”Ihana omakotitalo, jossa kaikki olisi kunnossa eikä suuria remontteja tarvittaisi. Sisustus olisi vaaleaa ja romanttista. Omalla pihalla voisi kasvattaa kukkia ja omenapuut tuottaisivat runsaasti satoa. Sauna lämpiäisi usein ja vieraiden kanssa nauttisimme illallista lämmitetyllä terassilla kynttilänvalossa pitkään yöhön. Vierashuone olisikin täynnä aina viikonloppuisin. Palvelut olisivat lähellä ja kulkuyhteydet hyvät.”

Näin kuvailee eräs kyselyymme vastanneista unelmiensa kotia. Se on aika tutulta kuulostava kuvaus suomalaisesta unelmien kodista, ja osuu yksiin monen muunkin haaveiden kanssa.

124,3 neliötä

Kyselymme perusteella unelmien kodin ihanteellinen neliömäärä on keskimäärin 124,3 neliötä. Tämä on huomattavasti suurempi neliömäärä kuin suomalaisissa kodeissa tällä hetkellä, sillä niissä on nyt keskimäärin 81,7 neliötä. Se tarkoittaa 40,3 neliötä yhtä asujaa kohden. Lisää väljyyttä asumiseen on kuitenkin viime vuosikymmenten aikana tullut, sillä vielä vuonna 1970 asunnon keskimääräinen koko oli 60 m2 ja yhdellä henkilöllä oli tilaa asumiseen 18,9 m2. Toisaalta ruuhka-Suomessa eli pääkaupunkiseudulla asuminen on muuttunut jonkin verran ahtaammaksi viimeisen vuosikymmenen aikana.

”Ahdas koti ei tunnu mukavalle. Haluan että unelmien talossa on tilaa tavaroille, vaatteille ja että on myös tilaa liikkua.”

Omakotitalo

Omakotitalo on kyselymme perusteella selvästi halutuin asuntomuoto, sillä 65,9% vastaajista haluaisi asua omakotitalossa.

Tilastojen mukaan noin puolet 15-79 -vuotiaista suomalaisista asuu omakotitalossa, noin kolmannes kerrostalossa ja noin joka viides rivi- tai paritalossa.

”Unelmieni koti on talven aikaan kerrostalossa, koska ikääntyessäni en kykenisi asumaan yksin omakotitalossa.”

”Kerrostalokin olisi OK, mutta musiikin harrastajana häpeän aiheuttamaani melua, siksi äänieristys naapureihin on tärkeä.”

”En kaipaa ihmeitä. Hyvällä pohjaratkaisulla oleva rivitaloasunto.”

”En missään nimessä haluaisi kommuuniasumista, enkä viihdy kerrostalossa. Asun yksin ja pidän siitä, että minulla on tilaa ympärilläni, eivätkä naapurit höngi niskaan.”

Oma tupa, oma lupa

Lähes kaikki kyselyymme vastanneet (95,8%) haluaisivat asua omistusasunnossa. Tilastokeskuksen mukaan tämä haave onkin monella toteutunut, sillä vuonna 2015 70,1% kaikista suomalaisista asui omistusasunnossa.

”Unelmakoti olisi myös kokonaan oma eli asuntolainat maksettu.”

Unelmasijaintina kaupunki – mutta ei liian iso

Kyselyymme vastanneet äänestivät (35 %) unelmakodin suosikkisijainniksi pikkukaupungin. Palvelujen läheisyys on siis tärkeää, toisaalta myös luonnon ja metsän halutaan olevan riittävän lähellä. Kokonaan maaseudulla haluaa asua 26 % vastanneista.

Sijainti järven tai meren läheisyydessä on plussaa.

”Unelmieni koti sijaitsisi pienen järven rannalla ja siellä olisi hyvä uimalaituri.”

”Rauhallinen ympäristö, hyvät ulkoilumahdollisuudet, mutta myös hyvät kulkuyhteydet keskustaan.”

