Asunnon arvoon vaikuttavat eniten taloyhtiön kunto, asunnon kunto, sijainti, palvelut ja liikenneyhteydet, energiatehokkuus ja ekologisuus sekä edulliset asumiskustannukset.

Tätä mieltä olivat OP Kodin kiinteistönvälittäjät, kun heiltä kysyttiin, mitkä tekijät kiinnostavat asunnon ostajia eniten juuri nyt.

1. Sijainti

Asunnon sijainti ei tarkoita pelkästään sitä, millä alueella ollaan. Kyse on myös siitä, mikä on talon sijainti alueen sisällä. Saman kadun varressa voi olla hyvin eri tavalla arvostettuja taloyhtiöitä.

2. Taloyhtiön kunto

– Hyvin hoidettu ja kunnossa pidetty taloyhtiö on sellainen, jossa peruskorjaukset on tehty ajallaan ja niihin on varauduttu, sanoo OP Kodin myyntijohtaja Sirpa Lehmus.

3. Remontointitarve

Lehmuksen mukaan ostajat ovat nykyään hyvin perillä siitä, minkälaisia remontteja talot vaativat ja mitä ne tulevat maksamaan. Tästä huolimatta on edelleen yhtiöitä, jotka ovat halunneet pitää asumiskustannukset mahdollisimman alhaalla. Lehmus muistuttaa, että ylläpidosta ja kunnostamisesta säästäminen ei pitkällä tähtäimellä kannata.

– Kaikilla talon osilla on oma elinkaarensa. Jos taloyhtiö odottaa, että elinkaari on lopuillaan, remontista voi tulla todella kallis.

Kiinteistönvälittäjien mukaan useimmat ostajat arvostavat asunnossa sitä, että se on muuttovalmis.

– Työssäkäyvät ovat kiireisiä ja haluavat aina vaan valmiimpaa ja valmiimpaa. Ihmisillä ei ole aikaa, rahaa eikä osaamista asunnon remonttiin.

4. Lähellä sijaitsevat palvelut

Koska aika on monella kortilla, ihmiset eivät halua joutua matkustamaan pitkiä matkoja palveluiden äärelle. Palvelut halutaan läheltä, mieluiten alle kilometrin päästä.

Sirpa Lehmuksen mukaan ainakin näitä peruspalveluita ostajat pitävät nykyään tärkeinä: koulut, päiväkodit, neuvolat, postit, pankit, kaupat ja terveydenhuolto.

5. Julkiset liikeyhteydet

Palveluiden lisäksi ostajat arvostavat nykyään hyviä julkisia liikenneyhteyksiä. Lehmus ottaa esimerkiksi Vantaan Kivistön, jossa ei ennen kehäradan valmistumista ollut juuri kysyntää mutta ei toisaalta asuntojakaan.

– Espoosta taas oli Länsiväylän varrella hyvät suorat bussiyhteydet Helsingin keskustaan, mutta länsimetron myötä osalla asukkaista yhteydet heikkenivät, Lehmus sanoo.

6. Talon energiatehokkuus

Energiatehokkuus ei välttämättä ole kerrostaloasuntoa ostavalle ratkaisevaa, mutta pientaloissa tämäkin asia painaa.

Lehmuksen mukaan rivi- ja omakotitalojen ostajat katsovat paljonkin talon ikää. Uudet energiatehokkaat talot kiinnostavat enemmän kuin vanhat.

– Rakennuksen ikä ja kunto vaikuttavat. Ostajat haluavat esimerkiksi tietää, millä talo lämpiää, koska se vaikuttaa kustannuksiin, Lehmus sanoo.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 25.8.2019. Juttua on päivitetty 26.6.2020, jolloin siitä poistettin vuoden 2019 kuvaava asuntomarkkinatilanne.

Etsitkö unelmiesi kotia? OP Koti auttaa sinua asunnon myymisessä sekä uuden löytämisessä.