”Nyt saamme tehtyä puhdasta vettä vaikka sinileväpuurosta" – Tommi hankki saarimökilleen tehokkaan vedenpuhdistuslaitteen
Lisää aiheesta
Tommi Varjonen halusi olla varma, että saarimökillä riittää puhdasta vettä vieraiden ja kaivoveden määrästä riippumatta. Käänteisosmoosiin perustuva vedenpuhdistuslaite toi toivotun mielenrauhan.
Tommi Varjonen vieraili nykyisellä mökkitontillaan ensimmäisen kerran pyykkikorissa. Ikää nuorellamiehellä oli vain kolme kuukautta. Nyt elettyä elämää on takana 55 vuotta ja saarikesiä jotakuinkin yhtä monta.
– Ukkini, äidin isä, osti luonnontilaisen tontin Tammisaaren saaristosta vuonna 1969. Saareen pystytettiin tuolle aikakaudelle tyypillinen lautaelementtimökki. Pienehkö hirsisauna rakennettiin parikymmenen metrin päähän rannasta, jossa se on edelleen, hän kertoo.
Lapsuuden mökkielämän Tommi muistaa onnellisena ja huolettomana aikana.
– Kun kaiken sai valmiina, päivät kuluivat lukiessa, uidessa, veneillessä ja vain ollessa. Melkein joka lauantai herkuteltiin ukin pyytämällä ja savustamalla lahnalla. Ajanvietteet ovat nykyään pitkälti samat mutta vastuut lisääntyneet: esimerkiksi kiinteistöjä on varsinkin saaristossa huollettava jatkuvasti.
Mökkiä on vuosien saatossa laajennettu ja tontille rakennettu varasto, aitta ja grillikatos. Yöpymistilaa riittää niin omalle nelihenkiselle perheelle kuin vierailijoillekin.
– Päärakennuksessa on kaksi kahden hengen huonetta ja alkovi. Aitassa on tilaa neljälle, ja myös saunalla voi majoittua. Enimmillään kesälomia on ollut viettämässä kaksitoista henkeä.
Niukkuuden tunne stressasi
Kun ruokailijoita on paljon ja sauna kuumenee monta kertaa viikossa, vettä kuluu kohtuullisellakin käytöllä paljon.
– Kaivosta saadaan hyvälaatuista, joskin rautapitoista, ruuanvalmistus- ja juomavettä. Pahentuneen sinileväongelman vuoksi sitä on käytetty meriveden sijaan myös peseytymiseen.
Makea vesi ei ole koskaan loppunut kesken. Vähiin se on kuitenkin hetkittäin käynyt.
On epämukavaa miettiä, paljonko vettä uskaltaa käyttää ja loppuuko se mahdollisesti kokonaan.
– Kaivo on vain neljä metriä syvä, joten tosi kuumina kesinä pumppu on nykinyt välillä vähän tyhjää. On epämukavaa olla saaressa ja miettiä, paljonko vettä uskaltaa käyttää ja loppuuko se mahdollisesti kokonaan.
Lotraaminen sallittu
Kolmisen vuotta sitten Tommi ryhtyi selvittämään, miten vedensaannin voisi turvata. Yksi vaihtoehto oli syväporakaivo, joka tuli kuitenkin hylättyä varsin nopeasti.
– Kymmeniä metrejä syvä porakaivo olisi edellyttänyt paitsi poraria, myös käsipumpun vaihtamista sähköpumppuun. Vaikka saaressa on sähköt, niiden vetäminen kaivolle olisi ollut turhan iso ja kallis urakka. Kaivo on eri linjassa saunaan ja huvilaan nähden.
Käänteisosmoosiin perustuvasta vedenpuhdistuslaitteesta Tommi oli kuullut. Sellainen oli tulossa myös ystävän Porkkalan-mökille. Menetelmän avulla merivedestä saatiin poistettua myös sinilevämyrkyt.
– Googlailin, löysin suomalaisen valmistajan ja kävin paikan päällä katsomassa, miten laite toimii. Totesin, että pystyn hoitamaan asennuksen ja ylläpidon itse. Hintakin oli mielestäni mielenrauhaan nähden kohtuullinen: laite maksoi hieman alle neljätuhatta euroa.
