Asuisiko vuokralla vai omistusasunnossa? Tärkein perustelu omistusasunnon hankkimiselle on usein se, että asunto on sijoitus. Miksi maksaa vuosikausia toiselle, kun voi maksaa omaa sijoitustaan pois? Asuntolainan maksaminen kerryttää omaa varallisuutta.

Kun asunto on oma, ei tarvitse kysellä lupia seinän maalaamiseen tai lemmikkieläimen hankkimiseen. Näissä kohdin vuokralla asuminen eroaa omassa kodissa asumisesta:

Kuluminen

Omistusasuja vastaa asunnon kulumisesta vain itselleen. Koiran raapimaa parkettia ei tarvitse uusia, ellei itse halua. Vuokralaisena voi joutua korvaamaan vuokranantajalle asumisesta aiheutuneet naarmut ja kolhut.

Tavanomainen, ajan kuluessa tapahtuva kuluminen, kuten huonekalujen jättämät varjostumat tai seinäpeilin kiinnittämisestä johtuvat jäljet, eivät ole vuokralaisen vastuulla. Vuokralaisen huolimattomuudesta johtuneet jäljet kuitenkin ovat. Esimerkiksi äkkiä syntyneitä naarmuja, isompia kolhuja ja piirtelyjälkiä ei lasketa tavanomaiseksi kulumiseksi vaan ne tulee korvata.

Päätökset

Tekeekö mieli maalata valkoinen seinä pirteämmällä värillä? Ei onnistu niin vain vuokra-asunnossa. Vuokralaisella ei ole lain mukaan oikeutta tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokra-asunnossa ilman vuokranantajan lupaa. Jos vuokralainen remontoi ilman lupaa, siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

Yllätykset

Toisaalta remontointi voi tuoda vuokralaiselle harmaita hiuksia toiseenkin suuntaan. Vuokranantaja voi tehdä vuokraamassaan huoneistossa vapaasti korjaus- ja muutostöitä. Näistä tulee toki ilmoittaa vuokralaiselle kirjallisesti etukäteen.

Pienempiä remontteja voi tehdä kahden viikon varoitusajalla, mutta suuremmista korjauksista pitää ilmoittaa vuokralaiselle vähintään puoli vuotta etukäteen.

Oma rauha

Omistusasuja voi luottaa siihen, ettei omaan kotiin paukkaa ulkopuolisia tutkailemaan asunnon kuntoa. Poikkeuksena tähän ovat tilanteet, jolloin asunnossa on tapahtunut vaikka vesivahinko, joka voi aiheuttaa muille asukkaille, huoneistolle tai yhtiölle vahinkoa.

Vuokralaisellakin on oikeus kotirauhaan, mutta vuokranantajalla on lain mukaan oikeus päästä tarkistamaan vuokraamaansa asunnon kuntoa ja esittelemään sitä uudelle vuokralaiselle tai ostajaehdokkaalle. Ajankohta tulee sopia vuokralaisen kanssa ennakkoon.

Lemmikit

Monen perheeseen kuuluu nelijalkainen ystävä tai useampikin. Lemmikkien ottaminen vuokra-asuntoon voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Vuokranantajalla on oikeus olla vuokraamatta asuntoaan henkilölle, jolla on kotieläimiä. Lemmikit voivat olla kielletty vuokra-asunnoissa, sillä ne voivat aiheuttaa ylimääräistä kulumista asunnossa. Suuremmat vuokra-asuntoja välittävät yritykset suhtautuvat lemmikkeihin yleensä suopeammin kuin yksityiset vuokranantajat.

Yksityiset vuokraajat voivat tehdä linjanvetoja myös siitä, millaisen lemmikin vuokralainen voi asuntoon ottaa. Vihreää valoa voi tulla pienelle puudelille, mutta ehdoton kielto 80-kiloiselle tanskandoggille.

Asiantuntijana artikkelissa toimi Isännöintiliiton johtaja Juha-Pekka Manninen.

Tutustu seuraavaksi ensiasunnon ostajan oppaaseen tai laske itsellesi sopiva asuntolaina.