Hoitovastike ja rahoitusvastike

Hoitovastike kertoo, paljonko osakas eli asunnon omistaja maksaa taloyhtiölle talon ylläpidosta kuukaudessa. Yleensä vastikkeet jyvitetään neliömetriperusteella: mitä isompi asunto, sitä isompi vastike.

Rahoitusvastikkeella katetaan yhtiössä jo tehtyjä remontteja. Varsinainen huoneistokohtainen velkaosuus selviää isännöitsijältä saatavasta velkaosuuslaskelmasta.

Asuntoa ostaessa on yleensä mahdollista maksaa velkaosuus kerralla kokonaan pois. Toinen vaihtoehto on jättää velka maksettavaksi kuukausittain rahoitusvastikkeeseen. Silloin ostajan ei tarvitse nostaa niin paljon lainaa pankista, mutta kuukausittaiset asumismenot ovat suuremmat.

Hoito- ja rahoitusvastike muodostavat yhdessä yhtiövastikkeen. Tämän lisäksi kuluja voi syntyä käyttökorvauksista, kuten pesutuvan, saunan tai parkkipaikan käytöstä.

Tulevat remontit

Isännöitsijätodistus sisältää taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksen. Se kertoo, mitä remontteja seuraavaksi viideksi vuodeksi on suunnitteilla. PTS eli pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma taas kartoittaa perusteellisemmin tulevien remonttien ajankohtia ja niiden kustannuksia. Lain mukaan taloyhtiöllä pitää olla oma PTS.

Isoimmat ja kalleimmat remontit ovat putki-, ikkuna- ja julkisivuremontti. Ne myös vaikuttavat eniten asumismukavuuteen: putkiremontin aikana todennäköisesti joutuu muuttamaan muutamaksi kuukaudeksi väliaikaiseen asuntoon. Myös mahdollisten katto-, ikkuna- ja hissiremonttien aikataulu kannattaa tarkistaa, sillä niistä tulee osakkeen omistajalle useimmiten tuhansien eurojen kustannukset.

Tehdyt remontit

Taloja täytyy pitää kunnossa ja korjailla pikkuhiljaa koko ajan. Isännöitsijätodistuksesta löytyy talon korjaushistoria. Sitä lukiessa huomaa, onko hoitaminen ollut systemaattista vai onko taloyhtiölle syntynyt korjausvelkaa tekemättömistä remonteista. Vaikkapa 50 vuotta vanhassa talossa isojakin remontteja on luultavasti tehty jo jonkin verran, tai putki- ja julkisivuremonttia ainakin suunnitellaan.

Tilinpäätös, vastikerahoituslaskelma ja tase

Tilinpäätöksestä selviää taloyhtiön taloudellinen tila. Tuottoja tulee pääasiassa yhtiövastikkeista, mutta joillakin taloyhtiöillä on vuokrattavana esimerkiksi liikehuoneistoja. Vuokratulot saattavat tarkoittaa osakkaille pienempiä vastikkeita.

Vastikerahoituslaskelma taas kertoo, miten osakkaiden maksamia vastikkeita on käytetty, eli paljonko esimerkiksi talon huolto-, henkilöstö-, siivous- tai lämmityskuilut ovat. Mikäli osakkaat maksavat liian pientä vastiketta, se voi näkyä tilinpäätöksessä alijäämänä. Silloin vastikkeessa on korotuspainetta.

Taseesta näkyvät taloyhtiön omaisuus ja velat. Vanhassa talossa laina on yleensä hyvä asia, sillä se kertoo, että remontteja on tehty eikä taloa ole jätetty hunningolle.

Vuokra- vai omistustontti

Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, katso, milloin vuokra-aika loppuu ja sopimus maanomistajan kanssa uusitaan. Yleensä sopimusta uusiessa vuokran hinta nousee, mikä näkyy yhtiövastikkeessa.

+ 1 Muista kysellä

Isännöitsijältä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta voi kysyä oikeastaan mitä vain taloon liittyvää. Yleensä jo yhden puhelun aikana saa tuntuman siitä, miten yhtiön asiat hoidetaan ja millainen henki taloyhtiössä on.

Asiantuntija OPn Kiinteistövälitysjohtaja Max Meder.

Tervetuloa tutustumaan uuteen OP Kotiin! Kokoamme yhteen OP-Kiinteistökeskuksen kohteet ja palvelut, ajankohtaiset asumisen vinkit sekä arjen palveluntarjoajat.