Nuohous on tärkeä osa paloturvallisuutta, ja sisäministeriön käyttämän tilaston mukaan noin 15 prosenttia Suomen rakennuspaloista liittyy puhdistamattomiin ja tarkastamattomiin tulisijoihin sekä savuhormeihin.

Nuohouksen yhteydessä varmistetaan kodin tulisijojen, hormien, tikkaiden sekä nuohoustelineiden kunto ja turvallisuus. Nuohouksella ennaltaehkäistään muun muassa vaarallisia nokipaloja puhdistamalla tulisijat sekä savuhormit palamisjätteestä.

Jos tulipalo syttyy, koska nuohous on tehty liian harvoin, saatetaan kotivakuutuksesta saatavan korvauksen määrää vähentää. Siksi myös ajan tasalla oleva, nuohoojalta saatava nuohoustodistus kuitteineen olisikin syytä pitää varmassa tallessa.

Omistaja vastuussa

Noin kaksi vuotta sitten voimaan astunut lakimuutos vapautti nuohoojien markkinat sekä antoi asiakkaille mahdollisuuden valita nuohoojansa itse. Lakimuutoksen jälkeen pelastuslaitokset eivät enää huolehdi nuohouspalvelujen järjestämisestä tietyin aikavälein, vaan rakennuksen omistajan tai haltijan on tilattava nuohous itse valitsemaltaan yrittäjältä.

Asukas on siis lähtökohtaisesti itse velvollinen varmistamaan, että kodin käytössä olevat tulisijat on nuohottu – olipa kyseessä sitten omakotitalo, paritalo tai rivitalo.

Osa taloyhtiöistä tilaa nuohouksen asukkaan puolesta, toisissa nuohoojan tilaaminen on jokaisen omalla vastuulla. Asia on hyvä varmistaa itse taloyhtiöltä.

Kerran vuodessa

Vakituisen asunnon tai vakituiseen asumiseen käytetyn kiinteistön tulisijat on nuohottava kerran vuodessa. Jos tulisija on aktiivisessa lähes päivittäisessä käytössä, tulisi nuohoojan käydä visiitillä useammin kuin kerran vuodessa.

Mökeissä ja muissa vapaa-ajanasunnoissa nuohous on lain mukaan tehtävä vähintään kolmen vuoden välein. Ympäri vuoden käytössä olevassa mökissä nuohousta suositellaan vuosittain.

Paras ajankohta nuohoukselle on ennen lämmityskauden alkua, jotta pimeneviä syysiltoja voi viettää takan ääressä turvallisin mielin.

Fiksu suunnittelee nuohouksen ajoissa ja tilaa nuohoojan jo kesällä, jolloin nuohous onnistuu todennäköisesti huomattavasti lyhyemmällä varoitusajalla. Nuohousalan keskusliiton sivuille on listattu nuohousalan yrittäjiä alueittain.

Polttopuita sisälle vain vähän

Takkaa tai muuta tulisijaa käyttävien on tärkeää pitää paloturvallisuus mielessä myös muilla tavoin. Tuhkat tulisi esimerkiksi siirtää tulipesästä kannelliseen astiaan, joka sijaitsee asuinrakennuksen ulkopuolella, kaukana talon seinistä.

Polttopuita kannattaa säilyttää sisätiloissa ainoastaan yhden tai kahden lämmityskerran verran, eikä puita ole turvallista pinota rakennuksen ulkoseinustalle kuin muutaman takallisen tarpeiksi.

Takan edustan tulisi olla pellin tai laatan kaltaista palamatonta materiaalia, eikä sen välittömään läheisyyteen saa levittää esimerkiksi mattoa tai lampaantaljaa.

Juttuun on haastateltu Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen vanhempaa palotarkastajaa Anette Aschania.

Kotivakuutus on turva kodille ja kodin tavaroille. Vakuutuksella suojaat kodin rakenteet, huoneiston osat ja irtaimiston esimerkiksi vesi- ja palovahingon varalta. Lue lisää.