Kolmannen koronavuoden käynnistyessä pandemian vaikutukset näkyvät entistä voimakkaammin myös kodin sisustukseen liittyvissä trendeissä. Elämä keskittyy edelleen pitkälti kotiin niin työssä kuin vapaa-ajalla, ja sen vuoksi kodin halutaan olevan sekä helposti muunneltava toiminnan keskus että pehmeydellään rauhoittava levon tyyssija.

Listasimme kuusi vuoden 2022 sisustustrendiä.

Toiminnallisuus

Mahdollisimman helposti muunneltava koti on tällä hetkellä monen toiveissa. Erityisesti inspiraatiota haetaan 50-luvun aikaisista pohjaratkaisuista, joissa keittiöt, olohuoneet, makuuhuoneet sekä vaikkapa askarteluhuoneet on jaettu selkeästi erikseen.

Kodin halutaan nykyisin muuntuvan aina etätyötoimistosta aikuisten sekä lasten harrastustilaksi. Asunnon jokainen neliö hyödynnetään aiempaa tehokkaammin. Erityisen paljon kotiin kaivataan erillistä keittiötä, joka toimii tarvittaessa työpisteenä.

Kierrätys

Muunneltavuus vaatii tietenkin tilaa, jota kotiin saa muun muassa kierrättämällä ylimääräisiksi jääneet esineet. Myös ekologisuus sekä orgaanisuus näkyvät kodin sisustustavaroissa sekä materiaaleissa: kotiin halutaan nyt kauniita kierrätettyjä esineitä.

Juurevuutta, rauhaa sekä lämpöä tuovat esimerkiksi nostalgiset, rottingista valmistetut kukkapöydät tai Artekin klassiset kaareva- sekä pyöreämuotoiset tarjoiluvaunut, turhien tavaroiden hamstraaminen puolestaan on jäämässä historiaan.

Palasohvat

Tilaa vievien sekä raskaiden kulmasohvien aika on auttamatta ohi. Käytännölliset palasohvat puolestaan ovat tekemässä voimakkaasti tuloaan. Niiden muunneltavuus sopii mainiosti käytännöllisyyttä tavoittelevaan kotiin: sohvan osia voi siirrellä näppärästi tarpeen mukaan.

Luonnonläheisyys

Työn ja harrastusten jälkeistä harmoniaa kotiin saa luonnonläheisistä sävyistä ja sisustusratkaisuista. Edullisimmillaan tunnelma raikastuu viherkasveilla, joista trendikkäimpiä ovat retrovivahteiset banaanipuut sekä peikonlehdet.

Kasvit istutetaan lämpimän sävyisiin mattapintaisiin saviruukkuihin, rohkeimmat sisustajat haluavat nähdä kotonaan myös 70-luvulta tuttuja kukkais- tai kasviaiheisia tapetteja.

Tummat sekä pastellinpehmeät sävyt

Tammen sekä tiikin kaltaiset puuväritykset ja tummat pippuriset sävyt ovat syrjäyttämässä pitkään pinnalla olleet vaaleat puupintojen sävyt. Muilla kodin pinnoilla suositaan pastellisia sekä beigen eri vivahteisia sävyjä. Myös hienostuneet vaaleanvihreä, harmaansininen, puuterinen pinkki ja maissinkeltainen luovat kodin pinnoille rauhallista sekä pehmeää tunnelmaa.

Käsityöt

Autenttisuutta sekä menneiden vuosien tunnelmaa tuovat käsityöt ovat olleet pinnalla jo muutaman vuoden ajan. Edullisimmillaan nostalgista tunnelmaa voi luoda ompelukoneen sekä kaapista löytyvien kangastilkkujen, itsetehtyjen koristeiden, virkkausten sekä macrame-töiden avulla.

Jo viime vuonna sisustushitiksi noussut ryijy levitetään edelleen lattialle, ja vihertävän sävyisellä ryijyllä voi luoda olohuoneeseen luonnonläheistä ruohikkomaista tunnelmaa.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäkeä / Sirpa Linnanmäki Interior Design & Pore Helsinki shop.

Kaipaako kotisi pintaremonttia? Lue, millainen laina sopii erilaisiin remonttitarpeisiin.

Lue myös:

Nyt kiinnostavat 1970-luvun talot – vanhassa tasakattotalossa viehättää valo ja tilan tuntu