Juhlat tulossa, tyhjä kortti pöydällä eikä mieleen tule mitään. Tilanne voi olla kiperämpi, jos kortin sijaan pitääkin kirjoittaa puhe.

Teknologia tuo avun tilanteeseen, sillä apua voi pyytää tekoälyltä. Testasimme Chat GPT -palvelua puheiden ja värssyjen teossa. Chat GPT -tekoälyn käyttäminen vaatii tilin luomisen palveluun, ja tilin luominen vaatii sähköpostiosoitteen. Palvelua voi käyttää kännykällä tai tietokoneella selaimella.

Testissä aloitimme tekoälyn käytön kirjoittamalla tekstikenttään “Puhutko suomea?” Sen jälkeen kirjoitimme tekstikenttään pyynnön käskymuodossa.

Testin perusteella tekoäly auttaa tyhjän paperin ongelmaan. Teksti kannattaa kuitenkin lukea aina ajatuksella läpi ja korjata mahdolliset hassut ilmaisut.

Katso alta Chat GPT:n antamat vastaukset eri onnitteluteksteihin:

Kirjoita kaason puhe morsiamelle

Testihavainto: Tekoälyn kirjoittama puhe noudattaa hyvän puheen kaavaa. Puheessa on kieliopillisesti ja ilmaisuiltaan muokattavia kohtia, mutta tekoälyn luonnosteleman tekstimallin avulla puhe pitäisi saada tehtyä.

Chat GPT:n tekemä teksti:

Rakas morsian,

Tänään olemme kokoontuneet juhlimaan sinun ja sulhasen rakkautta. Olen niin onnellinen, että saan olla täällä kaasona ja jakaa tämän erityisen päivän kanssasi.

Muistan, kun tapasimme ensimmäistä kertaa, ja olin vaikuttunut siitä, kuinka kauniisti sinä naurat ja kuinka ystävällinen olet kaikille ympärilläsi. On ollut ilo seurata sinun ja sulhasen suhdetta kehittyvän vuosien varrella, ja olen aivan varma, että te kaksi olette luotuja toisillenne.

Tänään katsellessani sinua hääpuvussasi, minun on sanottava, että näytät henkeäsalpaavalta. Sinä olet kaunis sisältä ja ulkoa, ja olen niin ylpeä sinusta. Olet löytänyt rakkauden ja olet ansainnut sen.

Toivotan sinulle ja sulhaselle onnea ja rakkautta elämänne kaikissa vaiheissa. Toivon, että kaikki unelmanne toteutuvat, ja että te molemmat löydätte aina turvaa ja tukea toisistanne. Olen iloinen, että olen osa tätä päivää ja että saan jakaa tätä ainutlaatuista hetkeä kanssasi.

Lopuksi, haluan sanoa, että olen aina täällä sinua varten. Olemme ystäviä ikuisesti, ja toivon, että meillä on edessämme monia vuosia yhdessä nauraen ja juhlien elämän iloja.

Onnea, rakas morsian.

Kirjoita viesti syntymäpäiväkorttiin 60-vuotiaalle

Testihavaintomme: Viesti syntymäpäiväsankarille luonnistuuu Chat GPT:ltä hyvin. Testissä on muutama kielioppivirhe ja erikoinen ilmaisu, muuten tekstiä voisi käyttää kortissa tai muussa viestissä.

Chat GPT:n tekemä teksti:
Rakas [Syntymäpäiväsankarin nimi],

Onnea 60-vuotispäivän johdosta! Tämä on merkittävä saavutus ja haluan kertoa, kuinka paljon arvostan sinua. Olet inspiroiva henkilö, joka on elänyt elämänsä täydellä sydämellä ia viettänyt aikaasi antaen rakkautta ja hyvyyttä muille.

Toivon, että tänä erityisenä paivänä saat ympärillesi paljon iloa, naurua ja rakkautta perheeltäsi ja ystäviltäsi. Muistele kaikkia niitä hetkiä, jotka ovat tehneet elämästäsi merkityksellisen ja tuntea kiitollisuutta kaikista hyvistä asioista elämässäsi.

Muista, että ikä on vain numero ja että olet ikinuori sydämeltäsi. Olet edelleen elämän täydellisessä keskellä, joten nauti jokaisesta hetkestä ja seikkailusta, jonka tulevaisuus tuo tullessaan.

Toivotan sinulle kaikkea hyvää ja onnea tuleviin vuosiin!

Sydämellisin terveisin

Kirjoita puhe 7-vuotiaalle syntymäpäiväsankarille

Testihavaintomme: Puhe 7-vuotiaalle syntymäpäiväsankarille on tekoälyn kirjoittamana luonteva. Se ei vaadi välttämättä muutoksia.

Chat GPT:n tekemä teksti:
Hei [Nimi],

Onnea sinulle ihanasta 7-vuotispäivästäsi! Tämä on päiva, jolloin sinä olet tähti ja juhlittava sankari. Toivon, että sinulla on aivan uskomaton päivä täynnä iloa, naurua ja hauskanpitoa.