Solarwaterin laite on tuonut Tommille ja hänen perheelleen toivottua mielenrauhaa. Enää kenenkään ei tarvitse pohtia, riittääkö vesi. Laite toimii verkkovirralla, mutta sen saa halutessaan myös aurinkokennokäyttöisenä.
Tällä hetkellä juomavesi otetaan porakaivosta, tiski- ja pesuvesi merestä.
– Tiskit voi tiskata ja hiukset pestä juuri silloin kun huvittaa. Uiminen onnistuu, vaikka vedessä olisi vähän sinilevää, koska pääsemme saman tien huuhtomaan itsemme puhtaalla vedellä.
Puhdasta vettä 40 litraa tunnissa
Alle kaksikymmentä kiloa painava ja 80 x 30 x 40 cm:n kokoinen laite on Tommin rakentamassa kotelossa saunan ulkoseinustalla. Sadan litran vesisäiliö löytyy samaisen seinän toiselta puolelta, saunan pesutilasta. Puhdasta, "ei oikeastaan minkään makuista", vettä syntyy 40 litraa tunnissa.
– Jos käytämme sata litraa vettä, kone tuottaa parissa tunnissa seuraavat sata litraa. Automaattikytkin käynnistää laitteen automaattisesti, kun vedenpinta vajenee.
Veden puhdistaminen on monivaiheinen prosessi.
– Meressä, kiinni laiturin kyljessä, on ottoputki, jonka alkupäässä on karkea suodatin. Rannalla, ottoputken toisessa päässä, on imupumppu, josta lähtee letku varsinaiseen laitteeseen, Tommi kertoo.
Laitteessa on neljä erilaista fyysistä suodatinta. Niiden jälkeen vesi menee paineella käänteisosmoosikalvon läpi. Tätä varten laitteessa on toinen pumppu.
– Lopulta vesi kulkee vielä aktiivihiilisuodattimen sekä UV-valosuodattimen läpi. Tämä jälkimmäinen tappaa mikrobit, jos sellaisia vielä on. Säiliöön pääsee vain steriili, puhdas vesi.
Laitteen asentamista Tommi kuvaa yksinkertaiseksi. Helppoa on myös sen huoltaminen, lähinnä suodattimien vaihtaminen. Talven tulon kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana.
– Letkut pitää ottaa ylös merestä ja tyhjentää ennen pakkasia. Laite pitää joko viedä sisälle lämmitettyyn tilaan tai täyttää pakkasestoaineella, koska käänteisosmoosikalvo ei saa jäätyä. Itse olen vienyt sen talveksi kotiin.
Rakkaudesta ruokaan
Tommi Varjosen nelihenkinen perhe asuu Helsingissä. Ajomatkaa kotoa rantaan on 90 kilometriä ja rannasta saareen puolisen kilometriä.
– Lyhyt matka on luksusta, mutta toisaalta kaikki tavarat pitää pakata kahdesti: ensin autoon, sitten veneeseen.
Kun saaressa ollaan perheen kesken, elämä pyörii pitkälti ruuan ympärillä.
– Meille on aina tosi tärkeää se, mitä ja koska syödään. Käymme veneellä vaikka Tammisaaren tai Inkoon torilla ja ostamme sieltä grillattavaa illaksi. Tai pakkaamme eväät veneeseen ja lähdemme piknikille. Käyn myös kalastamassa, mutta sen aika on alkukesällä ja loka-marraskuussa.
Noin puolentoista hehtaarin kokoinen tontti on metsää ja kalliota, joten ruohoa tai nurmikkoa ei tarvitse leikata. Suurin osa luppoajasta vietetään rantakallioilla, isojen tyynyjen päällä löhöillen.
– Tontti sijaitsee niemessä, joka on avoin länteen ja lounaaseen. Jokaisella tuulen suunnalla on löydettävissä tyyni paikka, ja myös aurinko pääsee paistamaan kaikkialle. Siinä on hyvä lukea, katsella veneitä ja suunnitella seuraavia projekteja. Vaikka veneitä kulkee paljon, yksityisyyden illuusio on helppo saavuttaa, Tommi toteaa.