Ufon-muotoinen ilmankostutin, jugurttikone ja kokolattiamaton nopeasti puhdistava laite. Ja muistatko vielä sähköveitsen?

Muun muassa näitä tavaroita käytettiin suomalaiskodeissa etenkin 1970- ja 1980-luvuilla. 

Keräsimme yhteen retrotavaroiden muistilistan. 

Alppiaurinkolamppu

Jos ei ollut mahdollisuutta lähteä keihäsmatkalle, alppiaurinkolamppu loihti kasvoille kauniin rusketuksen – joskus myös kivistävän punoituksen.

Matto-Mikko

”Vanha kunnon Matto-Mikko on monen perheenäidin toivelahja. Jos teillä on esimerkiksi kokolattiamatto, niin mikä onkaan vaivattomampi tapa tehdä lattiasta hetkessä siisti kuin kulkea muutama kerta huoneessa edestakaisin Matto-Mikkoa ohjaten.” (Lähde: Avotakka-lehti)

Makkaransiivutuskone

Kätevä makkaransiivutuskone löytyi vähintäänkin jokaisen mummolasta. Luksusta oli se, että viipaleen paksuutta pystyi säätämään mieleisekseen. ”Mummi, minulle vähän paksumpi siivu, pliis!”

Jogurttikone

Jogurttikone on todellinen rahan säästäjä: ”Jos perheesi syö neljä tölkillistä maustettua jogurttia päivässä, maksat niistä kympin. Kymmenen päivän valmiiden jogurttien hinnalla saisit jogurttikoneen, joka tekee kerralla kuusi tölkillistä.” (Lähde: Avotakka-lehti)

Ufox-ilmankostutin

Hurisiko sinunkin huoneesi nurkassa legendaarinen Ufox-ilmankostutin? Vettä vaihdoimme muistaessamme, ja huonolla tuurilla sisäkatosta irtosivat maalit, mutta sisäilma ilma ainakin oli mukavan kosteaa.

Sähköveitsi

”Ensin minusta tuntui, ettei maailmassa ole mitään turhempaa kuin sähköveitsi. Mutta kun piti saada palasiksi vasta pinnalta pehmentynyt pakastekala ja jäinen koiranmakkara, aloin nähdä laitteen hyvä puolet: sehän leikkaa!” (Lähde: Avotakka-lehti)

Stereokaappi lasiovella

Olohuoneen kruunasi stereoräkki, mieluiten musta ja lasiovella. Huoneen nurkkiin sijoitetut isot kaiuttimet tuottivat korvia hivelevän stereoelämyksen.

Omista viikkorahoista säästetty kasettisoitin kannettava ”mankka”, taas oli teinin kallein aarre. Mankasta kuunneltiin radiosta nauhoitettuja ohjelmia ja kavereilta kopioitua musiikkia. Kasettitelineistä himoituin oli se pyörivä versio.

Leipäkone

Leipäkone oli todellinen 1980-luvun trendituote. Monella se on käytössä vieläkin, mutta vielä useamman leipäkokeilut jäivät muutamaan kertaan. Muita aikakaudella yleistyneitä keittiökoneita ovat jäätelö- ja limukoneet, kananmunakeitin ja tietysti sähköinen purkinavaaja.

Langaton puhelin

Aikansa edistyksellinen puhelin, josta puuttui kiemurainen, helposti sotkeutuva johto. Langaton puhelin antoi uskomattoman vapauden liikkua kodissa puhelun aikana.

Soititko kaverille, mutta kotona ei ollut ketään? Ei hätää, usein pystyit jättämään viestin puhelinvastaajaan. Sen kaukopurku oli mahdollista vaikkapa puhelinkopista vastaajaan soittamalla.

Lue myös:

Kolme mummolasta tuttua sisustuselementtiä – näin käytät niitä modernissa sisustuksessa