Helsingissä on tehty kesän mittaan 20 prosenttia enemmän rivitalokauppaa kuin vuosi sitten. Myös Vantaalla rivitalot ovat käyneet kaupaksi yhtä vilkkaasti edellisvuoteen verrattuna kuin Helsingissä. Espoossa rivitalokauppa oli erityisen vilkasta heinäkuussa, jolloin tehtiin peräti 50 prosenttia enemmän kauppoja kuin vuosi sitten. Elokuussa Espoossa kysyttiin puolestaan omakotitaloja hyvin vilkkaasti.

– Kaikki tilastot osoittavat, että asuntokauppa on käynyt kesän aikaan vilkkaana ja syke jatkuu yhä hyvänä. Myös myyntiajat ovat lyhentyneet niin rivitalo- kuin omakotitalokaupoissa, kertoo OP Koti Helsingin toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen.

Hinnat nousussa, myyntiajat lyhenevät

Etuovi.com-palvelun myytyjen asuntojen tilastot, ostajien käyttäytymien asuntoportaaleissa, OP Koti Helsingille tulleet yhteydenotot sekä lisääntyneet käynnit asuntonäytöissä viestivät, että ostajat ovat nyt liikkeellä ja halutuista kohteista on jopa pulaa.

Nyt on todella hyvä hetki laittaa asunto myyntiin. Ostajia on enemmän kuin myytäviä asuntoja. Kasvava kysyntä nostaa myös hintoja. Asuntojen neliöhinnat ovat nousseet viime vuodesta noin kuusi prosenttia.

– Ostajat ovat nyt liikkeellä, ja päätös asuntokaupasta tehdään aiempaa nopeammin. Asunnon ostoa harkitsevan kannattaakin huolehtia hyvissä ajoin ennakkoon, että rahoitus pankin kanssa on neuvoteltu valmiiksi, jotta voi tehdä nopean päätöksen, kun oikea kohde löytyy, Tenhunen sanoo.

Helsingissä rivitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet noin kymmeneen päivään.

Asuntolainojen kysyntä pankeissa on myös vilkastunut, mikä viestii siitä, että asunnonostajat ovat nyt aktiivisia.

Rivitalo- ja omakotitalojen kysynnän ohella myös kerrostaloasuntojen kauppa on viime vuoteen verrattuna kasvussa, mutta maltillisemmin: kasvua on tullut 4–5 prosenttia.

Nyt arvostetaan omaa tilaa ja omaa pihaa

Tenhunen arvioi, että rivitalo- ja omakotitalojen kysyntää kiihdyttää osaltaan myös koronakriisin mukanaan tuomat asumiseen liittyvät arvostusten muutokset.

– Ihmiset arvostavat entistä enemmän omaa tilaa, kun kotona vietetään aiempaa enemmän aikaa. Myös lisääntynyt etätyöskentely innoittaa ihmisiä etsimään väljempiä asumismuotoja. Jos ei hankita omaa kesämökkiä, niin oma piha on alkanut kiinnostaa aiempaa enemmän, Tenhunen sanoo.

Välittäjän luottavuus ja turvallisuus arvossa

Asuntokauppa on digitalisoitunut ripeästi viime vuosina ja yhä useampi asunnonostaja tutustuu myynnissä oleviin kohteisiin digitaalisten työkalujen avulla. Asiakkaat arvostavat digitaalisen asuntokaupan sujuvuutta, mutta asunnonvälittäjällä on edelleen tärkeä tehtävä kaupan toteutumisessa.

– Nykyaikaisella välittäjällä pitää olla tarjolla kaikki modernit työkalut asiakkaalle, jotta asuntokauppa sujuu joustavasti. Asiakkaat arvostavat digitaalisten palvelujen lisäksi välittäjän ammattitaitoa, luotettavuutta ja turvallisuutta asuntokauppaa tehtäessä, Tenhunen sanoo.

Virtuaaliset 360-esittelyt ja kohdevideot ovat arkea asuntokaupassa. Ne ovat vähentäneet fyysisten näyttöjen tarvetta.

– Digitaalisten työkalujen avulla asiakkaiden on helpompaa etsiä toivomansa kaltaista asuntoa, karsia sopimattomat kohteet pois ja sopia näytöstä haluamiinsa kohteisiin, Tenhunen sanoo.

Asunnonvälittäjä tekee edelleen fyysisen arviointikäynnin asuntokohteeseen, mutta kaikki muu asuntokauppaan liittyvä voidaan hoitaa sähköisesti.

– Nykyisin asunnon ostamisen ja myymisen voi tehdä täysin digitaalisesti. Asunnon myyntitoimeksiannon voi tehdä etänä, asiakirjat voi allekirjoittaa sähköisesti, asuntolainahakemuksen voi tehdä verkossa ja myös lainatarjouksen saa digitaalisesti. Osuuspankissa myös itse kaupan voi hoitaa täysin digitaalisesti, ilman käyntiä pankissa.

Välittäjä on myös linkki ostajan ja myyjän välillä

Välittäjä on yhä kuitenkin tärkeä linkki asunnonostajan ja myyjän välillä.

– Olemme yhteydessä hyvin laajaan määrään erilaisia asiakkaita ja voimme auttaa löytämään asunnonvaihtoa harkitsevalle ihmiselle hyvän kohteen tai auttaa ostoa harkitsevaa asiakasta löytämään itselleen sopivimman kohteen, Tenhunen sanoo.

Koronakriisi vaikutti keväällä rajusti asuntonäyttöihin, mutta kesän myötä tilanne on palannut takaisin normaalimpaan aikaan.

– Huolehdimme, että kohteissa on tarjolla käsidesiä, kertakäyttöhanskoja ja maskeja. Päästämme kohteisiin tutustumaan vain sovitun määrän ihmisiä kerrallaan, jotta ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta voidaan pitää huolta, Tenhunen sanoo.

Etsitkö asuntoa vai oletko myymässä kotiasi? OP Koti tuntee koko Suomen asuntomarkkinat.

Lue myös:

Ensimmäinen omistusasunto löytyi Järvenpäästä: "Tämänkokoisen hinta olisi Helsingissä satatuhatta enemmän"

Asunnon voi myydä kokonaan etänä - näin se toimii

Koti myynnissä, mutta kuka välittää?