Teknologian kehitys ja uusien palveluiden helppokäyttöisyys ovat muovanneet arkeamme ja tottumuksiamme vauhdilla. Esimerkiksi pankkiasiat eivät enää useinkaan vaadi vierailua pankissa, vaan lainaneuvottelut voi hoitaa vaikka omalta kotisohvalta.

Paperisista laskuista on puolestaan siirrytty e-laskuihin. Nykyään niiden maksaminen ei myöskään vaadi tietokoneen avaamista, vaan pankkiasiat kulkevat mukanamme kaikkialle: siellä missä on puhelin, on myös mahdollisuus hoitaa omaa taloutta, oli sitten kyseessä yrittäjä tai henkilöasiakas.

OP-yritysmobiilin tuotepäällikkö Laura Oinas kertoo, että mobiiliasioinnin suosio on voimistunut viime vuosina.

– Helppokäyttöisyys on yksi tärkeä tekijä, samoin käyttäytymisen muutos ja murros. Kuluttaja-asiakkaista lähtenyt murros tulee hieman viiveellä myös yrityspuolelle. Yhä useampi yrittäjä käyttää luontevasti mobiililaitettaan myös pankkiasioiden hoitamiseen.

Aktiivisia mobiilin käyttäjiä

Puhelimella pankkipalveluita hoitaa OP:n kautta reilu miljoona käyttäjää. Henkilöasiakkaista varsinkin nuoret käyttävät mobiilia ahkerasti. Heille se on nykyään tärkeä osa arkea.

Oinas kertoo myös kuulleensa Googlen vuonna 2017 toteuttamasta tutkimuksesta Pohjoismaissa, jossa pankkiasioiden hoito nousi jo kolmanneksi tärkeimmäksi asiaksi, mitä mobiililaitteella pitää pystyä tekemään.

Mobiilin suosio alkaa näkyä myös yrityspuolella.

– Tänä vuonna on tullut voimakasta kasvua OP-yritysmobiilin käyttömääriin. Lokakuussa kirjautumisia tuli 20 prosenttia enemmän kuin syyskuussa. Mobiilin käyttö kasvaa suurin harppauksin.

Puhelimen mukanaan tuoma helppous näkyy myös siinä, kuinka usein omaan mobiilipankkiin kirjaudutaan:

– Mobiilikanavaan kirjaudutaan hyvin aktiivisesti. Sovelluksessa vietetty aika on usein lyhyempi kuin yrityksen verkkopankissa, mutta aktiivinen käyttäjä kirjautui lokakuussa OP-yritysmobiiliin keskimäärin 25 kertaa kuukaudessa. Se on todella korkea lukema yritysasiakkaille.

Tämä tarkoittaa, että mobiililla kirjauduttiin pankkipalveluihin enemmän kuin kerran joka arkipäivä.

Mikä yritysmobiili?

OP-yritysmobiilin tarkoitus on ennen kaikkea sujuvoittaa yrittäjän arkea.

– Kyseessä on mikro- ja pienyritysten tarpeisiin kehitetty sovellus, jolla voi mobiilisti hoitaa yrityksen pankkiasioinnin ja laskutuksen. Sillä voi myös toimittaa kirjanpitoaineistoa kirjanpitäjälle, Oinas kertoo.

Palvelussa voi hoitaa sekä yrittäjän henkilökohtaiset pankkiasiat että yrityksen asioinnin. Jos käyttäjä edustaa useaa yritystä, voi hän kirjautuneena vaihtaa, minkä yrityksen asioita hän haluaa milloinkin tarkastella.

Palvelua myös täydennetään koko ajan, jotta se vastaisi yrittäjän tarpeita. Oinas kertoo, että tänä syksynä palveluun on tuotu asiakkaiden toiveesta säästämisen ja sijoittamisen palveluita. Näiden osalta palvelutarjontaa laajennetaan vielä tulevien julkaisuiden yhteydessä.

– Nekin ovat palveluita, joita tykätään käyttää ennen kaikkea mobiilissa. Osakekurssien seuraaminen on nopeaa ja hektistä, ja niitä halutaan seurata aina sopivan hetken tullen.

Älypuhelin yrittäjän arjen tukena

Oinas arvioi, että siihen, käyttääkö yrittäjä mobiilia vai perinteistä verkkopankkia, vaikuttaa ainakin toimiala. Jos yrittäjä tekee työnsä tietokoneella, laskut ja aikataulujen hallinta hoituvat helposti sen kautta työpäivän ohessa.

– Sellaiselle yrittäjälle, joka liikkuu kentällä tai asiakkaan luota toiselle, monesti tabletti tai puhelin on puolestaan loogisempi ratkaisu pankkiasiointiin.

Yrittäjille mobiilipalveluista on Oinaan mukaan paljon hyötyä. Kun tämä on käynyt asiakkaan luona, voi laskutuksen hoitaa heti vaikka matkalla seuraavan asiakkaan luokse tai illalla kotisohvalta.

Näin työpäivän ajan voi keskittyä täysin ydinliiketoimintaan.

– Laskun pystyy tekemään vaikka odotellessa seuraavaa tapaamista, eivätkä ne kasaudu. Vaikka olisi hirveän tärkeää saada raha tehdystä työstä ja laskut lähtemään, monella yrittäjällä ei tahdo olla aikaa tähän.

Nopeutta asioiden hoitoon tuo myös se, että mobiiliin tunnistautuminen hoituu näppärästi.

– Kirjautuminen on helppoa sormenjäljellä. Se käy nopeasti, että on sovelluksessa sisällä ja asioissa kiinni.

Mobiilipalvelut voivat antaa hyvän kokonaiskuvan yrityksen talouden tilanteesta: millaiset ovat sen tulot ja menot? Kun tilin saldoa seuraa tasaisin väliajoin, on helppo pysyä perillä kuluista.

– Yrittäjille on myös erittäin tärkeää ymmärtää tilin saldo ja tilanne: pystyy seuraamaan nopeasti, milloin asiakkaat maksavat ja tarkistamaan, että kassassa on riittävästi rahaa. Monella yrittäjällä on kiinteitä kuluja kuten tilavuokra maksettavana. On myös tärkeää seurata, että työntekijöiden palkat pystytään maksamaan.

Yritysmobiilista voi myös hakea yritykselle rahoitusta, jos sille on tarvetta.

Olemassa on myös sovelluksia, jotka auttavat yrittäjiä pysymään perillä esimerkiksi yrityksen kuiteista, työtunneista ja palkanmaksusta.

Helpota arkeasi ja tutustu OP-yritysmobiiliin.