”Jos voisin ja uskaltaisin, muuttaisin etelästä pohjoiseen. Lappiin kaipaan, tunturin juureen, enkä tiedä miksi. Juuret on etelässä, mutta käsivarren erämaassa olen kotona.”

Sopivilla mukavuuksilla

Oma piha tai parveke, oma sauna, upea keittiö ja kaksi WC:tä saivat eniten mainintoja, kun kysyimme asioista, joita unelmien kodissa pitää ehdottomasti olla.

Tilastokeskuksen mukaan oma sauna löytyi vuonna 2015 54,8% suomalaisista asunnoista.

Avoimissa vastauksissa nousivat esille myös vaatehuone ja hyvät säilytystilat, ”man cave”, kuntosali ja hieno kylpyhuone ammeella.

”Pihassa kuuluu olla grillikatos, kukkia sekä heinää ja tiettyjä yksityiskohtia, esimerkiksi kivetys pihassa, omenapuita ja marjapensaita.”

”Kodinhoitohuone omalla ulko-ovella, lattiassa kunnon viemäri, voi eläimet huuhdella lenkin jälkeen kätevästi kodinhoitohuoneessa niin rapa ei mene muualle.”

”Sauna on kodissa oltava: se on paikka, jossa puidaan mieltä askarruttavat asiat, rentoudutaan, virkistytään ja nautitaan.”

Pelkistettyä ja ajatonta

Haavekodin sisustuksessa yli puolet (51%) vastaajista arvostavat pelkistettyä ja ajatonta tyyliä. Muitakin tyylejä mainittiin: runsas ja värikäs, maalaisromanttinen ja trendikäs. 11 %:n mielestä ei sillä niin väliä: sisustus saa olla ihan sattumanvarainen.

”Moderni, mutta persoonallinen ja mielenkiintoinen eikä liian kliisen valkoinen.”

”Kartanotunnelmaa, yhdistelmä vanhaa ja uutta.”

Entä mitä muuta?

Unelmien kodissa näkyvät myös asukkaiden persoonat ja omat henkilökohtaiset toiveet:

”Unelmieni kodissa olisi etupihalla liikenneympyrä, joka olisi vain meidän käytössä niin ettei autoa tarvitsisi enää koskaan peruuttaa pihasta pois vaan voisi ajaa suoraan oven eteen ja kun lähdet niin voisit ajaa suoraan matkoihin.”

”Unelmakotini olisi energiatehokas. Valot ledejä ja aurinkokennot katolla.”

”Siinä olisi jotain yleellistä, erilaista ja poikkeavaa.”

Kuinka monella on jo unelmien koti?

Kyselyyn vastanneista 87% ilmoittaa, ettei asu tällä hetkellä unelmiensa kodissa. Heistä viidesosa etsii parhaillaan uutta kotia, loput ovat ihan tyytyväisiä nykytilanteeseen. 13% kyselyyn vastanneista asuu jo unelmiensa kodissa.

”Unelmieni koti olisi sellainen, mikä tuntuu kodilta ja on sisustettu rakkaudella ja lastattu ihanilla perheenjäsenillä.”

”Unelmieni koti on avara ja tilava loft korkealla kattojen yllä. Se on minun näköiseni ja sisustuksessa on paljon käytettyä ja kierrätettyä.”

Sitaatit ovat poimintoja kyselyymme tulleista lukijoidemme vastauksista. Kyselyymme tuli yhteensä 331 vastausta.

Lue myös: Oletko ostamassa asuntoa? Varmista, että ymmärrät viisi tärkeintä kohtaa taloyhtiön papereissa

Tervetuloa tutustumaan uuteen OP Kotiin! Kokoamme yhteen OP-Kiinteistökeskuksen kohteet ja palvelut, ajankohtaiset asumisen vinkit sekä arjen palveluntarjoajat.