Muuta evästeasetuksiasi

Mummodiskon idea syntyi pari vuotta sitten kun geronimiopiskelija Mikko Haapalainen eli DJ Kuk Norris sai työharjoittelun aikana ajatuksen. Mitäpä jos palvelukotien vanhuksille soittaisi välillä jotain muutakin kuin Eino Gröniä tai Tapani Rautavaaraa? Kun mummodiskoja on palvelukeskuksissa pitänyt, niin siellä on toivotettu jumalan siunausta ja muuta mahtavaa. Kyllä ne on mahtavan vastaanoton saanut, Haapalainen hymähtää.

– Mummodiskokeikoilla biisitoiveita satelee ikivihreistä, Paranoidiin ja Madonnaan. Parasta on se, että pääsee tarjoamaan vaihtoehtoisia musiikkivalintoja.

– Jos ajattelee omaa tulevaisuutta palvelutalossa tai vastaavassa ja siellä soitetaan pelkkää Cheekiä, ei millään pahalla, niin kyllähän se käy ketuttamaan jos ei mitään muuta voi kuunnella.

Flashbackejä nuoruuteen ja hyvää fiilistä

Keskiviikkona mummodisko tuotiin Tavastialle ensimmäistä kertaa ja menestyshän siitä tuli. Paikalle saapui yli 600 senioria. Tempauksen mittakaavasta kertoo se, että mummodiskon aikaan invataksin saaminen Helsingissä oli mahdotonta, sillä kaikki kaupungin invataksit olivat diskoilijoiden käytössä. Kiitosta tapahtuman järjestäjät ovat saaneet erityisesti siitä, että kerrankin uskalletaan järjestää jotain vähän erilaista.

– Ettei aina vaan sitä bingoa ja pullaa, vaikka sekin on tietysti arvokasta ja ihanaa, summailee Paula Mitchell Siskot ja Simot ry:stä.

Paikalle saapuneet seniorit komppaavat Mitchellin sanoja. Pikaisen gallupin perusteella tanssikansa on myyty:

– Minulle tämä on ollut tietyllä tavalla muistelmien päivä. 50-luvulla kun tulin Helsinkiin, niin kävin täällä yo-tansseissa uutterasti, fiilistelee Kaisu.

– Tämä on hyvä juttu, lisää tällaista! Jos tämä järjestettäisiin uudestaan niin tulisin kyllä, mutta pitäisi olla vähän pappojakin mukana, nauraa Raija.

– On mukava nähdä mummot tanssimassa. Tämä on tosi hienoa, tiivistää Albert.

– Ihan kiva. Kiva nähdä, että täällä on sellaisia, jotka ei muuten pääse liikkumaan eli täällä on avustajia mukana. Tykkään tästä fiiliksestä, toteaa Inka.

Tavastia oli tupaten täynnä tanssivista senioreista

Mummodisko ja Suomi on rakennettu talkootyöllä

Mummodiskon järjestivät Siskot ja Simot ry yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun geronimiopiskelijoiden kanssa. Paikalla oli myös noin 60 vapaaehtoistyöntekijää auttamassa järjestelyissä sekä tanssittamassa vanhuksia.

Vapaaehtoiset Mummodiscoon rekrytoitiin verkossa toimivan vapaaehtoistyön kohtaamispaikka, Hiiop100.fi:n kautta. Myös tapahtuman juontanut Kaj Kunnas ja kaikki DJ:t olivat tapahtumassa vapaaehtoistyöntekijöinä, eli heille ei maksettu korvausta.

– Eihän tämmöinen tapahtuma olisi mahdollinen ilman vapaaehtoisia, Paula Mitchell kertoo.

Paula kumoaa väitteen siitä, että suomalaiset muka olisivat haluttomia lähtemään mukaan vapaaehtoistyöhön. Päinvastoin. Hän törmää työssään ja arjessaan jatkuvasti siihen, miten paljon vapaaehtoistyötä Suomessa tehdään.

– Mä luulen, että talkoohenki ja auttamisenhalu on jotenkin sisään juurtunut juttu suomalaisissa. Koko tämä maa on rakennettu talkoohengellä.

– Kun asiat on sellaisia, mihin on helppoa ja hauskaa lähteä mukaan niin jengi innostuu ihan älyttömästi.

Jos omatunto kolkuttaa, eikä vapaaehtoistyö ole vielä tähän mennessä napannut niin ei hätää. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Mikko Haapalainen kannustaa erityisesti nuoria vapaaehtoistyön pariin. Vapaaehtoistyö esimerkiksi vanhusten parissa ei vaadi paljoa aikaa, mutta se antaa paljon iloa.

– Voi jättää vaikka yhdet Salatut elämät -jakson katsomatta silloin tällöin ja käydä pyörähtämässä palvelutalossa pitämässä seuraa vanhuksille. Se antaa niin paljon.

Entä saadaanko mummodiskolle jatkoa jossain muodossa vielä tulevaisuudessa?

– Pakkohan se on! Eihän tällaista voi jättää tekemättä uudestaan, kun tämä on niin fantastista, Paula Mitchell lopettaa.

Hiiop100.fi on osa OPn lahjaa satavuotiaalle Suomelle. Tavoitteena on kerryttää vuoden 2017 aikana sata vuotta vapaaehtoistyötä, ja siihen tarvitaan jokaista suomalaista. Juhlavuoden aikana jokainen OPn työntekijä saa tehdä päivän vapaaehtoisena työajallaan. Löydä sinäkin oma tapasi toimia vapaaehtoisena osoitteesta hiiop100.fi.

Hiiop! Miten mukaan?