Oikeusturvavakuutus kuulostaa sanana kaukaiselta. Mihin sellaista ylipäänsä tarvitsee? No, etupäässä asianajokustannuksiin, kertoo Pohjola Vakuutuksen vakuutuspäällikkö Hannu Partanen.

– Oikeusturvavakuutuksen avulla talous pystyy varautumaan yksityiselämään liittyvien riitatilanteiden asianajokustannuksiin. Asuntokauppa on aika tyypillinen riitatilanne, Hannu Partanen kiteyttää.

Asuntokaupoissa liikutellaan yksityisen ihmisen näkökulmasta isoja rahoja. Niinpä ei ole ihme, että asuntokaupat myös aiheuttavat riitatilanteita, joista osa päätyy käräjille. Asianajokustannuksiin voi varautua oikeusturvavakuutuksella. Oikeusturvavakuutus liitetään lähes aina Pohjola Kotivakuutuksen yhteyteen, mikäli vakuutusta otettaessa ei erikseen toisin sovita.

– Oikeusturvavakuutus on kompakti lisä oman kodin vakuutuksen yhteyteen eikä lisäturvaa voi pelkästään asianajokustannuksiin erikseen hankkia, Partanen kertoo.

Vakuutus voimassa yli kaksi vuotta

Oletetaanpa, että asuntokauppojen yhteydessä siis syntyy riitaa ja juttu näyttää etenevän kohti oikeuskäsittelyä. Milloin oikeusturvavakuutusta voi käyttää?

Oikeusturvavakuutuksen tulee olla voimassa silloin, kun asuntokauppa riitautuu. Mikäli vakuutus on riidan syntyessä ollut voimassa alle kaksi vuotta, tällöin edellytetään, että myös riidan syntysyy eli asuntokauppa on tehty vakuutuksen voimassaoloaikana.

– Vakuutus on siis syytä hoitaa heti kuntoon, kun asuntokaupat ovat kiikarissa, Partanen painottaa.

Tärkeää on myös huolehtia siitä, ettei oikeusturvavakuutukseen tule katkosta esimerkiksi kotivakuutukseen tehtävien muutosten tai vakuutusyhtiön vaihtumisen yhteydessä.

Korvauspäätös etukäteen

Partanen muistuttaa, että mikäli riita on näköpiirissä, on tärkeää ottaa vakuutusyhtiöön yhteyttä saman tien.

– Silloin pääsemme tekemään ratkaisun, voidaanko vakuutusta kyseisessä tapauksessa hyödyntää. Tavallisestihan vakuutuksia hyödynnetään jälkikäteen: otetaan yhteyttä, kun vaikkapa kännykkä on jo särkynyt. Mutta oikeusturvavakuutuksen käyttämisessä kannattaa yhteydessä olla ennen kuin riitatilanne on käsillä.

Pohjola Oikeusturvavakuutuksesta korvataan enintään 14 000 euroa kutakin vahinkoa kohden. Vakuutuksen omavastuu on 15 prosenttia aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista, kuitenkin vähintään 200 euroa.

Mikäli syntynyt riita pystytään sovittelemaan ilman oikeuskäsittelyä, summasta voi käyttää vain puolet.

– Riitatilanteissa kuten asuntokauppariidoissa pyritään aina sovitteluun – se on kaikille asianosaisille helpompi tapa. Sovitteluihin saa oikeusturvavakuutuksesta korvauksia enimmillään 7 000 euroa. Tämä siitä syystä, että mikäli sovittelu ei tuota tulosta, vaan käräjille päädytään lopulta joka tapauksessa, jää oikeusturvavakuutuksen maksimimäärästä vielä osa odottamaan oikeudenkäyntikuluja.

Yhden talouden vakuutus

Oikeusturvavakuutus on voimassa vain samassa taloudessa asuville, esimerkiksi eron sattuessa toiseen osoitteeseen muuttavalla ei ole vakuutusta.

– Jälleen, mikäli muuttaa uuteen asuntoon vaikkapa eron seurauksena, kannattaa pitää huolta, että oikeusturvavakuutus jatkuu katkeamattomana myös uuteen osoitteeseen. Sama oikeusturvavakuutus ei voi kattaa kahden eri talouden tilanteita.

Oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärä on aina tapauskohtainen.

– Vaikka olisi kerran päätynyt jo vakuutusta käyttämään, tällä ei ole vaikutusta tuleviin vahinkoihin. Oikeusturvavakuutusta uskaltaa siis rauhallisin mielin käyttää, Partanen kiteyttää.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen oikeusturvavakuutukseen

Lue myös:

Onko oikeusturvavakuutuksesta aidosti hyötyä?