Seitseman on mahtava ikä, jolloin oppii ja kehittyy paljon uusia taitoja ja kykyjä. Toivon, että pääset kokeilemaan paljon uusia asioita ja että löydät paljon iloa ja innostusta kaikessa, mitä teet.

Toivon myos, että saat tänään paljon lahjoja ja herkkuja, joita olet toivonut. Muista nauttia kaikista syntymäpäivälahjoistasi, koska sinä todella ansaitset ne.

Lopuksi haluan sanoa, että olet todella erityinen ja ainutlaatuinen lapsi. Toivon, että tulet aina muistamaan, kuinka paljon sinua rakastetaan ja arvostetaan. Toivon, että syntymäpäivasi on yhta ihana kuin sinä itse olet.

Onnea viela kerran syntymäpaiväsi johdosta!

Ystävällisin terveisin,

Kirjoita kutsu syntymäpäiville

Testihavaintomme: Syntymäpäiväkutsussa on jo hieman enemmän muokattavaa. Kielessä on havaittavissa englannin kielessä käytössä olevia ilmaisuja, jotka eivät ole suomen kielessä luontevia. Tekstiä muokkaamalla saa syntymään tekstin kutsuun.

Chat GPT:n tekemä teksti:
Rakkaat ystävät,

Haluan kutsua teidät juhlimaan syntymapäivääni! On vaikea uskoa, että olen taas yhden vuoden vanhempi, mutta olen innoissani siitä, että voin jakaa tämän merkkipaalun kanssanne.

Järjestän syntymäpäivajuhlat [päivämäärä] klo [aika] [paikka]. Tarjolla on herkullista ruokaa, juomaa ja paljon hauskaa seuraa. Haluan jakaa tämän päivän teidän kanssanne ja luoda muistoja, jotka kestävät eliniän.

Toivon, että voitte liittyä juhlaani ja tuoda mukananne hymyn ja iloisen mielen. Olisi mukavaa, jos voisitte vahvistaa osallistumisenne [paivämäärä mennessä] niin, että voimme varmistaa, että kaikilla on tarpeeksi tilaa ja juomaa.

En malta odottaa nähdä teitä ja juhlia yhdessä!

Lampimin terveisin,

[Your Name]

Kirjoita suruviesti kun kultainennoutaja Nappi on kuollut

Testihavaintomme: Tekoälyn luoma teksti koiran menettäneelle tuntui luontevalta. Tekstissä on tosin korjattavaa: rodun ja koiran nimen oikeinkirjoitus sekä muutamat englanninkielestä tulleet ilmaisut, kuten vaikeassa ajassa.

Chat GPT:n tekemä teksti:

Olen pahoillani kuullessani surullisen uutisen kultaisen noutajan Nappin kuolemasta. Nappi oli varmasti erittäin rakastettu ja arvostettu perheenjäsen, joka toi paljon iloa ja onnea elämään. Hänen menetyksensä jättää suuren aukon sydämiin ja hänen muistonsa tulee elämään ikuisesti. Lähetän syvimmät osanottoni sinulle ja perheellesi tässä vaikeassa ajassa.

Kirjoita puhe työn jättävälle työkaverille

Testihavaintomme: Tekstissä on paljon hyvää, se sisältää taas joitakin suomen kielelle outoja ilmaisuja. Tekstiä lyhentämällä ja ilmaisuja muuttamalla siitä saa muokattua luontevan puheen läksiäisiin.

Chat GPT:n tekemä teksti:
Hyvät kollegat,

Tänään haluan puhua erityisesti [työkaverin nimi], joka jättää meidät tänään.

[työkaverin nimi] on ollut uskomaton osa tätä tiimiä ja hänen panoksensa on ollut merkittävä. Hänen työpanoksensa on ollut aina korkeatasoista, ja hän on ollut aina valmis auttamaan muita.

Hänen lähtönsä on menetys meille kaikille, mutta olen myös iloinen hänen puolestaan. Hän lähtee seuraavalle askelmalle urallaan ja olen varma, että hän onnistuu loistavasti tulevissa haasteissaan.

Olen erityisen kitollinen [työkaverin nimi] ystävyydestä ja hänen rohkaisustaan, kun olen tarvinnut sitä. Han on ollut suuri tuki minulle ja monille muille tassä tiimissä.

Vaikka [työkaverin nimi] jättää meidät tänään, hänen vaikutuksensa jää tänne. Hänen jättämänsä jalanjälki tässä organisaatiossa on merkittävä ja olen varma, että tulemme muistamaan hänet pitkään.

[työkaverin nimi], toivotan sinulle kaikkea hyvää tulevaisuudessa. Kiitos kaikesta, mitä olet tehnyt tämän tiimin eteen ja toivon, että matkasi on onnellinen ja menestyksekäs.

Jää hyvästi ja onnea tulevaisuuteen!

Ystävällisin terveisin,

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

”Haluaisin lausua muutaman sanan…” – Tällä kaavalla pidät puheen kaikissa kesän juhlissa

Mitä ylle, kun koodi on smart casual?