OP Koti Helsingin asunnonvälittäjä Pekka Riutta-aho sai hiljattain asiakkaalta pyynnön: asun Porissa, ja omistan Helsingistä asunnon. 39-neliöinen yksiö, hyväkuntoinen ja siisti. Nyt haluaisin myydä sen. Miten tämä onnistuu parhaiten?

– Totesin, että asunnon myynti saadaan järjestymään kokonaan etänä, Riutta-aho kertoo.

Omistajat ottivat yhteyttä asunnon vuokralaiseen, joka päästi Riutta-ahon sisälle asuntoon tekemään katselmusta ja hinta-arviota. Riutta-aho teki asunnon omistajille yhteistyötarjouksen ja hinta-arvion, jotka hän lähetti heille.

– Sitten soitin heille, ja käytiin yhdessä materiaali läpi. Meidän toiminta ja se, että kaikki pystytään hoitamaan etänä, oli ratkaisevassa osassa asiakkaan päätöksessä valita meidät. Niinpä kirjoitettiin toimeksianto ja muut paperit kuntoon samalla. Asiakirjat allekirjoitettiin sähköisesti.

Riutta-aho ryhtyi toimeen. Hän tilasi myyntiä varten asunnon asiakirjat ja sopi vuokralaisen kanssa, milloin asunnon kuvat voi tulla ottamaan. Kun kuvat oli otettu, hän laati myynti-ilmoituksen ja lähetti materiaalit tarkistettavaksi myyjälle. Hän myös sopi vuokralaisen kanssa, milloin asuntoon saa tulla pitämään näyttöjä.

Kauppakirjatkin etänä

Haastatteluhetkellä asunto on juuri tullut myyntiin. Asiakas on nyt saanut käyttöönsä OP:n myyjän palvelun, josta voi seurata oman asunnon myyntitietoja.

– Sieltä näkee myös, kuinka paljon ihmisiä käy katsomassa asuntoa eri portaaleissa, Riutta-aho kertoo.

Kun asunnolle löytyy ostaja, myös kaupanteko onnistuu etänä. Ostaja tekee ostotarjouksen ja allekirjoittaa tarjouksen sähköisesti. Välittäjä toimittaa tämän jälkeen tarjouksen myyjälle. Kaikki onnistuu sähköisten järjestelmien kautta.

Jos myyjät hyväksyvät tarjouksen, siirrytään tekemään kauppoja. Aluksi Riutta-aho kirjoittaa kauppakirjat valmiiksi ja lähettää niistä luonnokset myyjälle ja ostajalle. Kun kauppakirjat ovat kunnossa, voidaan käynnistää itse kauppaprosessi. Kun kaupat käynnistyvät, tieto menee ensin molempien pankeille, jossa pankit tekevät tarvittavat toimenpiteensä. Normaalisti neljän arkipäivän kuluessa kauppaprosessin käynnistyksestä on kaikki asiakirjat valmiina.

Sitten sovitaan myyjän ja ostajan kanssa päivä, jolloin kauppakirja allekirjoitetaan. Allekirjoituspäivän aamuna välittäjä käynnistää allekirjoituksen järjestelmästä. Myyjillä ja ostajilla on 24 tuntia aikaa käydä allekirjoittamassa kauppakirja sähköisen palvelun kautta.

Kun allekirjoitus on tehty, ostajan pankki siirtää rahat myyjälle. Kun rahat ovat saapuneet, laittaa myyjän pankki osakekirjan eteenpäin ostajan pankille. Kaupat on tehty. Kätevää ja helppoa! Kaiken voi siis hoitaa vaikka kotisohvalta.

Asuntojen etänäytöt kokeilussa

Asunnon voi myydä etänä kuka vain, vaikka asuisikin samalla paikkakunnalla, kuin missä asunto sijaitsee. Etämyynnissä yhteydenpito myyjiin tapahtuu puhelimen välityksellä tai mahdollisuuksien mukaan kasvotusten. Riutta-aho on tavannut myyjiä myös videopuhelulla ja tehnyt alustavia hinta-arvioita videopuhelun kautta.

– On tärkeää nähdä asunto ennen myyntiin laittamista. Viimeistään sitten, kun asuntoa käydään kuvaamassa, olen nähnyt asunnon kunnon livenä ja olen pystynyt varmistumaan hinta-arvion paikkansapitävyydestä. Sopimuksessa pitää mainita asiakkaalle, että lopullinen hinta-arvio tulee, kun välittäjä on tehnyt katselmuksen.

Etänä myydessä ostaja ja myyjä eivät välttämättä koskaan tapaa toisiaan.

Riutta-aho arvioi, 70-80 prosenttia kaikista asuntokaupoista pysytään tekemään kokonaan sähköisesti – poikkeuksia ovat esimerkiksi kuolinpesät. Tavoite on, että lähiaikoina kaikki asuntokaupat pysyttäisiin tekemään etänä.

Myös asuntojen etänäytöt ovat tällä hetkellä OP:llä pilottikokeilussa. Tästä tulee aina asunnon myynti-ilmoitukseen linkki, jonka kautta halukkaat voivat osallistua etänäyttöön. Riutta-aho menee asunnolle ja esittelee asuntoa kaikille kiinnostuneille kännykän välityksellä livenä. Ostajaehdokkaat saavat esittää kommenttikentässä hänelle kysymyksiä.

– Olen saanut palautetta, että homma toimii hyvin. Tämä helpottaa ostajia: jos asunto vaikuttaa hyvältä, tulevat ostajat myöhemmin katsomaan asuntoa vielä livenäkin.

– Asunnon etämyyminen on tehty tosi helpoksi.

Kaiken tämän voi asuntomyynnissä hoitaa etänä

  • Yhteydenpito välittäjän ja myyjän sekä välittäjän ja ostajan välillä onnistuu puhelimitse, videopuheluilla tai teamsin välityksellä.
  • Välittäjä voi itsenäisesti etsiä tarvittavat tiedot asunnosta ja tehdä asunnosta alustavan hinta-arvion. Katselmus täytyy suorittaa kuitenkin ennen lopullista hinta-arviota.
  • Välittäjä voi tehdä hinta-arvion myös videopuhelun välityksellä, mutta jossain vaiheessa välittäjän tulisi nähdä asunto. Se voi onnistua esimerkiksi siinä vaiheessa, kun hän käy kuvaajan kanssa kuvaamassa asunnon.
  • Toimeksiantosopimuksen voi allekirjoittaa sähköisesti.
  • Kauppakirjojen allekirjoitus onnistuu sähköisessä palvelussa, jossa ostajalla ja myyjällä on 24 tuntia aikaa allekirjoittaa sopimus.
  • Sähköinen asuntonäyttöpalvelu on tällä hetkellä kokeilussa.
  • Asuntolainaneuvottelun voi hoitaa alusta loppuun etänä. Varaa aika verkkoneuvotteluun täältä: https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/lainat-ja-asunnot/asuntolaina-kotoa-kasin
  • Myöskään vakuutuksia varten ei tarvitse käydä konttorilla. Hakemukset ja allekirjoitukset hoituvat sähköisesti verkkopankkikirjautumisen kautta.

OP Koti auttaa sinua asunnon ostamisessa ja myymisessä.