saattaa olla häkämyrkytys. Myös perheen äiti valitteli päänsärkyä. Isä soitti hätänumeroon, ja mökille hälytettiin ambulanssi.

− Ambulanssi tuli Sodankylästä, ja sen ajomatka kesti yli tunnin. Ensihoitajat soittelivat meille matkalta kysyäkseen, missä kunnossa olimme, perheen isä kertoo.

Heidi Bollström-Kärkkäinen sekä muu Kärkkäisen perhe on ikuisesti kiitollinen Noidalle sen viisaasta toiminnasta. 

Poika sai ulkoilmasta kipeästi tarvitsemaansa happea, ja hänen vointinsa ehti hieman parantua ennen ensiavun saapumista. Kun ensihoitajat ajoivat pihaan, poika sai ambulanssissa vielä 100-prosenttista lisähappea. Hän oli kuitenkin yhä sekava ja oksenteli.

− Ensihoitajien häkämittaus osoitti, että meillä kaikilla kolmella oli häkämyrkytys. Vain minulla ei ollut oireita, isä selittää.

Kun ensihoitajat tarkastivat tulipesät, he huomasivat, että kamiinan mustan hiilloksen alla olikin ollut kyteviä hiiliä. Näin häkä oli päässyt sisäilmaan.

Ensihoitajat soittivat lähimpään sairaalaan, eli Oulun yliopistolliseen sairaalaan, ja konsultoivat tilanteesta päivystävää lääkäriä. Kärkkäisille ehdotettiin lähtöä sairaalaan tarkkailuun. Sairaanhoitaja-vanhemmat päättivät kuitenkin, että perhe jää mökille, koska Sodankylästä Ouluun olisi ollut niin pitkä matka. Poikakaan ei enää ollut sekava eikä voinut pahoin.

Ensihoitajat mittasivat vielä ennen lähtöään mökin sisäilman todetakseen, että häkää ei enää ollut. Sen jälkeen perhe saattoi jatkaa turvallisesti yöuniaan ja talvilomaansa mökillään.

Kaverit Noita ja Kuuno

Kärkkäiset ihmettelevät yhä kiitollisena Noidan poikkeuksellista toimintaa. Koira on toki pojan kaveri, ja se on aina ollut perheenjäsenistä eniten kiintynyt poikaan.

− Kuuno käy aina ennen kouluun lähtöä ja ensimmäisenä koulusta tultuaan morjestamassa koiria. Noita ei saa nukkua muiden perheenjäsenten sängyssä, mutta Kuunon kohdalla on poikkeus, Harri Kärkkäinen naurahtaa.

15-vuotias Kuuno Kärkkäinen on aina ollut perheenjäsenistä Noidalle läheisin.

Noidalla ei ole yleensä tapana nuolla ketään niin perusteellisesti, kuten se lomareissulla teki. Perhe uskoo sen jotenkin huomanneen, ettei sen parhaalla kaverilla ollut kaikki kunnossa. He arvelevat, ettei Noita voinut kuitenkaan haistaa häkää.

Säikähdys tuli jälkeenpäin

Säikähdys siitä, että perheelle olisi voinut käydä todella huonosti, tuli vasta tapahtuman jälkeen.

− Koko porukka olisi voinut kuolla, sillä häkä ei haise millekään. Tapahtuneen jälkeen hankimme nopeasti häkävaroittimen mökille, Harri Kärkkäinen ja Heidi Bollström-Kärkkäinen toteavat.

Kärkkäisten Lapinlahden-kotitalossa häkävaroitin on ollut jo kauan. He pitävät myös omakotitalon ja mökin laajaa kotivakuutusta sekä koirien vakuuttamista erittäin tärkeänä. Perheen tarina on poikinut häkävaroittimia myös ystävien koteihin.

− Eräskin työkaverini kertoi sanoneensa miehelleen topakasti, että nyt olisi viimeinkin ostettava häkävaroitin, äiti kertoo.

11-vuotias pohjanpystykorva Noita kulki kauan isäntänsä Harri Kärkkäisen kaverina lintumetsällä. Nyt Noita on metsästyksestä jo eläkkeellä huonon kuulonsa takia.

Noidalle perhe ei ole järjestänyt juhlia. Metsästyskokeessakin palkintoja saaneelle koirarouvalle mieluisin palkinto on päästä juoksemaan metsäpoluille. Perheen isä on myöhemmin harmitellut ja tuntenut jopa häpeää siitä, että laittoi kamiinan pellin kiinni.

− En tavallisesti koskaan tee niin. Siinä tapahtui inhimillinen erehdys, hän toteaa.

Häkä on salakavala

  • Häkä eli hiilimonoksidi on hajuton, mauton, väritön ja ilmaa hieman kevyempi, myrkyllinen kaasu, joka syttyy erittäin helposti. Sitä ei havaitse aistimalla. Häkää muodostuu, kun esimerkiksi puu, nestekaasu, bensiini tai öljy ei pala täydellisesti.
  • Häkämyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus, levottomuus, hengityksen kiihtyminen ja sydämen sykkeen nousu. Vaikean myrkytyksen oireita ovat tajunnantason heikentyminen tai tajuttomuus, kouristukset, hengitysvaikeudet ja harva pulssi.
  • Häkävaroitin on hyvä hankkia, jos kodissa on tulisijoja tai kaasukäyttöisiä laitteita. Varoitin tulee asentaa tulisijan tai laitteen kanssa samaan tilaan seinälle tai kattoon. Tarkemmat ohjeet on hyvä tarkistaa häkävaroittimen käyttöohjeesta sekä Tukesin nettisivuilta.
  • Häkävaroitin varoittaa vain häkäkaasusta, ei savuista tai muista kaasuista. Siksi kotona on oltava aina palovaroitin ja tarvittaessa myös kaasuvaroitin.

Lähde: Pelastustoimi ja Terveyskirjasto

Kotivakuutus on turva kodille ja kodin tavaroille. Vakuutuksella suojaat kodin rakenteet, huoneiston osat ja irtaimiston esimerkiksi vesi- ja palovahingon varalta. Lue lisää.

Lue myös:

Muistitko nuohouksen? Näin huolehdit paloturvallisuudesta kotona ja mökillä

Mökkiä vuokraamassa? – Varmista myös paloturvallisuus

Vakuutustilastot kertovat: Mökkivahinkojen kolmen kärki