Omaan kotiin muuttaminen on jännittävää aikaa! Useimmille kotivakuutus tulee tutuksi vasta muuttaessa ensimmäistä kertaa omaan kotiin. Muista ottaa asunnollesi ja omaisuudellesi kotivakuutus vastuu- ja oikeusturvavakuutuksilla kaupantekopäivänä, eli heti, kun omistusoikeus siirtyy sinulle tai vuokralla asuessasi viimeistään muuttosi alkaessa. Vastuuvakuutus on apunasi, jos aiheutat muille tai muiden omaisuudelle vahinkoa. Oikeusturvavakuutus turvaa taas, kun tarvitset oikeudellista apua esimerkiksi asuntokaupan riitatilanteissa.

Kotivakuutus on tärkeä turva sekä kodin pinnoille että irtaimistolle, asuitpa sitten omassa tai vuokrakodissa. Usein vuokranantajat edellyttävät vuokralaiselta kotivakuutusta vastuuvakuutuksella. Kotivakuutuksella turvaat kodin esimerkiksi palo- ja vesivahingon varalta ja näissä vahingoissa saat myös korvausta väliaikaisen asumisen aiheuttamista ylimääräisistä kuluista. Lisäksi kotivakuutus kattaa kotona sijaitsevat tavarasi, esimerkiksi äkillisen rikkoutumisen, särkymisen ja varkauden varalta.

Kotivakuutuksen muuttoturva turvaa rikko- ja vesivahingoilta

Kotivakuutuksen muuttoturva kattaa monia muuton äkkinäisiä ja ennalta-arvaamattomia vahinkoja, kuten rikko- ja vesivahinkoja. Kun vakituinen asuntosi muuttuu, muuttoturva kuuluu jokaiseen Pohjola kotivakuutukseen valitun turvatason mukaisesti.

- Huolellisuus muutoissa kannattaa, koska vakuutuskorvauksista vähennetään aina vahinkotapahtumakohtainen omavastuu. Omavastuu tarkoittaa sitä osaa, joka jää vakuutuksenottajan maksettavaksi vahingosta. Muutto ei ole yhtä ja samaa vahinkotapahtumaa, vaan esimerkiksi pakatessa kolahtanut maljakon rikkoutuminen ja myöhemmin autoon kantaessa tipahtanut televisio ovat molemmat erillisiä vahinkoja. Niistä kummastakin vähennetään vakuutukseen valittu omavastuu, muistuttaa Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala.

Muutoissa sattuu usein vesivahinkoja siirrättäessä astia- ja pyykinpesukoneita. Kujala antaa tärkeän neuvon:

- Muista aina hanojen sulkemisen lisäksi tulpata vesiputket. Tämä jää harmillisen monelta tekemättä. Jos vesivahinko tapahtuu tulppaamattomasta vesiputkesta, se ei kuulu korvattaviin vahinkoihin.

Huolellisuus muutoissa on valttia

Muutoissa voi sattua vahinkoja myös taloyhtiön porraskäytäviin tai hissille. Niitä voidaan korvata vastuuvakuutuksesta, jos vahinko johtuu vakuutuksenottajan huolimattomuudesta. Kotivakuutus voi korvata myös muuttokuljetuksessa tapahtuneita äkillisiä ennalta-arvaamattomia tavararikkoja, tai jos varas näpistää muuttoautosta muuttotavaroita.

- Valitettavan usein kuljetusvahingot johtuvat kuitenkin puutteellisesta pakkaamisesta, joita ei korvata. Tavaroiden pakkaamisessa ja kuljettamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen, Kujala vinkkaa.

Kun muuttaja käyttää muuttopalveluita, muuttopalveluyritys on vastuussa sen tai työntekijänsä tuottamista vahingoista.

- Jos käytät muuttopalveluyritystä, tutustu huolellisesti sopimuksen ehtoihin. Muuttopalvelun tilaajan velvollisuutena on tarkastaa muuttotavarat ja todentaa mahdolliset vahingot kohtuullisessa ajassa. Reklamaatio pitää yleensä tehdä kirjallisesti ja hyvissä ajoin. Reklamaatioaika on tyypillisesti noin yhden viikon mittainen. Tämä lyhyt määräaika voi olla monelle yllätys, ja korvaus voi jäädä saamatta, jos ilmoitusta ei ole tehty ajoissa, Kujala kertoo.

Turvallisuus uudessa kodissa – muuttajan muistilista

Kun muutat ensikotiisi, muista muutama perusturvallisuusniksi:

  1. Muista asentaa palovaroittimet asuntoosi
    Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava yksi varoitin.
  2. Älä kuivata vaatteita, tai muuta palavaa materiaalia kiukaan läheisyydessä. Palovahingot syttyvät usein asunnon saunasta.
  3. Katkaise kodinkoneiden virta aina käytön jälkeen. Älä koskaan säilytä palavaa materiaalia lieden lähellä tai päällä.
  4. Asenna vuotokaukalot astianpesukoneen sekä jääkaapin ja pakastimen alle. Muista aina sulkea hanat astia- ja pesukoneen käytön jälkeen. Näin vältät suuremmat vesivahingot.
  5. Mieti tarkasti, missä säilytät arvokasta omaisuuttasi. Taloyhtiöiden varastot ja ullakkotilat joutuvat usein varkaiden kohteiksi. Kun säilytät arvo-omaisuutta varastoituna, peitä arvoesineet.

Voit lukea suojeluohjeista lisää tärkeitä turvallisuusohjeita. Kun olet ostanut kotivakuutuksen, suojeluohjeet velvoittavat sinua välttämään vahingon syntymistä noudattamalla ohjeita. Niiden laiminlyönti voi alentaa tai evätä vakuutuksesta tulevaa korvausta. Muista siis tutustua huolella kotivakuutuksesi ehtoihin ja suojeluohjeisiin.