Anne-Mari Syrjäläinen asui Helsingissä ja haaveili kalliista kaupunkiasunnosta. Mielessä muhi kuitenkin myös lapsuuden haave, elämä maalla. Lähihoitajaksi opiskellessaan Syrjäläinen päätti lähteä työharjoitteluun Kangasniemelle, jossa Syrjäläisen äidin sukutila sattui olemaan tyhjillään. Syrjäläinen oli silloin 21-vuotias.

– Lähihoitajaopintojen aikana tajusin, miten ankeaa Helsingissä on, ja miten minun täytyi täyttää arki kalliilla harrastuksilla ja shoppailulla. Ajattelin, että tämä ei ole kestävä elämäntapa. Aloin pohtia eettisiä kysymyksiä ja halusin elää omavaraisemmin.

Ajatus maalla asumisesta muuttui todeksi, kun Syrjäläinen löysi itselleen oman maatilan. Hän ihastui tilaan heti, ja ihmeekseen onnistui saamaan lainaa ja saattoi ostaa tilan sekä eläimiä. Säästöjä hänellä ei ollut.

– Olin valmis tekemään töitä sen eteen, että pystyisin asumaan maatilalla. Tila oli silloin ainut asia, mitä halusin, olin valmis tekemään mitä vaan. Joudun laskemaan tarkasti, että rahat riittävät. Olen jättänyt tiettyjä asioita pois elämästäni, kuten matkustelun. Muutos ei ole pelottanut, sillä koin, ettei elämässäni olisi mitään menetettävää. Jos maatilaelämä epäonnistuisi, tekisin jotain muuta.

Maalaiselämään kuuluu paljon töitä

Syrjäläinen haaveilee elämästä, jossa hän voi valmistaa itse vaatteensa siemenestä saakka viljelemällä pellavaa, ja tehdä esimerkiksi kosmetiikkatuotteet luonnon antimista. Hän pohtii myös autosta luopumista. Traktoria ja työkoneita hän ei enää maatilalla käytä.

– Maalaisromanttiseen mielikuvaani kuului, että teen paljon töitä. Odotukset vastasivat todellisuutta. Nautin ruumiillisesta työstä ja siitä, että saan käsilläni jotain aikaan. Rankan työn ansiosta menen illalla tyytyväisenä nukkumaan. Haluan kannustaa toteuttamaan haaveita, vaikka ne tuntuisivat hulluilta ja ylivoimaisilta.

Syrjäläisellä on tilallaan kaksi koiraa, kuusi kissaa, kolme vuohta, neljä lammasta, neljä kania ja neljä kalkkunaa. Kuuntele Pohjola Vakuutuksen Elä se -podcastista, millaista Syrjäläisen arki on maatilalla eläinten kanssa.

Kaiken voi korvata. Paitsi elämän. #eläse